Z góry przepraszam, jeśli podobny temat, jaki założyłem wczoraj, wcale nie został usunięty tylko ja go teraz po prostu znaleźć nie mogę.
Jeśli jednak został usunięty, też proszę o odpowiedź - dlaczego.
Otóż mam pewne podejrzenia, że jest to ni mniej ni więcej jak kolejne wcielenie Palpatine'a. Kto zna książki, ten wie o czym mówię.
Ktoś powie - "expanded universe jest niekanoniczne przecież". Ok, ale przecież kto twórcom zabroni być po prostu zainspirowanym przez coś co usłyszeli, przeczytali etc?;)
Tym bardziej, że już teraz w innym wątku można zauważyć, że EWIDENTNIE z książek jednak owszem, zaczerpnęli! Wskazówka: postać o imieniu Ben, w filmie zmienione tylko jego "zależności rodzinne", a nawet i to tylko lekko.
Jak wspomniałem niżej, przypadkiem to już nie pora na 1. trailer/teaser ep. 8? Do ep. 7 też chyba wyszedł wcześnie??? :)
Tak się zastanawiam właśnie, czy przypadkiem niedługo nie powinien już wyjść jakiś trailer albo teaser? Na ile przed TFA wyszedł pierwszy? Przypadkiem nie właśnie tyle, ile teraz brakuje nam do 8 ? A jeszcze fajniej jakby odpuścili sobie teaser i od razu trailer ;)
Podobno parę miesięcy temu ekipa spotkała się ponownie i nakręciła już sceny do VIII części w tym miejscu gdzie Rey i Luke widziani są na końcu filmu. Teraz wszyscy się zastanawiają czy następny film zacznie się dokładnie w momencie gdzie skończyło się Przebudzenie Mocy, czy raczej (co jest bardziej prawdopodobne) rozpocznie się w zupełnie innym miejscu i później wrócą z akcją do tego miejsca.
Czyli bezpośrednia kontynuacja tylko na zasadzie retrospekcji? Słaby pomysł, skoro dopiero co zaliczyliśmy (przed TFA)... 30-letnią "dziurę".
@vood76 skąd taka absolutna pewność, że nawet nie zaczęli kręcić?
Ostatnio z kumplem doszliśmy jednak do wniosku, że 1,5 roku (tyle teoretycznie zostało do ep. 8) to coś podejrzanie mało. Nie wykluczyliśmy, że tak naprawdę ep. 8 już nakręcony (być może nawet równolegle z 7), lub przynajmniej na zaawansowanym etapie już, i teraz tylko wyciskają ile się da kasy z 7 ;)
Taki numer nie byłby wyjątkiem, nie było tak przypadkiem z Matrixem?
Ja akurat dowiedziałam się o tym na yt, z kanału "Emergency Awesome", ale nie pamiętam, w którym z jego filmików było to powiedziane. Ale w internecie znajdziesz bez problemu informacje o tym, np.: http://movieweb.com/star-wars-8-set-mark-hamill-ireland/
:)
Zwykle teraz ekipa zajmuje się promocja filmu. Capitana Ameryke zaczeli kręcic 3 tyg po premierze Ultrona.
We wrześniu nakręcono kilka scen w Irlandii (tam gdzie kończy się Przebudzenie Mocy) z powodu lepszych warunków pogodowych o tej porze roku. Principal filming zaczyna się już w styczniu!
Znalazłem coś, co może rzucić nowe światło na kwestię tożsamości Snoke'a:
http://www.ossus.pl/biblioteka/Jacen_Solo#Duch_Lorda_Sith.C3.B3w
http://www.ossus.pl/biblioteka/Exar_Kun
Co Wy na to?
To byłoby o tyle ciekawe, że ani Palpatine, ani Plaguis.
Z tego wynika tylko, że faktycznie być może ani nie Palpatine, ani nie Plaguis. Może faktycznie to co zaproponowałem wyżej?
Dosyć ciekawe jest to co proponujesz. Wyczytałem, że Luke założył akademię na Yavin, tam gdzie uwięziony był duch Kuna, ale opowieści na ten temat należą do Legends, więc nie są już kanoniczne względem nowego EU. Poza tym Serkis twierdzi, że Snoke to zupełnie nowa postać...no chyba, że robi nas w balona.
W kwestii formalnej, bo pomyliłeś kilka pojęć :)
EU to WSZYSTKO poza filmami, i właśnie to zostało obecnie wywalone z "kanonu" i nazwane zbiorczo Legends.
Zatem, nie ma czegoś takiego jak "kanoniczne EU" :)
Wracając do sedna, nie sądzę żeby nawet niekanoniczność była dla twórców wielkim problemem, mimo rzekomo istniejącej klauzuli, że od tej pory wręcz nie wolno czerpać z Legends.
Dowodu nie trzeba wcale daleko szukać. Czy przypadkiem w książkach nie było motywu "złego syna Hana i Lei"? Otóż to - Kylo Ren to taka luźna interpretacja Jacena Solo, w wykonaniu Abramsa!
I druga sprawa - pojawia się imię Ben. Tu faktycznie wykazali się własną inwencją i zmienili nieco "zależności rodzinne" - z syna Luke'a zrobili syna Lei. Ale nawiązanie jest OCZYWISTE :)
Zatem, skoro w dwóch "dużych" miejscach zaczerpnęli ewidentnie, to dlatego nie mieliby tego robić gdzie indziej?:)
Faktycznie, trochę pokićkałem. Wszystko mi się pomyliło. ;/
Więc może faktycznie to ma jakiś związek. To wszystko staje się prawdopodobne i mam nadzieję, że w następnej części tego nie zostawią wyjaśnią kim jest Snoke. I wolę żeby to była ta opcja niż ten Inkwizytor z bajki.
Kolejna teoria. Jej siła tkwi w tym, że wysnuta praktycznie WYŁĄCZNIE z analizy samego Przebudzenia Mocy, a więc nie mamy dylematu "uwzględniać EU czy nie", itp.
https://www.youtube.com/watch?v=f_OvcfyYkNo
Ponawiam pytanie - kiedy spodziewacie się trailera albo chociaż teasera kolejnej części?
To mnie intryguje w SW - możesz obejrzeć daną część setki razy, i nadal nie wyłapać wszystkiego. Właśnie skończyłem oglądać Zemstę Sithów w telewizji i o to moje najnowsze wnioski.
Ktoś napisał, że Snoke to Plaguis bo "Plaguis the whise" i "Supreme leader is wise", tak?
To ja powiem tak:
"Supreme Leader" - "Supreme Chancellor/Emperor" (również oba sformułowania są używane)
I co Wy na to?:)