Niedawno, 12 listopada, w Polsce wydano na DVD tzw. „edycje kolekcjonerskie” czterech pierwszych części, stanowiące odpowiedniki tego, co w krajach anglojęzycznych nazywane jest „Ultimate Edition”. I stąd pytanie: czy ktoś miał już styczność z tymi wydaniami, a jeśli tak, to czy nasze wydania są zgodne z tym, co wydano na Zachodzie? Z opisów na stronie dystrybutora widzę, że dostępna jest 3. płyta z niepublikowanymi wcześniej materiałami, ale co z resztą? Na Zachodzie „Kamień Filozoficzny” i „Komnata Tajemnic” zostały wydane w wersjach kinowej i rozszerzonej, uzupełnionej o sceny, które wcześniej znajdowały się w dodatkach, stąd też wydania tych filmów zawierają cztery płyty (dwie z dodatkami, jedna z filmem w wersji kinowej, druga z filmem w wersji rozszerzonej). Poza tym do każdej części dodane są po dwie karty kolekcjonerskie oraz czterdziestoośmiostronicowy album ze zdjęciami. Miałem w ręku polskie wydanie, ale trudno mi uwierzyć, żeby w tym pudełku zmieścił się mały album w twardej oprawie, a dystrybutor na stronie nic o takim dodatku nie mówi. Czyżby więc Galapagos poleciało w kulki, usuwając karty, albumy i rozszerzone wersje, zostawiając tylko nowe dodatki, nazywając to „edycją kolekcjonerską” i wołając sobie za takie wybrakowane wydanie 70 zł?
tych wersji rozszerzonych nie opłaca się kupować bo są tam tylko wplecione sceny z płyty z dodatkami.We wrześniu ma wyjść jakieś nowe wydanie ma kosztować ok 1800 zł nie żartuje,tam będą wszystkie filmy dziesiątki godzin materiałów z planu i prawdopodobnie wersje reżyserski.Kamień filozoficzny ma trwać cztery godziny podobnie Czara ognia zako trzy reszte dowiemy się pewnie później
http://www.engadget.com/2012/03/25/harry-potter-wizards-collection-brings-home-a ll-eight-movies-on/ tu masz link
Hm, nie widzę tam informacji, że „Kamień Filozoficzny” i „Czara Ognia” mają trwać cztery godziny – jest tylko informacja o rozszerzonych wersjach dwóch pierwszych części, i na stówę będzie to ta sama wersja co w dotychczasowych wydaniach i emitowana w USA na ABC (czyli zawierająca dodatkowe sceny w filmie zamiast w dodatkach). Ale i tak rozważam kupno tych wersji, o które pytałem w temacie, dla dodatków. Bo na pewno nie wydam 250 funtów na to wydanie z fikuśnym pudełkiem, zawierające film na nośnikach, które do niczego nie są mi potrzebne.
są wywiady z Robin Coltren z tym co grał HAgrida gdzie mówił że Kamień trwał po zmontowaniu wszystkich scen cztery godziny początkowo miał byc podzielony na połowę ale ostatecznie skrócili film.Co do Czary to Mike nevell mówił że nakręcili cztery godziny ale było tego za dużó więc skrócili : )