7,6 361 tys. ocen
7,6 10 1 360622
6,3 50 krytyków
Hannibal
powrót do forum filmu Hannibal

ocenił(a) film na 10

Czytam tu Wasze opinie i zastanawiam się, dlaczego dużo osób pisze, że "Milczenie..." było
mocniejsze. Przecież tam tak na prawdę była tylko jedna mocna scena, z tymi policjantami,
a w "Hannibalu" było ich więcej.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Regray

W porównaniu do "Milczenia Owiec" ten film jest troszeczkę gniotowaty. Jest Lecter, niby wszystko na swoim miejscu, ale to nie jest klimat "Miczenia". Czegoś w nim brakuje nie wiem do końca czego, ale nie przykleja nas jak rzep do ubrania, jak "MO" do ekranu. Nie przekonuje mnie również do siebie J. Moore, w porównaniu do Jodie wypada dosyć słabo. Osobiscie uważam, że lepszy już od "Hanibala" jest "Czerwony smok" ma ciekawszą i mniej banalną fabułę.

ocenił(a) film na 10
Boti

Mi też się "Hannibal" zbytnio nie podobał. No, ale w "Milczeniu" nie było nic mocnego, a tu dużo osób pisze, że "Hannibal" był słabszy pod względem... straszności??

Regray

Jak dla mnie tak. "MO" to jeden z moich ulubionych filmów i historia opowiadana jest z dużo większym rozpędem. Wciąga tak jak mało który film i "straszność" choć może nie jest to najodpowiedniejsze słowo to jeden z wielu elementów z których składa się to dzieło.

ocenił(a) film na 10
Boti

Serio? Może po prostu jako 15-latka nie do końca go rozumiem. Owszem był dla mnie bardzo dobry, chyba nawet dałam mu 10, ale na prawdę nie było w nim mocnego dla mnie. :(
Za to w "Hannibalu" było parę mocnych scen, ale ogólnie to zwalili to i do pięt nie dorasta "Milczeniu".

Regray

MO obejrzałem po raz pierwszy kilka dni temu. Film mający 21 (!) lat - prawie tyle, co ja - wciągnął mnie bez reszty. Studium szaleństwa z pewną dozą wytworności; mam tu na myśli Lectera, ale i Billa.
Cały film pachnie czymś znanym... czymś jak... tysiąc innych produkcji tego typu, które już widziałem. Ale to były nowoczesne produkcyjniaki. A Milczenie Owiec roztacza wokół siebie autentyzm i paradoksalnie - świeżość!
Ten tytuł był pionierem, i mimo, że wychowałem się na jego kalkach, oglądając go czułem się, jakby to był pierwszy thriller w moim życiu...

Regray

pod wzgledem trzymania w napieciu , Hannibal mi sie podobal ale w Milczeniu bylo napiecie ,zagadka ,a tu jej nie bylo wszystko bylo podane na tacy

ocenił(a) film na 7
Regray

Oprócz tego co już zostało napisane to Julianne Moore w Hanniballu mi się nie podobała, nie była dla mnie przekonywująca, irytowała mnie, nie pasuje mi do tego filmu - przez nią trochę niżej oceniłem film. Jodie Foster była o niebo lepsza.
Poza tym faktycznie Hanniball jest taki bardziej "zwyczajny", nie wyróżnia od innych filmów, zanika w tłumie. Nie to co Milczenie owiec, które po tylu latach nadal jak się ogląda świetnie buduje nastrój, napięcie, jest w takim starym, a zarazem oryginalnym stylu. Po prostu jest w nim moc! :-)