Jestem bezradny. Dawno nie widziałem filmu, który wywołałby we mnie do tego stopnia mieszane uczucia. Z jednej strony szali mamy dobrą obsadę (same brytyjskie gwiazdy), genialną muzykę, świetne kostiumy i scenografię, z drugiej - kiepski scenariusz, reżyserię i takie sobie efekty na dobitkę.
Przy "Niekończącej się opowieści" sprzed dwudziestu lat "Kamień filozoficzny" może się schować. Nie mówiąc już o "E.T."...
Opowieść o dzieciach, które uczą się magii, niezbyt mnie przekonuje. Wszystko jest zbyt przesiąknięte i smakuje jak syrop. Zbyt dużo uproszczeń co do zachowań bohaterów i zbyt wiele wątków. Ja bym te dwie rzeczy zamienił. Chwilami "Kamień filozoficzny" ociera się mocno o banał, choćby w finałowym pojedynku. Przez co wszystko wydaje się śmieszne, a nie straszne. Ale tak śmieszne, że widz zaczyna się nudzić.
Braki scenariusza i reżyserii dzielnie próbują wypełnić inne elementy. John Williams, obecnie najwybitniejszy kompozytor muzyki filmowej, przegrałby, moim zdaniem, z Howardem Shore'm i jego "Władcą Pierścieni" ale nie zmienia to faktu, że mamy do czynienia z jednym z lepszych soundtracków roku. Kostiumy też zachwycają. W scenografii chwilami widać przesyt (np. ilość obrazów na ścianach) ale i tak jest bardzo udana.
Obsada w 90 % się sprawdziła. I choć Richard Harris jako dyrektor szkoły robi z siebie całkiem sympatycznego pajaca, zachwycają Alan Rickman, Maggie Smith i Robbie Coltrane. Wśród ról dziecięcych na największą uwagę zasługuje 11-letnia Emma Watson. Od tego dziecka wprost czuć wewnętrzną magię, w przeciwieństwie do pozostałych nieletnich aktorów, którzy, będąc jednak przekonujący, nie stworzyli jednak postaci, które dłużej pozostają w pamięci.
Czy warto obejrzeć "Kamień filozoficzny"? Odpowiedź jest łatwa: jeśli nie masz 10 lat - film raczej ci się spodoba. Jeśli jesteś starszy i nie lubujesz się w tego typu opowieściach - raczej nie. Ale obejrzyj zwiastun - naprawdę porządny.
Szybka ocena:
+ Obsada (mała Emma Watson!)
+ Scenografia, muzyka, kostiumy
- Scenariusz i reżyseria
- Efekty
Akcja - 1/4
Aktorstwo - 3/4
Zdjęcia - 2/4
Humor - 1/4
Erotyka - 0/4