Harry Angel

Angel Heart
1987
7,6 51 tys. ocen
7,6 10 1 50961
7,7 42 krytyków
Harry Angel
powrót do forum filmu Harry Angel

o co w tym chodzi????!!!

użytkownik usunięty

Niedawno dorwalem ponownie ten film i wykatowalem go pare razy.
Jednak wciaz nie rozumiem paru kwestii.Mam nadzieje ze ktos mi na nie odpowie.
-czy johnny favorite dostal kulke na wojnie po wykradnienciu duszy angelowi? wydaje mi sie ze tak ale nie jest do konca jasne.
-symbol windy pojawiajacy sie co jakis czas!- czy ktos doszedl do tego? czy to tylko oznacza stopniowy upadek angela
-symbol kobiety w przebraniu! o co tu cholera chodzi? czy tak byl przebrany jhonny gdy wykradal dusze angelowi? czy chodzi o cos wiecej? w filmie pojawia sie to 2 razy(raz sen,rez na jawie) i kilkakronie w przebiciach
-pierwsza scena filmu,o co w niej chodzi?
-scena z kosciolem i dwoma czarnymi zakonnicami
-pokoj w ktorym zastzelil sie wierny pastora przypomina pokoj z przebic w ktorym johnny mialby dokonuwac rytulalu
-czemu angel powiedzial ze nie urodzil wtedy kiedy johnny?chodzi o rozmowe z madame zora.
To rozgryzlem:
-scena smierci adwokata o ktorej mowi cypher jest pokazany gdy angel zabawia sie z epiphany
-zadna z osob nie ginie przypadkowo-jak mowi cypher ,angel jest przez niego kierowany. Warto zauwazyc ze kazdy z zabitych byl wyznawca vodoo lub diabla. Dlatego johnny nie zabil dzinnikarki ktora mu pomogla.
-pamietajcie ze dziecko w ostatniej scenie poczelo sie ze stosunku epiphany z "duchami" - to moze wyjaniac jego swiecace oczy?
No i konkurs...interpretacyny
od kiedy johnny domysla co sie stalo?
ja uwazam ze od sceny w barze.kiedy pije lufe a kamera najezdza na posag (matki boskiej bodajze)

wydaje mi się że mam odpowiedź na jedno pytanie.... otóż to coś w przebraniu w ostatnich minutach filmu było pokazane z przodu... i mi się wydaje że to Robert de Niro, tylko obcięty na krótko... chociaż mogę się mylić, gdyż było kolo 1:00 w nocy i byłem trochę zmęczony.... :P

użytkownik usunięty
wermac

To był Robert de Niro. Jak to zobaczyłem, poczułem dreszcz, Cypher mógł być w każdej chwili z Angelem, a on nic nie wiedział!

ocenił(a) film na 10
wermac

to nie koniecznie musiał być De Niro . chociaż też mi się tak wydaje to jednak wszyscy mogliśmy ulec zbiorowej hipnozie jakiej poddał nas Parker

użytkownik usunięty

Odpowiedzi na twoje pytania(krótko i rzeczowo, oczywiście są to moje interpretacje i wiele osób nie musi się z nimi zgadzać, sle to mówię już na początku):
-Według mnie tak, dostał w głowę, dlatego nie pamiętał później niczego i lekarze poskładali mu twarz od nowa. A on myśląc że jest Harry'm Angel'em wiódł spokojne życie do czasu.
-co do windy to nie zwróciłem uwagi, film leciał około 23.40 więc ciężko się trochę oglądało. Być może to oznacza upadek Angel'a
-Według mnie nie rozgryzłem tego do końca, ale napoczątku wskazywało to na jakąś tajemniczą kobietę potem jednak doszedłem do wniosku że to może dziać się w głowie Angel'a i pod przebraniem kryje się jego prawdziwa osobowość, ale do końca nie zostało za bardzo wyjaśnione
-To jest jakby wstęp do klimatu w jakim toczy się film.
-Widocznie był to chyba ograniczony budżet filmu, nie wiem ile wynosił.
-Bo Harry Angel urodził się w innym dniu, ale johnny był wtedy przekonany że jest Angelem i powiedział jak detektyw datę urodzin johnny'ego, by dowiedzieć się więcej na jego temat i czy już tu był johnny, a poza tym niechciało mu się zbytnio rozmawiać z tą wróżką o sobie.
-Według mnie Harry Angel zaczyna sobie uświadamiać wszystko to dzieje się podczas rozmowy z tym gościem, którego potem ugotował w tym kotle. I wtedy biegnie zobaczyć nieśmiertelnik, który należy do żołnierza, któremu zabrał duszę Johnny.

ocenił(a) film na 10

Odnosnie windy,która jedzie w dół wg mnie ta scena ewidentnie przedstawia "podróż" duszy Johny'ego (Harry'ego) do piekła..natomiast jezeli chodzi o inne kwestie typu czarne zakonnice to wg mnie są to schizowe znaki jakie Harry'emu dawał Luis ,ktor przecież sie z nim przez calutki film "bawił" ,dawał tropy itd... ;p

winda prowadzi go do piekła