Wiadomo, że limit postów w jednym temacie wynosi 1000 [:(], więc możemy pozwolić sobie na ciąg dalszy gry "co wiesz o harrym", założonej przez użytkownika "Miki".
Może najpierw ostatnie pytanie z poprzedniego tematu:
"My Concubine":
W co zamieniono Malfoya, Crabbe'a i Goyle'a na końcu 4 części?
mama była olbrzymką i zostawiła Hagrida jak był mały, żeby mieszkać w górach, a ojciec był człowiekiem i zmarł jak Hagrid miał 12 lat, czyli był w 2 klasie w Hogwarcie.
kiedy Harry po raz pierwszy zobaczył Syriusza?
w 3 części jak uciekłł z domu citki i wuja ale wtedy zobaczył tylko psa a syriusza nie animaga zobaczył w Wrzeszczącej Chacie
coo Harry dostał na gwaizdke w pierwszej klasie
drewniany flet od Hagrida, monetę pięćdziesięcio pensową od wuja i ciotki, sweter i krówki od pani Weasley, pelerynę niewidkę.
Jak nazywał się smok, z którym Harry walczył w pierwszym zadaniu turnieju trójmagicznego?
Chyba dlatego,żeby ją uchronić,ponieważ zwolennicy Voldemorta i Voldemort chcieli wykończyć wszystkich bliskich Harrego. Dobrze pamiętam?
No też:) I jeszcze musiał szuka Horkruksów.
Widzę, że nie ma pytania:)
Łatwe-Jakie zwierzątko dostał Ron w zamian z stratę Parszywka i od kogo?
Sówkę, którą Ginny nazwała Świstoświnką co Ron skrócił do "Świnki". A dostał ją od Syriusza.
Jak nazywała się jedna z byłych uczennic prof. Slughorna, która była
kapitanem Harpii z Hollyhead?
Gwenog Jones<chyba>...............
Jak miała na imię opiekunka sierocińca, w którym przebywał Voldemort?
Eileen Prince,Tobiasz Snape
Kto eskortował Dursley'ów do kryjówki przed 17 urodzinami Harrego?
Dostał w twarz zaklęciem uśmiercającym rzuconym przez Voldemorta.Stało się to podczas transportowania Harrego do Nory.
Wymień pary uczestniczące w eskortowaniu Harrego do Nory (7 Potterów)
Harry z Hagridem, Ron z Tonks, Fred z Arturem, George z Lupinen, Mundungus z Moodym, Hermiona z Kingsleyem oraz Fleur z Billem:)
Jak nazywala sie nauczycielka mugoloznawstwa??
Za życia Dumbledore'a nauczycielem była Charity Burbage a za panowania Snape'a Alecto Carrow.
Proste pytanie:
Jak się nazywali rodzice Tonks?
Chyba 5. Transmutacja, zielarstwo, obrona przed czarną magią, eliksiry, zaklęcia.
Jak poprawnie nazywały się pomarańczowe rzodkiewki, które Luna nosiła na uszach?
1) Sectumsempra
2) Levicorpus
3) Muffliato
Jakie zaklęcie otwierało tajne przejście z Hogwartu do Hogsmade, które znajdowało się przy pomniku jednookiej wiedzmy?
Zdublowaliśmy się:)
No więc Mroczny Znak przywołuje zaklęcie Morsmorde. A moje pytanie jest powyżej:)
Wydaję mi się że są to: Rogogon Węgierski, Zielony Pospolity Walijski, i Ogniomiot Chiński. Ale pamiętam też jakiegoś Szwedzkiego Krótkopyskiego i Norweskiego Kolczastego...
Wymień przynajmniej cztery sposoby dostania się do Ministerstwa Magii. (Zakon Feniksa i Insygnia Śmierci)
Za pomocą świstoklika, proszku fiuu, spuścić się w toalecie, albo teleportować.
Pod kogo podszyli się Harry, Ron i Hermiona w Insygniach śmierci, żeby wejść do Ministerstwa Magii.
podszyli się za Rega Cattermole'a -z magicznego personelu techniczego (Ron), Alberta Runcorna (Harry) i Mafaldę Hopkirk-asystenta w urzedzie niewłasciwego użycia czarów (Hermiona)
co było głównym kompleksem Rona? (7 część) ;D
wdg mnie głównym kompleksem Rona w 7 było to, ze ni wierzył w siebie, uważał sie za gorszego i że nie mógł znieść myśli, ze Heriona mogła coś czuć do Harry'rgo
kto w 6 zakrztusił się bażantem i jakiego zaklęcia użył Slughorn by mu
pomóc?
Dokładnie o tą odpowiedź chodziło ;D
Zakrztusił się... Marcus Belby, tak? A zaklęcie Anapneo chyba.
Jakim zaklęciem bronił się Harry przed żekomą klątwą Snape na ćwiczeniu zaklęć niewerbalnych? (podpowiedź: krzyknął to zaklęcie na głos, zapominając o niewerbalnych zaklęciach ;D)
(6 część)
no dobra, znowu ja - to było Protego (Snape dał mu za to szlaban)
podajcie wyniki WSZYSTKICH meczy Quidditch z CAŁEJ serii HP
Gryffindor nie wygrał 2 meczów...A wyniki mi się nie chce szukać ;]
Podaj wszystkie związki Ginny :)
Michael Corner, Dean Thomas, Harry Potter.
Jaką potrawę obiecał przygotować Stworek przed odejściem Harry'ego, Hermiony i Rona do Ministerstwa Magii? (IŚ)
Strudel z wątróbką :)
Co powiedział Neville do Voldemorta, gdy ten zaproponował mu wstąpienie do śmierciożerców?(IŚ):
powiedzial chyba ze predzej pieklo zamarznie niz on zostanie smierciozerca...
mam nadzieje ze o to chodzilo:)
Za to ze zjadl tort urodzinowy Harrego:)
Jaki eliksir musial przygotowac Harry na pierwszej lecji ze eliksirow?
Nie mam pewnosci ale chyba to byl napoj leczacy z czyrakow:)
Jak nazywaja sie duchy poszczegolnych domow w Hogwarcie?
Krwawy Baron- Slytherin
Szara Dama- Ravenclaw
Gruby (?) Mnich- Hufflepuff
i oczywiście Prawie Bezgłowy Nick- Gryffindor :)
PYTANIE:
jakie zaklecie gasiło różdżkę (przeciwieństwo Lumos!)
Nox ;))
Pytanie:
Podaj tytuł i twórcę obowiązującego w Hogwarcie podręcznika do eliksirów.
W "...Księciu Półkrwi" były to "Eliksiry dla zaawansowanych" Libacjusza Borage'a, co do poprzednich lat, to nie pamiętam.
Co zastępowało znicza, podczas pierwszego treningu quidditcha, w jakim brał udział Harry?
wydaje mi się, że były to piłeczki do golfa, ale nie jestem pewna na 100% ;)
PYTANIE:
Podaj nauczycieli OPCM w całej serii przygód Harry'ego :) z uwzględnieniem podczas którego roku edukacji Harry'ego nauczali oraz co się z nimi stalo, że przestali uczyc :)
Slatero Quirrell – I rok
Gilderoy Lockhart - II rok
Remus Lupin – III rok
Alastor Moody/Barty Crouch Jr. - IV rok
Dolores Umbridge – V rok
Severus Snape – VI rok
Amycus Carrow - VII rok
kim była dla Amycusa Carrowa nauczycielka mugoloznastwa?