Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 261 tys. ocen
7,2 10 1 261394
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Oglądałem w Imaxie - czy wam też obraz wydał się beznadziejny? Już nie mówię nawet, że pikseloza, bo wydaje mi się, że to w każdym filmie, ale tak złego 3d dawno nie widziałem. 7 lat od Avatara, a bije Star Wars w każdym momencie. I żeby nie było, że Avatar był kręcony specjalnie pod 3D, to porównując chociażby z Mad Maxem również wypada blado.
Chyba jedyne co było 3d to napisy, mój największy zarzut to właściwie brak głębi i rozjeżdżające się kadry.
Szkoda, że nie miałem do wyboru seansu 2D bo nie wahałbym się ani sekundy, bo kiepski obraz 3D psuł całkowicie efekty, które pewnie nawet nieźle wyglądały, ale ich nie widziałem.
Dodatkowo jak zwykle brak korekty głośności sprawie, że przy większych wybuchach uszy więdną i oglądanie staje się bolesne. Przy ostatnich 15 minutach chciałem już tylko, żeby to się szybciej skończyło.

Czy tylko ja tak mam, że ostatnio o wiele bardziej lubię oglądać filmy na laptopie/TV w domu? Świetna matryca, wysoka rozdzielczość, a jak ktoś ma kino domowe albo dobre słuchawki to dźwięk też nie jest problemem. 3D na TV z taką funkcją też wyglądają lepiej.

ocenił(a) film na 7
kacperpl

Avatar był nagrywany pod 3D, ja tam nie byłem w żadnym większym kinie tylko takim małym kinie w żadnej sieci kin nie jest a efekt 3D był piękny, może to zależy od kina? Np. bitwa myśliwców na tle starkillera + jak Rey siedzi pod rozwalonym niszczycielem, zaj*ebista głębia, robiło wrażenie i pięknie wyglądało.

WTTW_FILM

Ja oglądałem w 3d w CC i było jako tako :)

ocenił(a) film na 4
LordVader345

Też w CC, zaczekam aż wyjdzie w porządnej jakości w 3D, obejrzę na TV i porównam. Może to kwestia kin, nie filmów.
Skąd taka wysoka ocena? Serio pytam. Nie jestem wielkim fanem, ale jak byłem mały oglądałem wszystkie części i rozumiem, że można się zachwycać poprzedniczkami, ale tym? Jak dla mnie to jest gorsze od Mrocznego Widma.
Pierwsze wady, które przychodzą mi do głowy:
-brak prawdziwego przeciwnika i zbyt dużo dobrych bohaterów, przez co z góry wiadomo, ze dobrzy wygrają
-brak porządnego pojedynku na miecze świetlne
-skopiowanie całego schematu z Gwiazdą Śmierci (i powiedzmy sobie szczerze, to nie było nawiązanie tylko brak pomysłu)
-maluteńka flota Ruchu Oporu przez co cała ostateczna bitwa wydała się śmieszna
-kierująca się zupełnie niezrozumiałymi motywami postać Finna (nagła chęć ucieczki po kilkunastu latach, nietrzymająca się kupy przeszłość i na deser miłość z dupy)
-lądowanie w dowolnym miejscu Millennium Falconem
-brak jakiejkolwiek epickości

ocenił(a) film na 7
kacperpl

U mnie wysoka właśnie za brak puki co konkretnego przeciwnika, Kylo lubię, przynajmniej jest niejednoznaczny bo trochę dobra ma ale chce być złym Vaderem :0 i ma napady szału. Ten pojedynek mi się cholernie podobał, szybkie ciosy, użycie mocy, schemat Gś był skopiowany z wyjątkiem sposobu zniszczenia i sposobu zdobycia info. Większej floty nie miał nawet Najwyższy porządek a flota rebelii należała do republiki.

Co do Finna, stwierdził że nie chce być zły ale bardziej zastanawia fakt że po kilku minutach zabijał swoich kolegów :/ A epickość, hmmm było moim zdaniem średnio. Brakowało mi takich bitw jak z Zemście Sithów ale z drugiej strony to był tylko łącznik starego z nowym, pewnie przyszłe filmy będą lepsze. No i jestem fanem, mam sentyment i ocenę podwyrzyłem ;)

ocenił(a) film na 4
WTTW_FILM

Tutaj masz prawdziwy pojedynek, w filmie równie dobrze mogli zamiast mieczy świetlnych zacząć rzucać w siebie śnieżkami. W tych 3,5 minutach jest więcej epickości i emocji niż w Force Awakens
https://www.youtube.com/watch?v=YdgmH9Vv2-I
Z flotą możliwe, ale chodziło mi o pokazanie tych kilkunastu stateczków w sposób bardzo budżetowy.

Chcesz powiedzieć, że film pełen nieścisłości w którym znalazłeś jakieś błędy i to dość poważne oceniasz jako arcydzieło dorównujące innym filmom tej 40 letniej, a sądząc po ortografii starszej od ciebie serii? Jak pisałem fanem nie jestem, ale gdybym był to byłoby mi wstyd za ciebie. I to nie jest żaden hejt, tylko może oglądnij tak na chłodno jeszcze raz.

ocenił(a) film na 7
kacperpl

Już Ci wstyd a ortografia, literówki psuje mi się jak cholera klawiatura (sprzęt ma 9 lat) a co do old republic, tak ten pojedynek co wysłałeś był lepszy, ogólnie fajnie by było jakby zrobili filmy na styl gry, nie słowo w słowo ale na styl.

I tak, film może nie pełen nieścisłości, było kilka niedopowiedzeń, było troszkę błędów ale oceniam na 10. Zasługuje tak na 7+/10 moim zdaniem ale jak są debile co dają 1 bez argumentów to 10 też może być, plus wspomniany sentyment i podobał mi się.

użytkownik usunięty
kacperpl

nie nie jest gorsze a do twojej wypowiedzi odniosę się później.