Cześć II ma już 1000 odpowiedzi i została zamknięta.
Proszę Lookiego14 o nieodpowiadanie w tym temacie. Dziękuję.
Pytanie:
Jak pani Figg złamała nogę?
Ron z dwoma braćmi, Fredem i Georgem. za takie głupie odpowiedzi powinieneś zostać zbanowany i pozbawiony netu.
ponawiam pytanie.
Wykałaczkę i liścik, w którym pytali czy może nie wracać do nich na lato:)
Śmierci których postaci różniły się w filmach od tych książkowych i w jaki sposób?
Ron rzucił zaklęcie na Ginny w 6 tomie ;/ Jak można tego nie wiedzieć, przecież to było po tym, jak wracali z treningu, a po tej uwadze Ron przy pierwszej okazji zaczął macać się z Lavender.
Eee, wszystkie?
W pierwszym tomie to Harry zabija Quirella, a w książce umiera on, gdy Voldi opuszcza jego ciało.
Bellatrix - eksploduje w filmie, a w książce ginie od Avady. Voldi tak samo. I nie chce mi się wymieniać dalej, bo za dużo tego ;/
na początek - Quirrel, w filmie od dotyku Harry'ego "skamieniał" i się rozpadł, w książce - doznawał oparzeń, ale wciąż żył, umarł, gdy Voldemort opuścił jego ciało.
potem Syriusz Black, w filmie Bellatrix rzuciła na niego Avada Kedavrę, w książce to nie miało miejsca (chyba), Syriusz, nie pamiętam dokładnie jak, ale przekroczył przez ten "łuk"/"portal".
można chyba też zaliczyć Voldemorta - w filmie inaczej wyglądała jego śmierć (gdy Expelliarmus go rozbroił - rozpadł się, w książce zamienił się w to zakrwawione i bezsilne stworzenie. nie mówiąc już o samej konfrontacji)
Glizdogon - w filmie nie pokazano, jak jego własna proteza udusiła go, gdy zawahał się jak Harry powiedział mu, że on sam go kiedyś uratował, co "ręka" uznała za nieposłuszeństwo wobec Voldemorta.
to chyba wszystko
No i mozna dodac smierc (a raczej jej brak w filmie) jednego z braci blizniaków.
drobny szczegół, o którym losiek już napisał :P
dobra, nowe pytanie, bo temat stanął: pies ciotki Marge zwie się jak?
Wygrali 1000 galeonów, za które pojechali do Egiptu i kupili Ronowi nową różdżkę.
Ile wygrał Harry w turnieju i co zrobił z pieniędzmi?
to w Turnieju Harry wygrał 1000, które dał Fredowi i George'owi na rozpoczęcie działalności, w konkursie było 700 funtów :)
kto był ministrem magii przed Korneliuszem Knotem?
Milicenta Bagnold była ministrem przed Korneliuszem ^^.
Wymień kto był ministrem po Korneliuszu (wszystkich ;p)
Rufus Scrimgeour, Pius Ticknesse i Kingsley Shacklebolt:)
Kto pokonał Ticknessa za pierwszym i drugim razem podczas bitwy?
Rufus Scrimgeour, Pius Thicknesse, Kingsley Shacklebolt.
za kogo podał się Harry wsiadając do Błędnego Rycerza? (gdy pierwszy raz nim jechał)
za Neville'a ^^
a teraz najtrudniejsze: wymien imiona i nazwiska czterech uczestników Turnieju Trójmagicznego waz z uwzględnieniem szkoły, kraju pochodzenia ^^.
Harry Potter i Cedric Diggory - Hogwart, Wielka Brytania
Wiktor Krum - Durmstrang, Rumunia
Fleur Delacour - Beaoxbatons, Francja.
niech będzie ważne pytane homek_2
Episkey, Luna naprostowała tym nos Harry'ego. chyba, że chodzi ci o coś innego
na wszelki wypadek: jak Syriusz dostał się do wieży Gryffindoru?
Luna? hmm.... Tonks w książce, później Harry też użył tego zaklęcia.
Miał listę z hasłami do wieży Gryffindoru. "Zgubił"ją Neville, biedaczek... A dokładniej listę przyniósł mu Krzywołap...:D
Dzięki komu i jak Harry mógł podejść do drugiego zadania Turnieju Trójmagicznego?
nie pamiętam dokładnie, ale Zgredek ostatecznie wykradł z gabinetu Snape'a skrzeloziele i dał je Harry'emu. jeśli wystarczy taka odpowiedź, pytanie:
czym jest Krzywołap? gatunek i cechy podać
No dokładniej to Zgredek podsłuchał jak "Moody" rozmawia z McGonagall (chyba) o tym, czy Potter użyje skrzeloziela. (Barty junior wszystko wcześniej zaplanował, więc wiedział co dalej nastapi). Skrzat popędził pomóc Potterowi.
Krzywołap to paskudny, rudy kot Hermiony Granger, zakupiła go w trzecim tomie na ulicy Pokątnej. Jaki to gatunek? Chyba nie było napisane. Kotek miał spłaszczony pyszczek, gęste futerko i krzywe łapki, stąd jego nazwa. Bardzo inteligentny, co sam powiedział Syriusz. Wydawał się mieć coś w sobie z Hermiony, bacznie się wszystkiemu przyglądał i potrafił spojrzeć w oczy tak, że wiadomo było, że robi coś się źle... Nie wiem co Ci więcej napisać, haha.
Kiedy i jak Harry dowiedział się kim jest Książę Półkrwi?
Krzywołap to kuguchar, gatunek magicznego kota. cechy - chodziło mi o inteligencję i zdolność wykrywania oszustów. a ty mi streściłeś pół Więźnia Azkabanu :P
co do twojego pytania: Harry wybiegł za Snapem, który właśnie zabił Dumbledore'a, próbował na niego rzucić sectumsepmra, co Snape z łatwością odbił, powiedział Harry'emu, że jak śmie używać przeciw niemu jego własnych zaklęć, i że on jest Księciem Pół-krwi
Nie pamiętam żeby w książce było, że to kuguchar (i te dalsze info), więc napisałem to co wiedziałem!
Może mi powiesz, ze Hedwiga była animagiem?:D ^^
Półkrwi razem :D
Hmm hmm hmm mmmm to co teraz...
Kiedy Harry zaczął się mastur...nie, może co innego..
Co sie wydarzyło, że Ron i Harry zaczęli zadawać się z Hermą? (Nie, nie zaczęła dawać na lewo i prawo... prac domowych...)
o kugucharze poczytasz w "Fantastycznych stworzeniach i jak je znaleźć" :P kanon HP to nie tylko siedem części sagi, jest też parę książek pomocniczych, strony typu Pottermore etc :)
zaczęli się z nią zadawać, gdy uratowali ją przed trollem górskim, którego sami zamknęli w łazience, w której akurat była Hermiona
A było tam napisane, że był nim kot Hermy?:D Bo sobie nie przypominam. A w Pottermore się nie zagłębiałem. Tak więc opieram się na 7 tomach powieści. (3 dodatkowe czytałem, ale nie o to chodzi). Trzymajmy się faktów z książki.
Hmm, a pytanie?:D
Hermiona spotkała Harry'ego i Rona w przedziale podczs gdy szukała ropuchy Nevilla. Potem przyłączyła się do nich aby z nimi poczarować, więc poznali się bliżej.
Kto wrzucił nazwisko Harry'ego do czary ognia?
Łaskawie nie odpowiem, bo wypisujesz bzdury. Nawet jeżeli opierasz się na filmie, to ODPOWIEDZIAŁEŚ ŹLE.
ja odpowiedziałem w połowie dobrze :P zapomniałem dopisać, że potem Hermiona wstawiła się za nimi, skłamała, dlaczego była w łazience razem z trollem i powiedziała, że Harry i Ron ją uratowali, przez co uniknęli kary i zarobili parę punktów.
a co do punktów - komu, ile i za co przyznano największą ilość punktów w sadze?
a co do kuguchara - muszę się zreflektować. Krzywołap Hermiony był pól-kugucharem, mieszańcem. dlatego z wyglądu bardziej przypominał kota, ale odziedziczył też zdolności i inteligencję kuguchara
Mi się wydaje że najwięcej punktów zdobył Harry w pierwszej części, za powstrzymanie Voldemorta przed zdobyciem Kamienia. Wtedy Dostał 60 punktów.
Albo Harry i Ron w drugiej części za uratowanie Ginny razem dostali 400 punktów.
chodziło o wydarzenia w Komnacie Tajemnic (bazyliszek i te sprawy), tylko Harry i Ron zebrali razem 200, nie 400 punktów :) Gosiu, zadawaj
Animag to osoba, która może przemieniać się w zwierze kiedy chce.
Co oznacza WESZ?
Walka o Emancypację Skrzatów Zniewolonych
kto potrafił bardzo dobrze pisać i mógł podrobić czyjś podpis?
widzę pewne problemy :P podpowiem troszkę: ta osoba zaproponowała Harry'emu, że podrobi podpis Vernona, żeby mógł pójść do Hogsmeade, ale było już za późno, bo Harry przyznał McGonagall, że tego podpisu nie ma
Wczoraj nie zadałam pytania, bo już padłam, ale propos pytania o największą liczbę punktów to zacytuję fragment Komnaty Tajemnic
"... czy ogłoszenie wszem i wobec, że on i Ron zdobyli dla Gryffindoru czterysta punktów w rozgrywce o Puchar Domów" strona 354. Specjalnie sprawdziłam :-)
Jeśli chodzi o pytanie o podrobienie podpisu to mógł to zrobić Dean Thomas
Kto w końcu podpisał to pozwolenie Harry'emu?