Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 262 tys. ocen
7,2 10 1 261561
7,3 64 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Ludzie kochani!

oglądałam Nową Nadzieję w wieku 10 lat , w 1990 roku na ekranie TVP1 bądź TVP2 na telewizorze z rozdzielczością porównywalną do VGA (640x480), więc wszystkie niedoróbki efektów specjalnych rozmywały się w sposób naturalny. To był niewiarygodny szok. W tamtych czasach nie było takiego drugiego filmu science-fiction na takim poziomie. Na drugi dzień w szkole każdy mówił o tym filmie. Przez cały okres dorastania mój mózg budował legendę i coraz bardziej idealizował to zobaczyłam dawno temu na ekranie.

Oryginalna trylogia pojawiła się w idealnym miejscu i idealnym czasie. Przebudzenie Mocy wcale zaś nie jest słabe. To znakomita zabawa przez ponad 2 godziny. Śmieszą mnie opinie ,że fabuła jest płytka. Zostanę wyklęta, ale Nowa Nadzieja również jest taka. Zauważcie, że najpiękniejsze wspomnienia dotyczą różnych sytuacji z dzieciństwa. To właśnie jeśli w tamtym czasie (jeśli jesteście z przełomu lat 70/80) trafiliście na pierwszą trylogię, to teraz generalnie nikt Wam już nie dogodzi. Nie wydaję mi się ,żeby problem leżał w samym filmie. To raczej wspomnienia.

ocenił(a) film na 7
KlaudiaPsota

dokładnie, poza tym często się napotykam w opiniach na wapniaków hipokrytów, którzy piszą/mówią, że Przebudzenie Mocy jest dla zbyt młodych widzów, że jest niedojrzałe, a jednocześnie ludzie tacy wspominają jaki to stara trylogia wywarła wpływ na nich jak byli małymi dzieciakami jak je oglądali.

petrq

dzięki :)