znalazłem w filmie kilka niedociągnięć które dla mojej siostry i mamy (które książki nie czytały) są zwykłymi błahostkami ale dla mnie stanowią nielogiczność
mamy Zakon Feniksa,straż przednia zabiera Harry'ego z privet drive 4 wchodządo jego pokoju
-(Harry) Profesorze Moody? Co pan tu robi?(czy jakoś tak...)
-(Moody) Jak zwykle ratuję ci skórę
Przecież Moody nigdy mu skóry nie uratował tylko siedział cały rok szkolny w hogwarcie w kufrze!
Albo Więzień Azkabanu...pamiętamy zaklęcie ROZBRAJAJĄCE expeliarmus tak? a kiedy Harry wycelował różdżką w Snape'a i strzelił w niego tym zaklęciem (wtedy we wrzeszcącej chacie) Snape'owi wcale nie wypada różdżka z reki tylko ugodzony upada gdzieś na łóżko!
Pod koniec czary ognia Dumbledore przemawia do uczniów hogwartu że Cedrika Diggory'ego zabił Lord Voldeort a to nie prawda bo przecież zrobił to glizdogon różdżką Voldemorta!
pod koniec komnaty tajemnic Dumbledore(znowu!) mówi że egzaminy zostają odwołane...a co z uczniami klas piątych i siódmych?chyba muszą zdać egzaminy jeśli zależy im na swojej przyszłości...
w czarze ognia na początku widzimy jak pan Weasley prowadzi swoje dzieci (oraz Harry'ego i Hermionę) do świstoklika który ma zabrać ich na mistrzostwa świata w quiditchu a Fred czy George (wszystko jedno który:) PYTAJĄ się dokąd ojciec ich ciągnie...czyżby bliżniaki tak łatwo dali się wyciągnąc z łóżka nie wiedząc nawet z jakiego powodu? w dodatku pan weasley na na to pytanie odpowiedzial:nie mam pojęcia...czyzby rzeczywiscie nie wiedzial?albo chcial zrobic dzieciom niespodzianke?
1. To fakt, jest to wielkie nie dociągnięcie. Może zle tlumaczenie, nie wiem.
2. Zdaje mi się, że to zaklęcie, nie tylko wyrywa rozdzke z dloni ale tez, odrzuca. Tu komus rowniez cos sie pomylilo.
3. To byl taki trick. Dumbek chcial uswiadomic mlodziezy w jakim sa niebezpieczenistwie. Czy ty wystraszylbys sie gdybys wiedzial ze zabil go jakis glizdogon? przeciez nie wszyscy go znali no nie?
4. Sumy i Owutemy sa przeprowadzane wczesniej niz normalne egzaminy sprawdzajace. (maj lub kwiecien)
5. Jak wiesz, fred i george zawsze zartuje i to tez byl zart. a pan weasley rowniez zazartowal.