PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=714149}

Han Solo: Gwiezdne wojny - historie

Solo: A Star Wars Story
2018
6,7 80 tys. ocen
6,7 10 1 80037
6,3 73 krytyków
Han Solo: Gwiezdne wojny - historie
powrót do forum filmu Han Solo: Gwiezdne wojny - historie

Han Solo jest najlepszą postacią z filmów star wars. Dlatego powstaje o nim film. Dlatego pierwszy o film o jakiejkolwiek postaci star wars jest o Hanie Solo. Pójdę jeszcze dale i napiszę, że gdyby nie Harrison Ford i jego determinacja żeby
wypłynąć w Hollywood, jego zawziętość żeby wykorzystać do tego celu postać Hana Solo, sagi star wars mogłoby w ogóle dziś nie być, on stanowi jeakieś 50 % tego filmu. Czy jest najlepszą postacią jest kwestią umowną, zawsze było tak, żę jedni lubili bardziej Luke'a drudzy Hana, inni woleli złe postacie jak Boba Fett albo Vader im się podobał. Ale to były stare czasy, kiedy się spierało, która postać jest najfajniejsza, czasy kiedy postaci były poparte albo porządną grą aktorską Alec McGuiness, Harrison Ford albo miały głębszą, rozbudowaną charakterystykę Vader albo jeszcze co innego Frank Oz i Yoda. Te czasy minęły i chyba już nie wrócą, dostajemy za to wzamian mnóstwo jałowych, pustych, plastikowych, bezbarwnych postaci tworzonych w celach marketingowych (poprawność obyczajowo polityczna, sprzedaż maskotek danej postaci i inne nieistotne rzeczy z punktu widzenia fabuły). Teraz można budować listy najgorszych postaci, co 20 lat temu byłoby nie do wyobrażenia jeśli chodzi o świat star wars. Moim osobistym numerem jeden, najbardziej irytującą postacią jest ta grana przez tą marnej klasy aktorkę z leona zawodowca, która zniszczyła w pojedynkę całą sagę prequeli (z olbrzymim wsparciem ze strony hajdena hristiansena). Do dziś pamiętam jej: "Anakin youre breaking my heart" - ta scena to szczyt tandety i kiczu, miazga całkowita. Drugie miejsce zawsze mocno trzymał Samuel L Jackson, który nie bardzo wiedział co ma ze swoją rolą zrobić, ale został zdegradowany, bo z wielkim hukiem wskoczyła mongołka z ostatniego jedi, która wprowadziła mnie w stan takiego szoku, że ostatniego jedi oglądałem tylko raz i nie chce drugi raz oglądać (sceny w kasynie i na tych "koniach" wyścigowych !!!).

Moja lista:
1. Padme/Amidala
2. Mongołka z Ostatniego Jedi
3. Mace Windu
4. hajden christiansen/anakin skywalker
5. ta z fioletowymi włosami z ostatniego jedi
6. harabia doku
7. ta mała żółta w okularkach z przebudzenia mocy właścicelka karczmy
8. jango fett
9. tarkin
10. jar jar binks
11. wedge antilles

Żeby nie było że tylko hejtuję doklejam swoją listę najlepszych aktorskich "performance":
1. & 2. Harrison ford 4,5,6 bez przebudzenia mocy
+ carrie fisher 4,5,6 bez przebudzenia mocy, ostatniego jedi
3. ian mcdarmid 1,2,3,6
4. mark hamill 4,5,6
5. poe dameron 7,8
6. finn 7 bez ostatniego jedi
7. rey 7 bez ostatniego jedi
8. alec mcguiness 4
9. krennic z łotra 1
10. komandor z Executora odpowiadający bezpośrednio przed Vaderem w ESB (do tej pory nie wiem jak się nazywa, ale pamiętam jak przełykał ślinę :D)