PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671051}

Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 258 tys. ocen
7,2 10 1 257623
7,5 76 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Dzisiaj (technicznie rzecz biorąc wczoraj, w niedzielę :D) byłem po raz drugi na tym filmie.

Utwierdziłem się tylko w przekonaniu które miałem już po 1. seansie, że Rey Theme brzmi jakby dziwnie znajomo. Miałem nawet bardziej sprecyzowane wrażenie, że coś jakby... któryś z motywów z wczesnych części Pottera (powiedzmy, 1-2 lub MOŻE 3).

To podejrzenie wzmocniła tylko informacja, że podobno do Pottera komponował też Williams.

Ale żeby nie było, przejrzałem szybko Kamień Filozoficzny. I co się okazało? Że mam dobrą pamięć muzyczną!

Zainteresowani niech przewiną do sceny, w której zaczynają się Święta, spędzane przez dwoje z trojga głównych bohaterów, w szkole.

Motyw nie jest 100% identyczny, no ale jak widać uruchomił od razu skojarzenia, i to gatunkowo dość odległe.

Czyżby Williams zaliczył jakiś kryzys twórczy? :(

Metal91

Żeby jeszcze ułatwić, z Pottera chodzi o soundtrack "Christmas at Hogwarts" ALE ta wskazówka chyba na niewiele się zda, bo jako "audio only", jakoś to przerobili, zamiast tego instrumentu (tak, nawet instrument ten sam!), jest część z wokalem.

użytkownik usunięty
Metal91

mi też przypomina ten soundtrack z Pottera, tylko nie Christmas Hogwarts a ten z ulicy pokątnej, i powiem że bardzo mi się podobało dzięki temu przypomniało mi się dzieciństwo i jest to bardzo magiczny soundtrack w Star Wars, nie uważam tego za kryzys, wielki plus ode mnie dla Williamsa.

dla porównania :)

http://www.youtube.com/watch?v=tl43VsEKs5Y

http://www.youtube.com/watch?v=LspOKlJ9saY

Jeśli coś jest zbyt podobne, zahacza o auto plagiat. A nawet jeśli nie, to ten klimat po prostu tu nie pasował. Fragment zepsuł Rey Theme :(

użytkownik usunięty
Metal91

a mi nie zepsuł, słucham tego soundtracku cały czas... chyba mylisz pojęcie plagiat. Bo to jest całkowite zerżnięcie i jest takie samo, coś co jest podobne, zazwyczaj jest ukłonem do czegoś lub kogoś...

100% zerżnięcie czegoś jest po prostu bezczelnym plagiatem. Tylko taka różnica.

Dodam tylko, żebyś nie szukał(a) audio soundtracku o którym sama wspomniałaś, bo on brzmi nieco inaczej niż w samym filmie.

Audio soundtrack ma dodany jakiś wokal, przez co brzmi inaczej - właśnie mniej jak Rey Theme.

użytkownik usunięty
Metal91

ale to nie jest zerżnięcie już ci dwie osoby wyjaśniły. Nie jestem dziewczyną...

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Plagiat niebędący plagiatem w wersji bezczelnej, na chama (czyli wspomnianym zerżnięciem), to dalej może być plagiat.

Wybacz ten dość agresywny wstęp, pomyliłem cię z kimś innym :)

Nawiasem mówiąc, zawsze czułem że "wczesne" części HP jakoś mi nie pasowały. Zawsze myślałem że chodzi tylko o jakość obrazu (zdaje się, że wtedy dopiero stawało się popularne full HD?), a jednak chodzi też o soundtrack. Nie trafia do mnie. A użyty w SW to już w ogóle.

ocenił(a) film na 8
Metal91

Ja tam w HP nie słyszę tematu Rey a jeśli już jakieś podobieństwo do do " Home Alone " jeżeli idzie o klimat, a nie do SW.
Osobiście bardzo lubię soundtrack do HP, choć " Więzień Azkabanu " jest najlepszy to i tak dwie pierwsze części są b.dobre.
Plagiaty i auto cytaty jakoś szczególnie mi w muzyce nie przeszkadzają, np. u mojego drugiego ulubionego kompozytora, czyli Hornera, który nagminnie kopiował sam siebie i nie tylko.

lelen_lis

Może inaczej, może HP jako taki nie jest zły ale takie pomieszanie z poplątaniem to....

ocenił(a) film na 7
Metal91

"Ray Theme" i zapodane tutaj utwory "Christmas at Hogwarts" oraz "Diagon Alley" są grane w skalach durowych, do tego dochodzi wesoły charakterystyczny flet, ale melodie są zupełnie inne więc ciężko tu mówić o autoplagiacie, chociaż nie zdziwiłbym się gdyby w tej stercie nut znalazłoby się zapożyczenie. Plagiaty/autoplagiaty w muzyce filmowej nie są rzadkim zjawiskiem, jednym ze specjalistów w tej kategorii jest Hans Zimmer.
https://www.youtube.com/watch?v=VyZn-8hDGho

użytkownik usunięty
Anthrax91

dokładnie zgadzam się.

Anthrax91

Można prosić o dokładniejsze wyjaśnienie? Co w którym kawałku występuje, SW i HP :P

Anthrax91

Po prostu faktem jest, że na youtube naliczyłem z kilkadziesiąt komentarzy świadczących o tym, że innym też skojarzyło się z HP (dokładnie nie wiem bo przestałem liczyć). A skoro innym też, tzn. że to nie przypadek a nie tylko że "mi się wydaje"