Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Harry Potter and the Sorcerer's Stone
2001
7,5 447 tys. ocen
7,5 10 1 447095
6,8 53 krytyków
Harry Potter i Kamień Filozoficzny
powrót do forum filmu Harry Potter i Kamień Filozoficzny

Uwielbiam HP; ksiazki, filmy, wszystko doslownie. Tylko jednej rzeczy nie umiem zdzierzyc, ze filmy tak odbiegaja od ksiazek. Dajmy na to :
- w druzynie Slizgonow nie bylo dziewczyn, mimo to jakis cwok tam dal
- Trolla znalezli w lazience bezposrednio, nie przed jak dopiero co szedl
- nimbusa Harry dostal przy stole ale odpakowal w dormitorium, a po drodze spotkal Malfoya
- Dormitorium damskie i meskie nie bylo w tej samej czesci, schody sie blokowaly jak chlopcy chcieli wejsc
- Hermiona potracila Quirella (? sorrki nie mam pojecia jak sie to pisalo, zawsze zapominam)
i moge tak bez konca, ale niby durne szczegoly a jak wkurzaja. Nic ich by nie zbawilo jakby dali tak jak w ksiazce, a i tak przerobili, pytanie po co ?
btw jak Harry mial swoj pierwszy trening, Wood wypuscil znicza mimo ze miotel nie mieli, pytanie jak go zlapali?

ocenił(a) film na 8
nebeleska

Kiedyś też mnie wkurzało jak film różnił się od książki, ale teraz to lubię. No bo jaki sens kręcić film, w którym wszystko byłoby kropka w kropkę tak jak w książce? Filmowcy muszą dorzucić coś nowego, bo inaczej nie będzie po co tego oglądać, skoro wystarczy przeczytać powieść, gdzie każdy szczegół jest taki sam. Niby by ich nie zbawiło, gdyby wszystko było jak w książce, ale z drugiej strony nikt ich nie zabije za zmianę tak mało istotnych dla fabuły szczegółów ;)

Inna historia jest już wtedy, kiedy zmiana lub obcinanie wątków prowadzi do zakłócenia logiki filmu, a w kolejnych częściach HP takie rzeczy są na porządku dziennym, więc bez książek ani rusz ;]

ocenił(a) film na 9
DarthDream

Szkoda, że zmienili pogoń za kluczem, bo w ksiazce Hermiona i Ron też latali. I ta zagadka z eliksirami.

magnificent_2

Zagadki fakt, wyglądały nieco inaczej niż w książce. Ale ogólnie rzecz biorąc pierwsze części pokazywały prawie to samo co było opisane w książce, potem - jak pisze DarthDream - filmowcy pozmieniali to i owo. Ostatnio obejrzałam Księcia Półkrwi i niezgodności z fabułą okropnie rzuciły mi się w oczy...