Wczoraj obejrzałam film na AleKino i pomimo tego, że ani hipisem ani pacyfistką nie jestem, film spodobał mi sie bardzo ;D Stąd moje pytanie: czy możecie polecić mi jakieś podobne filmy? :>
Czy ja wiem, czy 'Cały ten zgiełk' jest podobny do Hair? Wydaje mi się dużo bardziej psychodeliczny i osobiście nie lubię tego filmu, chociaż jest to świetnie zrealizowane kino i bardzo dobry film. A Hair uwielbiam i jeżeli jeszcze nie widziałeś innych klasyków Formana, to ja ze szczerego serca Ci je polecam.
Przy okazji faktycznie uważam, że należy obejrzeć Cały ten zgiełk- może rzeczywiście Ci się spodoba. Dla mnie cały ten film jest jak rozciągnięta scena z Hair, z jazdy po LSD ;)
Ja mogę polecić musical "Across the Universe" klimat i historia bardzo podobna może nie wiejąca aż taką psychodelią ale wszystkie motywy zachowane czyli luzacka ekipa, piękne ideały, sprzeciw co do wojny w Wietnamie a wszystko to w rytmach piosenek Beatlesów :) gorąco polecam :)
Across the Universe nawet nie sięga do pięt Hair. Nie toż że jest połowę od niego zmałpowany to ogląda się go tak, jakby próbowałoby się popełnić samobójstwo drugą stroną noża( ogólnie ciężko, a film nie ma dużo do powiedzenia jak Hair, którego ogląda się dość lekko, dla rozluźnienia z użmiechem prawie przez prawie cały film aż do łez na końcu). Dziwi mnie że nie jest w TOP 100.WTF?!
A mi się właśnie wydaje, że Across The Universe się nieźle ogląda a piosenki Beatlesów śpiewane przez młodych aktorów są lżejsze i jakoś bardziej strawne niż piosenki w Hair. Across The Universe wydaje mi się jednak bardziej komercyjny a Hair jest jakoś ogólnie ciekawszy i lepiej zrealizowany.
Zgadzam się, że prawdopodobnie twórcy Across The Universe inspirowali się musicalem Hair, ale i tak to znacznie lepsza przeróbka niż Grease -> High School Musical.