Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261250
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Uwaga, drobne spoilery

Nowe Star Warsy można określić jednym zdaniem: "Powrót do starej trylogii, ale bez niespodzianek". Nie jestem fanem starej czy nowej trylogii, szczerze mówiąc wolę nawet nową (głownie ze względu na to, że w starej przygody bohaterów sa jak dla mnie zbyt odizolowane od reszty świata), niemniej jednak nie wypadało nie wybrać się na nową część, skoro wokół niej tyle szumu. Czy warto? Warto, choć dla mnie to po prostu bardzo dobry film rozrywkowy, nieproporcjonalny pod względem jakości do całego zamieszania, które jest wokół niego. Ale nie o tym.

Generalnie jeśli jesteś fanem/fanką SW, to film powinien Ci się spodobac, tym bardziej, że większość ludzi woli starą trylogię, a VII cześci zdecydowanie bliżej do starej niz do nowej. Czy to dobrze? Osobiście wolałbym coś pomiedzy duchem starej trylogii, a rozbudowanym światem nowej. Jakoś nowa trylogia bardziej mi się podobała - świat w niej ma ciekawszy klimat, jest bardziej barwny, wydaje się być bardziej rozbudowany. To wszystko tętni życiem. Szkoda, że w nowych SW tak nie było, bo mogłoby wyjść epickie arcydzieło.

Tak czy inaczej film ma sporo plusów:
- bardzo dobre aktorstwo (na szczególnie uznanie zasługuje aktorka grajaca Rey - najlepsza postać w filmie; oczywiście Finn i Han Solo też nie odstają)
- nawiązania do poprzednich czesci
- spotkanie ze starymi dobrymi postaciami
- bardzo dobra muzyka (choć zabrakło większej ilosci "świeżych nut")
- bardzo dobre efekty (w końcu!), chociaz też bez szału
- kostiumy, scenografia (myślę, że nominacja do Oscara ze scenografię powinna być)
- humor
- czarny charakter (w końcu z ambicjami)

Poza tym na szczególną uwagę zasługuje kilka wyjątkowo dobrych momentów:
- śmierć Hana Solo (mocna scena, dla fanów zapewne tym bardziej)
- pojedynek Finna i Rey z Kylo Renem
- rozwalanie "planety śmierci"
- pierwszy lot Finna i Rey Sokołem Millenium (porządna i szybka scena akcji)
- ostatnia scena z Rey i Lukiem

Na minus:
- znowu te gumowe maski (ja rozumiem, że rezyser próbował jak najwierniej odwzorowac to co stworzył Lucas, ale nie mozna tak po prostu stosowac tych samych zabiegów co prawie 40 lat temu. Po to są techniki komputerowe, żeby ich używać. Nie trzeba ich nadużywać, a nawet nie powinno się, ale niektóre istoty zbyt zalatywały sztucznością i były sztywne. Tutaj powinno zastosować sie jakieś CGI, motion capture itp)
- zbyt mało wyjasnień fabuły (dużo trzeba sie domyślać)
- świat SW można było przedstawić bardziej bogato (według mnie nie wykorzystano do końca potencjału tego filmu; zabrakło jakichś malowniczych plenerów, miast...)

I tak na koniec: nie zgodzę się z tymi którzy pisza, że jest to kopia "Nowej nadziei". Owszem, trochę elementów wspólnych jest, ale nie tak wiele. Owszem, mozna było zrobić bardziej oryginalną fabułę i rozpisać ciekawiej dialogi, ale jesli J.J Abrams dążył do tego, by swoją wersją dorównać Nowej Nadzie to powiem jedno - przebił ją. Przynajmniej według mnie, bo akurat większośc części SW oceniam jako filmy średnie. Nowe SW podobały mi się bardziej - nie ze względu na efekty, ale garść nadziei na to, że trzecia trylogia w końcu spełni moje oczekiwania.

8/10

Polecam film w 3D. Może nie był to najlepszy film w tej wersji, jaki widziałem, ale sceny akcji wyglądają wyjątkowo dobrze.

kamilxxx09

Z jednym zdaniem się na pewno zgadzam, a z drugim na pewno nie.
1. "Osobiście wolałbym coś pomiedzy duchem starej trylogii, a rozbudowanym światem nowej" - też liczyłem na takie kino. Poza tym myślałem, że film będzie bardziej rozbudowany od strony lokacji tj. planet, miast. Po Avatarze spodziewałem się, że ujrzę tu takie plenery, że szczęka opadnie.
2. "Abrams dążył do tego, by swoją wersją dorównać Nowej Nadzie to powiem jedno - przebił ją" - tu nie mogę się w żadnym wypadku zgodzić. Dzieło z 1977 roku jest po prostu tak legendarne i ikoniczne, ma taki specyficzny klimat, że zachwalanie jego pseudoremaku jako lepszego jest dla mnie nieprzyswajalne.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty

hehe :)

użytkownik usunięty

O, widzę, że znowu ktoś list gończy wysłał.

użytkownik usunięty

a co ja mam z tym wspólnego ? spytaj xxx09

obleh

Rozumiem :) Ale sam stwierdzisz, że brakowało tej "potęgi" świata, co nie? Czegoś nowego, własnie jak w Avatarze. Tez o tym pomyślałem.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Zgadzam się ze wszystkimi plusami i minusami oprócz Antagonisty ( według mnie najgorszy w Sadze ) i przebiciem Nowej Nadziei ( dla mnie jest kilka absurdów w Przebudzeniu , które w połączeniu ze słabym Antagonistą i zbyt dużym powtórzeniem fabuły ( co jest jednocześnie plusem) NN , sprawia że film ten jest też troche gorszy od Zemsty Sithów ( Uświadomiłem jednak to sobie po dokładnym przeanalizowaniu filmu ( magia kina może zatrzeć minusy :D , ale tylko na kilka godzin , przynajmniej u mnie ) .

Bardzo dobra recezja , spoilery się zdarzyły :)

Pallando

Dzięki :) Generalnie ocenami film na takie 7,5, no ale mam zasade, że zawsze na korzyśc filmu + przymykam oko na pare banałów. Tak czy inaczej SW to nie dla mnie - gdzie tam do Śródziemia...

Pallando

A co sadzisz o wątku Rey i Luke'a?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Gzieś ( na forum) czytałem że Luke może być jej ojcem ,ciekawe czy to prawda ? W Przebudzeniu wiele się nie dowiedzieliśmy o ich relacjach ( ale to spojrzenie Luka jak Rey podawała mu miecz , coś w nim było ) mam nadzieje że rozwiną to w 8 cześci .

Pallando

Ja osobiście nie mam co do tego wątpliwości. Za dużo jest w filmie momentów, które to sugerują. Ta wizja Rey, ostatnia scena z Lukiem, to, jak Rey przywołuje miecz...

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Jest jeszcze plotka ( mało prawdopodobe ale) że jest córką Obi Wana Kenobiego . Wiele wzkazuje jednak na Luke , a słyszałeś że Snoke to Darth Plagueis ?

Pallando

Średnio jestem w temacie. Chodzi Ci o tego wielkiego kosmite?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

http://www.ossus.pl/biblioteka/Darth_Plagueis

Pallando

O nie, dla mnie to za dużo informacji o jednej postaci, i tak się nie połapie :) Mógłbyś tak w skrócie? Kim jest w ogóle ten wielki kosmita?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

To Mistrz Palpatina / Dartha Sidiusa według legendy którą Palpatin opowiedział Anakinowi w Zemście Sithów "Tej opowieści nie usłyszysz od Jedi. To legenda Sithów. Darth Plagueis był Mrocznym Lordem Sithów, tak potężnym i tak mądrym, że używał Mocy wpływając na midichloriany, by tworzyć życie. Miał taką więdzę o ciemnej stronie, że tych, których bardzo kochał mógł zachować od śmierci."

Pallando

Serio??? To tego nie wiedziałem :)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

"Gdy Plagueisem świętował wraz z uczniem objęcie przez niego stanowiska Kanclerza, Palpatine uśpił swego mistrza i zabił go, rażąc jego respirator błyskawicami Mocy" ale poniewasz panował na życiem i śmiercią mógł się odrodzić bo był nieśmiertelny .

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Gdyby to tłumaczyć na śródziemie po zniszczeniu Saurona Morgot powraca i przejmuje siły które zostały po Sauronie :)

Pallando

Grubo :D

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Gdyby to okazało się prawdą , mielibyśmy ciekawą walke największego Jedi z Największym Sithem ( po Darth Bane ) który potrafi kotrolować życie i śmierć :O.

Pallando

W sensie jaka walkę?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Walke o galaktyke , ciemna kontra jasna strona

Pallando

Ale kto z kim? Kto jest tym największym z Jedi?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Luke , po śmierci Yody on stał się najpoteżniejszym Jedi lub Rey po śmierci Luke .

Pallando

Aa ok, dzięki za info.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Nie jest to pewne Info wyczytałem to tu http://i.imgur.com/GYzqWZk.png w poście zpycialca .

Nie ma za co :) , polecam ci większe zapoznanie z Uniwersum Star Wars wtedy lepiej te Filmy zrozumiesz i jeszcze bardziej polubisz :)

Pallando

Polubić na pewno nie polubię bardziej. Ale dzięki :)

ocenił(a) film na 8
Pallando

Ależ Kylo Ren to świetna postać (chyba, że masz na myśli Snoke).

ocenił(a) film na 8
WielkiMou

Mam na myśli Kylo Rena według mnie jest zbyt zaburzony co nie pasuje do Antagonisty Star Wars ( może w 8 cześci będzie lepiej , oby .

ocenił(a) film na 8
Pallando

Ale o to chodziło. Robienie kolejnego czarnego charakteru typu Vader, byłoby strasznie naciągane. Nie sądzisz, że TFA i tak dużo zapożycza od Starej Trylogii ? Wszystkie dotychczasowe czarne charaktery SW mają klasę i jeden z nich jest legendarny, ale ciężko doszukiwać się u nich osobowości. Kylo jest zupełnie inny i bardzo podoba mi się jego niepewność. Może to nie jest tak, że balansuje na granicy dwóch stron, ale nie jest w pełni utwierdzony w swojej postawie. Oglądanie tej wewnętrznej walki daje mi więcej przyjemności niż spoglądanie na w pełni ukształtowanego wojownika. Samą śmierć Hana rozwiązano doskonale, bo będzie miała znaczenie. Gdyby zginął w bitwie, nie wpłynęłoby to na historię, ale to przebaczenie synowi, ten gest ręką, powoduje, że konflikt w Kylo narasta do tego stopnia, że chwile, później ten nie jest już w stanie normalnie korzystać z mocy. Przegrywa pojedynek z Rey, bo sam już nie wie czego chce. Teraz twórcy mają potężne pole do popisu i mogą koncertowo tę postać rozwinąć, albo koncertowo ją zniszczyć. Trzymam kciuki za pierwszą opcję.

ocenił(a) film na 8
WielkiMou

Zobaczymy , ale jest to nowość która mi się nie podoba , licze na Snoka /Dartha Plagueisa ? i poprawe i lepsze poznanie Rena .

ocenił(a) film na 5
Pallando

Ciekawy może być zabieg w 8 części pokazywania treningu Rey z równocześnie toczącym się szkoleniem, czy przemianą Rena. Mielibyśmy równolegle pokazaną drogę do osiągnięcia rycerstwa Jedi / lordostwa Sith (Ren).

ocenił(a) film na 8
icenumerocinq

No szkolenie Jedi już było , ale szkolenie Sitha , chce to zobaczyć :)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Kamil, właśnie jak by dali niektórym rasom twarze komputerowe to by było słabo. Są maski i CGI. Admirał Ackbar- maska, Maz i Snoke- efekt komputerowy :).

Gorkin

Dlaczego słabo? CGI się sprawdziło, a maski wyglądały sztucznie. Mnie się to nie podobało.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Ale, znów jakby dali tyle CGI ile w prequelach to by ludzie powiedzieli, że poziom prequeli.

Gorkin

Ale dzisiejsza technika pozwala zrobić lepsze cyfrowe istoty niz 10-15 lat temu. Strasznie szkoda, że tak sie nie stało. Z chęcia zobaczyłbym tak perfekcyjnie wygenerowane stworzenia jak np. Gollum czy Caesar.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Wyglądało to trochę komicznie, ale było świadomym zabiegiem. Przede wszystkim w całym filmie było dużo scenografii i mało green screenu. Chcąc nawiązać do oryginału dali maski. Rybka był śmieszny, ale jak najbardziej w klimacie Star Wars.

icenumerocinq

Wiem, że świadomym i zdaję sobie sprawę, ze w klimacie. Ale myślę, że reżyser i w ogóle fani powinni zdac sobie sprawę, że już po prostu nie wypada robić takich rzeczy. Co innego praktyczne efekty, a co innego gumowe maski. Ja tego nie kupuję.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Oczywiście, że wypada. Wypadło o wiele lepiej niż plastik w Hobbicie.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Boję się, że kolejne części to będzie HOBBIT i saga zostanie zniszczona raz na zawsze, i już magia nie wróci...

ocenił(a) film na 5
DerdziuV2

Właśnie liczę, że ta część wyznaczy kierunek dla kolejnych produkcji i scenografowie wrócą do łask. Od strony wizualnej było pięknie. Green screenu nie było dużo, a ten który został zastosowany był tak dobry, że nie było go widać. Razem z Mad Maxem dwa najlepsze filmy tego roku w dziedzinie FX.

kamilxxx09

Akurat pojedynek Finna i Rey z Kylo Renem był beznadziejny. Oglądając tę scenę cały czas się zastanawiałem, jakim cudem dwa żółtodzioby bez żadnego przeszkolenia są w stanie toczyć wyrównaną walkę z uczniem Luke'a? Przecież oprócz mocy, do walki na miecze świetlne potrzebna jest również nauka.

Twierdzenia, że Luke także sobie radził bez szkolenia są bezsensowne i nieprawdziwe. Pobierał on przecież nauki od Obi Wana i Yody, dwóch wielkich mistrzów Jedi, a mimo to nie mógł pokonać doświadczonego Vadera.

Ogólnie film świetny, chociaż nieco wtórny. Dodatkowo, niektórzy aktorzy moim zdaniem zagrali średnio (Ren i Finn), ale inni świetnie (Solo i Rey).

ocenił(a) film na 5
NikKlik

Zgoda, walka w stylu pojedynku Dartha z Obi Wanem z IV części, do której zresztą nawiązywał cały film. Sądzę jednak, że ta walka miała tylko narobić apetytu na przyszłe pojedynki. Tym co podobało mi się w nowej trylogii, były właśnie one. Dlatego mam nadzieję, że balet z mieczem świetlnym wróci w kolejnej części. Daisy musi się wziąć do trenowania.