PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476021}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011
7,7 364 tys. ocen
7,7 10 1 364242
6,8 68 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Nie wiem czy padło już to pytanie, ale ona w końcu zginęła czy nie? W książce nie ma powiedzine że nie przeżyła bitwy o Hogwart, tylko została zaatakowana przez Greybecka, ale chyba ją uratowano... a w filmie pokazane było jak leży na ziemi, a potem Padma Patil i profesor Trelawney płakały nad czyimś ciałem, a Trelawney powiedziała do Padmy: "Ona odeszła" czy coś takiego...

Lola140392

Też się nad tym zastanawiałam. Czytałam gdzieś, że przeżyła, ale nie wiem czy to prawda.

ocenił(a) film na 10
yvonneD

Nie pamiętam czy w książce umarła ale w filmie na pewno

ocenił(a) film na 9
chowder

w książce jest napisane że Hermiona swoim zaklęciem zmiotła Greybacka z CIAŁA Lavander.
Nie jest napisane dosłownie że nie żyje, aczkolwiek jest to zasugerowane.

ocenił(a) film na 10
Lola140392

Nie jest to jasne do końca...nawet na harry potter wiki piszą że jest to niejednoznaczne, choziaz przyznam, że w filmie Lavender wyglądała jak trup...może i była kretynką, ale szkoda, gdyby zginęła w taki sposób, jak rozszarpanie przez Grebacka...

ocenił(a) film na 10
hermione_jean17

W książce nic nie jest jednoznacznie powiedziane, aczkolwiek w filmie ona na pewno była martwa, martwa twarz, potem Trelawney pocieszająca jej przyjaciółkę przy ciele.

ocenił(a) film na 10
Mauretania

No właśnie też tak myślałam. W książce było tylko powiedziane że Hermiona(chyba) zrzuciła z ciała Lavender Fenrira Greybacka, nie było powiedziane że była martwa:) Dzięki za wszystkie odpowiedzi:D

Lola140392

ale gdyby żyła byłoby zapewne określone "zrzuciła zaklęciem z lavender", a nie z "jej ciała"

ocenił(a) film na 8
ArusArczes

W książce jest mowa że spadła z balkonu, który jak widać w filmie znajduje się ok. 10 metrów nad ziemią, więc myślę że już wtedy umarła, a Greyback chciał tylko zjeść jej ciało. Po za tym w książce jest mowa o tym że Hermiona zrzuciła go z "ciała" Lavender, a nie z Lavender co sugeruje, że już była martwa. W książce było że Hermiona zrzuciła Greybacka, lecz mogła go tylko zrzucić. Potem mógł dalej wyjadać jej ciało. Może to jednak obalić to że profesor Trelawney rzucała w wilkołaka szklanymi kulami, więc mógł zemdleć, czy coś.

W jakiejś książce o Harrym Potterze (nie autorstwa J.K.Rowlin) jest napisane że przeżyła atak Greybacka, ale umarła z powodu odniesionych ran. Ta książka była chyba pisania w oparciu na wywiadach z autorką.

Po bitwie o Hogwart Parvati, która była jej przyjaciółka płacze nad jakimś ciałem zakrytym płachtą, a profesor Trelawney mówi że "ona" (nie jest bliżej określone kto) już nie żyję. Myślę że tu chodzi o Lavender.
Myślę więc że Lavender umarła.