Skąd się wziął Ruch Oporu, skoro Imperium upadło? Czy to nie Republika powinna walczyć ze złymi? Co to za ruch, jakiś odłam Republiki?
Czytałeś książkę z star wars pt Luke Skywalker i Cienie Mindora ?. Mimo klęski imperium galaktycznego , niedobitki imperium nadal nękały republikę przez co walka sie nie zakończyła .
Po pierwsze ta książka nie jest już w kanonie
Po drugie to nadal nie wyjaśnia stworzenia Ruchu oporu skoro jest Republika to ona powinna walczyć
No to nękały republikę i to ona powinna walczyć, a nie jakiś ruch oporu. Dlaczego republika posyła na planetę zdolną rozwalić całe systemy gwiezdne kilka myśliwcy zamiast flotę? Przecież to republika wygrała, to imperium jest roztrzaskane i w niedobitkach, pełne skłóconych frakcji.
Aha , jeśli to prawda , to nowsza saga sw , będzie cienka , od klasycznych części .
No tak, jestem świeżo po seansie więc dobrze pamiętam, a i byłem na tym z napisami, nie dubbingiem, więc samemu słyszałem jak aktorzy mówili o ruchu oporu, nie republice.
Ale nie kwestie mówione. Zawsze odnośnie republiki było "resistance" nawet kiedy x-wingy przyleciały na tę zieloną planetę to szturmowiec poinformował, że przybył ruch oporu, nie republika.
Ruch oporu jest finansowany przez nową republikę która po pokonaniu imperium w bitwie o Jakku podpisała z nim traktat pokojowy, a sama zmniejszyła stan armii o 90%. Po pewnym czasie resztki imperium zostały przekształcone w First Order(nawyższy porządek) który zaczął potajemnie się zbroić, jednocześnie część dawnego dowództwa Sojuszu Rebeliantów z Leią Organą Solo na czele nie wierzyła w pokojowe nastawienie First Order i założyła na terenie przez niego kontrolowanym Ruch oporu, potajemnie finansowany przez Republikę która nie chciała wywoływać otwartej wojny.