Nie pamietam aż tak dokładnie szczegółów z wszystkich części i mam pytanie odnośnie Palpiego. Po jego zwycięstwie w 3 części i ogłoszeniu się imperatorem ogłosił panowanie sithow czy nie? Jeśli nie to ok ma sens, że jest znany jako imperator Palpi, jeśli tak to powinien uzywać tytułu Darth Sidious, dokładniej Imperator Darth Sidious, trochę długie xd. Ale ogólnie powinien być nazywany imperatorem, a nie per ty czyli Palpi. Wydaje mi się że w częściach 4-6 był właśnie znany jako imperator. Oprócz tego mocno się izolował i usuwał w cień (praca nad nieśmiertelnością) i raczej angażował się tylko w sprawy najwyższej wagi. Od powszechnych spraw miał choćby Vadera (właśnie możnaby Imperator Sidious a propo nazewnictwa). Zmierzam do tego, że był mocno wyizolowany i raczej dla zwykłych mieszkańców galaktyki bardziej legendą, o której dawno nie słyszeli, więc czemu po ogłoszeniu się światu w 9 części nawet nie aż tak starzy mieszkańcy galaktyki mówią/zachowują się jakby niemal go znali osobiście. Palpi to, Palpi tamto. Czy chociaż raz w 9 części był przez kogoś nazwany chociaż imperator palpatine (o sidiousie nie wspomne)? Według mnie bardziej odpowiednie byłoby coś w stylu Voldemorda w Potterze, to dodaje szacunku i powagi głownemu antagoniście całej sagi. Oczywiście też bez przesady, że jego imienia nie można wypowiadać, ale jednak większy respeckt byłby jak najbardziej na miejscu.