Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Harry Potter and the Sorcerer's Stone
2001
7,5 447 tys. ocen
7,5 10 1 447095
6,8 53 krytyków
Harry Potter i Kamień Filozoficzny
powrót do forum filmu Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Szczerze to pierwszy film fantastyczny który mnie zainteresował, w prawdzie nie czytałam książki (co w moim przypadku jest dziwne ale akurat jeśli chodzi o tę serie bardziej podchodzą mi filmy). Jestem ciekawa co sądzicie bo mówiąc szczerze te filmy bd mi sie podobaja ale najbardziej 3 pierwsze części, potem nie to że sie zawiodłam ale wszystko stało się inne jeśli wiecie o czym mówię. Po pierwsze bohaterzy byli starsi i to dużo zmieniło. Lubie dalsze części ale te 3 utkwiły mi najbardziej w pamięci i najczęściej je oglądałam, śledzę losy Harrego ale nie dlatego że tak kocham te filmy po prostu ciekawi mnie koniec, lecz gdybym go nie zobaczyła nic by sie nie stało. Aż tak bd mi nie zależy. co wy sądzicie?
Bo w koncu autorka sam sie przyznała że po którejś tam części zaczeła pisac wyłącznie dla kasy...

użytkownik usunięty
nitishia

"Bo w koncu autorka sam sie przyznała że po którejś tam części zaczeła pisac wyłącznie dla kasy..."

Absolutnie nigdy tak nie powiedziała i z tego co ja widziałem mogę stwierdzić, że nigdy nie pisała dla kasy, a siedem części miało być od samego początku, nawet wtedy gdy jedyne dochody Rowling stanowiło kilkaset funtów zasiłku i nic nie wskazywało na sukces finansowy książki. Co innego filmy, które rzeczywiście najlepsze są pierwsze trzy.

Nie badałam tego pod mikroskopem.
Nie przeczytałam też tego w jakimś czasopiśmie czy gazecie, usłyszałam na lekcji języka polskiego od nauczyciela.

nitishia

Dla mnie do 4 części filmy są super, ale 5 i 6 część to masakra, poucinane do bólu.

ocenił(a) film na 10
Miss_Luciolla

Według mnie 1,2,3 część były super ;)
Ale taka prawda. W pierwszej części się zawsze starają, a potem, to żeby tylko zrobić i zarobić.
Poza tym 5,6 i teraz 7 reżyseruje ten dupiaty gościu, który spieprzył masakrycznie Księcia.
Jak teraz zrobi to samo z Insygniami to ma przerąbane!!!!!
:P

ocenił(a) film na 9
Nula18

Chyba aż tak źle nie będzie. Po obejrzeniu zwiastunów IŚ zapowiadają się obiecująco; mam jednak nadzieję, że to nie będzie taki schemat, że np. trailery super, film beznadzieja.

A propos tematu. Zgadzam się co do tego, że pierwsze ekranizacje są najlepsze. Moje ulubione to KF i KT, może też WA. Gdy mam ochotę na obejrzenie jakiejś części, po nie sięgam najczęściej. Dalsze filmy niestety utraciły klimat poprzednich. To już nie to samo po prostu i to się czuje oglądając. Jednak nie oznacza to, że w ogóle mi się nie podobają; lubię je, lecz w mniejszym stopniu :)

ocenił(a) film na 10
Julia_20

Zgadzam się. Ale co do tego, że trailer super, a ekranizacja do kitu...to przecież z szóstką było tak samo. Najwyraźniej 'reżyser' jest dobry w filmowaniu trailerów. I tylko tego. Bo z filmami najwyraźniej sobie nie radzi. Ale Insygnia mają być bezbłędne inaczej się baaardzo zdenerwuję!

ocenił(a) film na 8
Nula18

tego 'reżysera' chyba już żaden fan pottera nie lubi. xd ale taka jest prawda, yates jest beznadziejny O.o
a co do tematu to dla mnie najlepszą częścią którą może pobić jedynie część 7 jest część 3. ;D

ocenił(a) film na 10
mrsgrace

I podpisuję się pod tym. Chociaż u mnie dochodzi jeszcze 1 pierwsza część ;) Bo tam wszystko jest opisywane w świecie czarodziejów, pokazywane. Sama magia ;)
I tu sprowadza się do tematu: Jedynka zawsze najlepsza! Potem wszystko pieprzą, bo skupiają się na pieniądzach, a nie na widzu. Taka jest prawda.