Nie mam możliwości udania się do kina (operacja i takie sprawy). I z tego miejsca chciałbym poprosić o napisanie mi wszelkich spoilerów lub po prostu streścić ogólnikowo fabułę. Kto będzie kim, kto umrze itd. 
Dzięki i pozdrawiam :)
co do fabuły , to akcja ma miejsce 30 lat po wydarzeniach z Powrotu Jedi . Będzie , nowy czarny charakter [ nie którzy uważają , że luk przejdzie na ciemną strone ] . Co dalej to nie wiem .
Snoke to taki imperator ale bardzo ogromny cos ala troll z wladcy pierscieni ,siedzi sobie na krzesle i wydaje decyzje Renowi i Huxowi. Maz Kanata swietnie im to wyszlo , bardzo fajna postac, madra i z poczuciem humoru taka troche joda w spodnicy ;) C3PO ma krociotkie epizody jak zwykle zakrecony ;) pozdr.
No i właśnie o to mi chodziło, że udało się im zrobić postać mądrą jak Yoda i nowego Imperatora.
jestem ogromnym fanem star wars, jako nastolatek chodzilo sie kilka razy na to do kina za 2zl jak pamietam :) ale dzis jestem zawiedziony, film zalatuje 4 czescia nowa nadzieja, jest droid, jest w nim ukryta mapa, trzeba ja dostarczyc do rebeliantow, trzeba odblokowac i zniszczyc gwiazde smierci, nic nowego nie wymyslili... gdyby nie nowe fakty,ze po ciemnej stronie mocy jest teraz syn ksiezniczki lei i hana solo,ktory bedzie zamordowany przez niego, to bym powiedzial,ze to jest remake nowej nadzieji, oglada sie jednak super, efekty rollercoaster, ale fabula nic nowego. pozdr.
tak Luk jest pokazany w ostatniej scenie filmu odnaleziony przez Rey na jakiejs planecie, ona wrecza mu swietlny miecz, wczesniej Rey walczy z Renem i okazuje,sie ze ona ma wieksza moc (ukryta jedi) i zwycieza ten pojedynek robiac mu rane cieta przez pol twarzy, ale nie zabija go bo gwiazda smierci pomalu sie totalnie rozpada, i rozdziela ich row zapadajacej sie ziemi, nadlatuje chewbacka i zabiera ja i finna na sokola.
walczy mieczem, ale w tym filmie jedynie ma duzo odwagi i charyzmy,zadna moc sie w nim nie ujawnia poki co
Dzięki, a czy Luke ma w ogóle jakąś kwestię dialogową? No i najważniejsze, czy Leia potrafi władać Mocą?
Luke nic nie mowi. Patrzy na Rey . Ta mu daje miecz i ciemnosc i leci lista plac typu za udzial wzieli po cole skoczyli itd... 
Leia poczula sie zle jak zginal han solo ale nie jest jasne czy czegos nie zjadla zlego wczesniej. Pozdr
Trochę mnie zmartwiłeś, bo właśnie występu Luke'a wyczekiwałem najbardziej, a on ma tylko kilka sekund i na dodatek nie ma żadnej kwestii. Cieszę się jednak, że mi to napisałeś, bo wiem teraz czego się spodziewać, więc z kina nie wyjdę rozczarowany. Jeszcze raz wielkie dzięki :) 

Pozdrawiam!