Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 262 tys. ocen
7,2 10 1 261561
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

1. Rey podnosi miecz świetlny - Scena podczas której za każdym razem mam dreszcze. Jeszcze przed seansem tak bardzo chciałem, żeby to ona a nie Finn okazała się być Jedi i chociaż w trakcie filmu byłem już pewien, że tak się stanie to i tak byłem zaskoczony i emocjonalnie uradowany. Muzyka Williamsa znana z poprzednich części jeszcze bardziej wszystko podkreśliła. Bardzo się cieszę, że w końcu mamy kobiecą protagonistkę władającą Mocą.

2. Przesłuchanie Rey - Pierwsza konfrontacja pomiędzy Rey a Kylo Renem nie odbyła się na miecze, tylko już podczas próby wyciągnięcia z niej informacji za pośrednictwem Mocy. W prequelach czegoś takiego nigdy nie doświadczyliśmy. Uwielbiam jak Kylo najpierw pokazywany był jako samozwańczy badass, który sądzi, że jest nie wiadomo jak potężny i zawsze dostaje to co chcę, a potem okazuje się, że jego ofiara wcale nie jest taka bezbronna. W tej pięknej scenie dostajemy zarówno informacje o samych bohaterach jak i podkreślenie tego, że Moc zaczyna się budzić w naszej bohaterce.

3. Scena z kciukami - Cala sala kinowa parsknęła śmiechem i ja sam nie byłem wyjątkiem. To właśnie lubię w "Przebudzeniu Mocy". Inteligentny i zarazem zabawny humor. Ta scena ma w sobie tyle uroku, że po prostu nie można było się nie zaśmiać. Dodatkowo z miejsca można było polubić nowych bohaterów, co nie udawało się bohaterom prequeli przez trzy epizody.

ocenił(a) film na 7
Skaza

O co chodziło w tej scenie z kciukami?

ocenił(a) film na 8
VaSM

Finn nie znał położenia bazy Ruchu Oporu w przeciwieństwie do BB-8. Nie chciał się zdradzać przed Rey, że był szturmowcem i kłamał co do bycia rebeliantem, dlatego poprosił BB-8 o pomoc. Kiedy Rey po raz któryś spytała o jej położenie, BB-8 odpowiedział i Finn pokazał mu kciuk w górę w ramach podziękowania, a robocik odpowiedział tym samym, wysuwając mały palnik z ogniem skierowanym ku górze, co miało również symbolizować kciuk. Wiesz, takie podziękowanie kumpli, że udało im się nabrać laskę na ich bajeczkę :P

ocenił(a) film na 8
Skaza

http://schlogger.de/wordpress/wp-content/gallery/hgprivat/bb8_thumbsup_web.png

Tak jak tutaj.

użytkownik usunięty
Skaza

piękne zdjęcie profilowe masz :)

Skaza

1. Chewbacca ląduje niespodziewanie Sokołem i zabiera rannego Finna - pokazał klasę nawet po śmierci Hana

2. Scena gdy Skywalker zdejmuje kaptur - te ciemne oczy i niejednoznaczna mina

3. Pierwszy lot Sokołem Finna i Rey - kapitalnie nakręcona scena akcji

użytkownik usunięty
Skaza

1 Przemówieni Huxa (niektórym może przeszkadzać pewne przerysowanie ale wg świetnie to wyszło)
2 Spotkanie BB8 x R2D2 (świetne symboliczne przekazanie pałeczki nowej ekipie)
3 Han pyta się o zsyp na śmieci :)

użytkownik usunięty
Skaza

1. Śmierć Hana Solo najsmutniejsza i najważniejsza
2. pokonanie Kylo Ren przez Rey :)
3. Zdecydowanie spotkanie Hana z księżniczką Leia :)

Skaza

1.Wyraz twarzy Kylo kiedy miecz trafił do ręki Rey.
2.Egzekucja jeńców i przemiana Finna
3.Śmierć Hana Solo

ocenił(a) film na 9
Skaza

Tyle tego było. No ale coś wybiorę:

1. BB-8 i jego kciuk bezapelacyjnie zwycięża w rankingu najlepszych scen (tak w ogóle, to wszystkie sceny z BB-8 urzekają. Nie chcę bluźnić, ale swoim występem BB-8 zachwiał pozycją R2-D2)
2. Han opowiada Finnowi i Rey, że "to wszystko prawda".
3. Finn przepycha się przy studni z wielką kosmiczną świnią.