W Polsce niestety digital dopiero od 18 kwietnia, a Blu-Ray i DVD od 21 kwietnia.
No mogło być gorzej, dopiero potem gdzieś na youtube w komentarzach chyba wyczytałam, że w UK tak samo jak u nas wychodzi, a w Niemczech później, ale ludzie i tak narzekali ;p
narzekają a i tak wielu ściągnie sobie 15 marca ot cała tajemnica. Narzekają żeby narzekać :)
No to jest prawda, pewnie wiele z tych osób to dzieciaki, które nie mogą tak od razu wydać większej kasy na dvd. Star Wars ma fanów w różnym wieku.
Głos Drivera całkowicie zmieniony komputerowo. W tym zwiastunie to ewidentnie widać :) 52 sekunda. W tym filmie nawet głos aktora podrobili, nawet nie próbował imitować, tylko synchronizator zrobił wszystko.
Vaderowi użyczył głosu inny aktor, a nie zmieniono go komputerowo. Porównaj sobie głos Cumberbatcha w Star Treku - sam nim modelował, sam akcentował co dawało efekt innego głosu, to samo w Hobbicie. Dodano tylko efekt "echa" do jego głosu. Tutaj go zmieniono, całkowicie. Nawet za pomocą słuchawek Logitecha (nie pamietam modelu) można osiągnąć głos znanych postaci filmowych. Vader to nietrafiony przykład.
Vaderowi użyczył głosu inny aktor, a nie zmieniono go komputerowo. - właśnie to miałem na myśli, obu postaciom zmieniono głos chociaż w inny sposób
Co nie zmienia faktu, że ten Rena jest sztuczny - komputerowy, nieprawdziwy. Według mnie nie ma uzasadnienia zmiany głosu aktorów za pomocą kompów. Tom Hardy potrafił imitować głos Bane'a w Batmanie, Ledger sprawił, że miał głos Jokera bez pomocy sprzętu. Da się? Da się!
Nie ma co podniecać się głosem Rena, co więcej Drivera. Jest on nieprawdziwy. Zabieg taki jest nieprofesjonalny.
Tak. Bo głos spod maski i bez niej to dwa odległe bieguny. Chodzi o tonację, akcentowanie itd. Nałóż sobie wiadro na głowę i zacznij gadać. Będą podobieństwa w głosie. U niego nie ma kompletnie żadnych podobieństw. W masce gada jakby po dwóch-trzech słowach były przecinki. Bez maski gada płynnie, zdaniami złożonymi.
a czyi głos słyszymy podczas oglądania ? chyba ten pierwszy nie ?
Wiadomo że Kylo chce naśladować Vadera więc wymawia zdania w sposób podobny do niego
w głosie Vadera też nie ma żadnych podobieństw - sprawdź sobie ponownie scenę gdy Luke ściąga mu maskę w Powrocie Jedi, różnica też jest znaczna
No ale co z tego, że słyszymy głos Rena w masce? Co to ma do rzeczy? Słyszymy, ale to nie jest głos Drivera, co umniejsza jego wkład w ten film. Przykłady "gry głosem" już podałem wyżej. Mógł robić to samo. Hardy nie miał problemu w Batmanie w masce. Nawet potrafił mowić bez maski tak jak w filmie w Graham Norton Show (pewnie w innych wywiadach też). Tutaj porównując głos bez maski mamy normalną mowę a w masce mamy jakieś elektro. Synchronizator po całości.
Głos Vadera to inna sprawa, tam można to spokojnie uzasadnic jako ostatnie tchnienie. Wciąż było słychać zasysanie powietrza z wielkim trudem i wymawianie ostatnich zdań. Tam miał aparaturę, ktora podtrzymywała życię, uklad nerwowy, układ krążenia i układ oddechowy. Wszystko to bez maski zaczęło gorzej funkcjonować.
I też trudno się dziwić... dwaj aktorzy w przypadku Vadera. Rena gra ten sam aktor cały czas, on jest tą postacią. Skoro głos nie pasował do postaci w masce, trzeba było zatrudnić innego aktora. Z tego co wiem, do jego roli chyba Cumberbatch był przymierzany? Ale miał kontrakt z Disneyem w uniwersum Marvela już.
A skąd Ren wie jak zdania wymawiał Vader? xD Jakieś taśmy ma w szafce i puszcza sobie na video wieczorami? :D
Co do ostatniego zdania, ogląda pewnie hologramy na dobranoc, np jak Vader morduje niewinne dzieci w Świątyni Jedi.
Ostatnio spaliłem kasety video stare. Ocalały jedynie edycje specjalne IV-VI epizodu. Może właśnie on na tym się wzorował?! Jestem przekonany, że na tej kupie żelastwa (statku Rena) jest jakiś odtwarzacz VHS :D
Słaby zwiastun, sam bym lepszy skleił, po takim czasie mogli się pokusić o Snoke'a. Szkoda że wycieli tą scenę Kylo Rena w Sokole Millenium, jak tam w kokpicie przypomina sobie chwile z dzieciństwa, jakaś retrospekcja czy coś. To by lepiej oddało głębie tej postaci. Czemu ten film jest tak strasznie poucinany? Jak dla mnie ( i pewnie wszystkich fanów) mógł trwać nawet i 3 godziny.
Sceny usunięte będą do obejrzenia tylko w dodatkach specjalnych czy są dodane do tej wersji filmu?