Cześć II ma już 1000 odpowiedzi i została zamknięta.
Proszę Lookiego14 o nieodpowiadanie w tym temacie. Dziękuję.
Pytanie:
Jak pani Figg złamała nogę?
jego matka, która wkrótce jako on (miała ze sobą eliksir wielosokowy) umarła i została pochowana.
ponawiam pytanie, bo mikolaj źle odpowiedział :P co, trenował Dudley? chodzi mi o prawdziwy sport, przez który jeszcze chętniej i sprawniej bił małolatów. była o tym mowa w Zakonie Feniksa
po prostu zapasy jakoś bardzo mi pasowały do Dudleya. ale sprawdziłam i chodzi po boks
Jak miała na drugie imię Fleur?
Nagini, dziennik Toma, pierścień, medalion, no i sam Harry widział siebie wcxześniej nim okazało się, że jest horkruksem
nie wiem czy to dobra odpowiedź więc na razie nie zadaję następnego pytania.
nie zapominaj o diademie (6 część, pokój życzeń, gdy Harry ukrywał podręcznik Księcia). dawaj pytanie :]
Kiedy sprzątali sekretarzyk w salonie domu Blacków, w V tomie...
Odpowiedz na zadanie przeze mnie pytanie była zła.
Którego stopnia Order Merlina, otrzymał dziadek Syriusza?
Byl to Order Stopnia Pierwszego, nie trzeciego!
Za jakie zasługi go otrzymał?
Syriusz powiedział, że "dał im sporo złota" :D
coś prostego, bo nie mam pomysłu: wymień polskie akcenty w serii HP =]
Nie rozumiem pytania. Chyba chodzi o to, że tam są same polskie akcenty ;)
Dlaczego w świecie czarodziejów wigilia to taki magiczny dzień?
Zwód Wrońskiego - nazwa od polskiego szukającego, który wymyślił ten manewr; Hagrdi w ZF wspomina, ze pobił się z wampirem(?) na polskiej granicy; Władysław Zamojski - najlepszy polski ścigający, chyba tez wspomniany w ZF... i tyle ;p
Pytanie oddaje.
no i taka odpowiedź mi się podoba :) tylko Hagrid na polskiej granicy natknął się na trolli
zadam jeszcze raz: za kogo został uznany Syriusz Black w jednym artykule z Żonglera?
Najpierw Cedrik uwolni Cho, potem Krum Hermione, a na końcu Harry uwolni Rona i siostrę Fleur
Gdzie należało zarejestrować ze jest się animagiem i to w jakie zwierze się zamienia
1: 24 listopada, 24 lutego i 24 czerwca
2: Cho (Cedrik), Hermiona (Krum), Ron i Gabrielle (Harry)
3. wymień co najmniej trzy przedmioty lub miejsca potraktowane zaklęciem zmniejszająco-zwiększającym
Niestety, ale ja pamiętam tylko, że użył go Moody do powiększenia pająka na lekcji Obrony, kiedy pokazywał jak działają zaklęcia niewybaczalne. Może ktoś inny zna jeszcze jakieś przypadki.
nie, chodzi mi o coś innego, Hermiona w Insygniach użyła tego zaklęcia na swojej torebce. teraz powinno pójść z górki :)
Namiot na mistrzostwach w Qudditchu, wspomniana torebka, woreczek Harry'ego i tez chyba namiot, w którym w insygniach się ukrywali Harry Ron i Hermiona,
oddaję
namiot używany w Insygniach to ten sam, co na mistrzostwach :) woreczek Harry'ego - to było całkiem co innego. jeszcze dwóch potrzebuję.
O cholera, ale zajebałem lipcem! hahaha oczywiście czerwiec ;)
Torebka Hermiony, namiot Perkinsa, Ford Anglia - kiedy jada na peron wszyscy mieszczą się z łatwością; samochody Ministerstwa - jazda na peron w trzecim tomie; kufer Moody'ego...
siedziba Zakonu była pod zaklęciem Fideliusa (jak dom Potterów w Dolinie Godryka) i nienanoszalna. to z pewnością nie to samo (ale was wymęczę :P)
o właśnie, losiek załatwił sprawę :D zadawaj
Podaj wszystkie nieistniejące stworzenia, które wymyśliła Luna i/lub jej ojciec^^
Tastrale, żuki gnojaki i wilki morskie.
Podaj nazwę rośliny zamieniającą w kamień.
plumpki, chrapa krętorogi, akwawirusy (?), ględatek niepospolity, gnębiwtryski, heliopaci, nargle... sporo tego było, wszystkich się nie spamięta :]
najmłodszy członek Armii Dumbledore'a to...
Nagini z rozkazu Voldemorta.
twoją odpowiedź z okazji świąt uznam, ale jak już wiesz to pisz poprawnie. Nigel Wolpert. choc w sumie Dennis Creevey też mógłby być.
co przedstawiał posąg przy wejściu to tunelu prowadzącego do Miodowego Królestwa?
Tobie też Wesołych i smacznego karpia
wymień 5 towarów które można było kupić w Miodowym Królestwie
musy-świstusy, fasolki wszystkich smaków, gumy Drooblesa, cukrowe pióra, samoczyszczące miętowe nici dentystyczne...
kto, od kogo i za co dostał dożywotni zakaz gry w Quidditcha?
Harry, Fred i George za pokaz hańbiącej mugolskiej bójki od Umbrige.
wymień wszystkie zmiany w dekoracjach bożonarodzeniowych z Czary Ognia (podpowiedź: z okazji przyjazdu gości na turniej trójmagiczny się bardziej postarali, a zmiany były opisane w książce)- tak świątecznie :)
Wszystkich nie podam, ale postaram się przynajmniej o cześć...
Wyczarowano specjalny ogród i rzeźbę zdobiące błonia; wyczyszczono i naoliwiono zamkowe zbroje(dodatkowo chyba śpiewały kolędy?), więcej nie pamiętam.
Za co Umbridge ukarała Lee Jordana, pisaniem zaczarowanym piórem?
Za stwierdzenie, że nie może zabronić Fredowi i Georgowi grania w eksplodującego durnia na lekcji, bo nie jest to informacja związana z przedmiotem.
Nie wiem czy było to pytanie już, ale: podaj miesiąc i rok pojmania Harry'ego, Rona i Hermiony i przetrzymywania ich w dworze Malfoya?
Nie jest chyba określone jakiego miesiąca miało to miejsce, wiemy tylko, ze był to okres Wielkanocy, bo Draco był wtedy w domu na ferie.
Petunia - Dumbledore przypomniał jej o więzach krwi, które chroniły Harry'ego; Ron - za zniszczenie Forda; Neville - babcia przysłała mu jednego, gdy wyjawił przypadkiem hasła Blackowi.
Oddaje.
najpierw James został zabity przez Sam-Wiesz-Kogo
potem Syriusza zabiła Belatriks
Glizgona "zabiła" jego własna ręka
i na końcu Lupin zginął w czasie bitwy o Hogwart
W zamian za co wuj Vernon miał podpisać Harry'emu zgodę na wyjście do Hogsmeade?