odpowiadamy na pytania o książce, a potem zadajemy swoje
czemu w szkole był co roku inny nauczyciel od czarnej magii?
Podczas lotu w 7tomie kiedy było "7 Potterów" Snape leciał za Lupinem i Georgem i jakiś śmierciożerca chciał zabić Lupina i Snape chciał rzucić to zaklęcie na tego śmierciożercę ale niestety trafił George'a i odciął mu ucho...:(
Kiedy dało się pierwszy raz odczuć pewne "napięcie" między Ronem i Hermioną? :D
Tak całkiem pierwszy raz to w "Więźniu Azkabanu". Cały czas się kłócili aż w końcu padli sobie w ramiona, a w "Czarze Ognia" to już na całego, Ron był chory z zazdrości o Kruma:D
Jakiego smaku była fasolka której spróbował Dumbledore rozmawiając z Harrym po akcji z Kamieniem Filozoficznym?
Fasolka ta była o smaku woszczyny z uszu...fuj
Dumbledore miał rację mówiąc że Voldemort nie będzie zachwycony faktem iż jego sługa ma dług wdzięczności wobec Harry'ego Pottera i że Glizdogon kiedyś się zawaha... Jak Voldemort się przed tym zabezpieczył?
Podarował mu chyba żelazną albo stalową dłoń...i gdy Gilzdogon okazał odrobinę współczucia... to ta ręka go udusiła....
Gdzie są przedmioty które zniknęły ? (7 część Harry'ego)
...;)...
W niebycie czyli wszędzie. (Ładnie powiedziane, prawda?;))
Jak nazywał się najmniej lubiany dyrektor Hogwartu w historii?
Fineas Nigellus Black.
Kto był poprzednikiem Knota na stanowisku ministra magii?
Slatero Quirrell...
Kiedy Harry wreszcie nauczył się oklumencji...chodzi mi tu o moment w książce..? Kiedy po raz pierwsze zamknął umysł przez Czarnym Panem ?
...;)...
Kiedy zginął Zgredek i Harry kopał dla niego grób. Harry nauczył się wtedy, że sposobem na zamknięcie umysłu jest jego własny ból i żal.
Jakie słowa były "wyryte" na grobie Zgredka?
Centaurów. Tz bała się ich po dość nieprzyjemnym zdarzeniu jakie ją spotkało w Zakazanym Lesie.
Kto "zamknął" Syriusza w Azkabanie bez uprzedniego procesu?
Barty Crouch....nie wiem czy dobrze napisałam...
Co było pierwsze feniks czy płomień ?
...;)...
A już mam:
Arnold Peasegood - amnezjator (członek specjalnej brygady, która interweniuje, kiedy ktoś przypadkowo użyje zaklęcia).
Oj, trudne to było... :P
Co Barty Crouch Jr zrobił z ciałem swojego ojca po tym jak go zabił?
Przetransmutował w kość i zakopał koło chatki Hagrida;/
Kto podsłuchał spotkanie GD w Świńskim Łbie i jak wyglądał?
Mundungus Fletcher i wyglądał jak wredna wiedzma i chyba był owinięty w jakiś płaszcz i za dobrze go nie było widać.
Czyj medal za specjane zasługi dla Hogwartu czyścił Ron podczas szlabanu (HP i Komnata Tajemnic)?
Toma Marvolo Riddle'a
Jak nazywał się śmierciożerca który uszkodził nos Alastora Moody'ego?
Yvonne.
W jaki sposób porozumiewali się ze sobą członkowie Gwardii Dumbledore'a?
Za pomocą fałszywych galeonów. Hermiona zaczarowała je tak, aby na galeonie każdego członka Gwardii pojawiała się data spotkania.
Jak nazywała się kapitan jedynej żeńskiej drużyny Quiditcha?
Gwendolina Morgan.
W jakim departamencie szefem był Pius Thicknesse i w jakich okolicznościach został on później Ministrem Magii?
Pius Thicknesse był pod działaniem zaklęcia Imperius, był szefem Departamentu Przestrzegania Prawa a po śmierci Rufusa Scrimgeoura został ministrem magii. Co do poprzedniego pytania to chyba raczej chodzi o Gwenog Jones, kapitana Harpii z Holyhead?
Jak James Potter nazywał wilkołactwo Lupina w towarzystwie? :D
Mały futerkowy problem :D
Dlaczego Ludona Bagmana oskarżono o współpracę ze śmierciożercami?
A właśnie że nie bo ta pani kapitan nazywała się Gwenog Jones;) No ale dobra, może tamta też była;)
Thicknesse był szefem Departamentu Przestrzegania Prawa Czarodziejów. Został ministrem, kiedy Voldi zaczął przejmować władzę, na Piusa rzucono Imperius i był on tylko marionetką w rękach Voldiego.
Jakiej drużynie Quiditcha kibicował Ron?
Armatom z Chudley:D
Kto wymyślił zaklęcie poduszkujące zwiększające komfort latania?
Muszę się powtórzyć: kurde;) a czy to na pewno było w książce?
Ponieważ nie wiem to strzelę bezmyślnie w Ludo Bagmana.
Może jakaś podpowiedz?:P
No to poddaje się, bo jak dotąd nie udało mi się dorwać tej książki.
Ale jak nic, następnym razem się zemszcze i dam coś straszliwie trudnego z "Baśni barda Beedle'a.;)
Tę też czytałam:D to coś łatwiejszego:
Kto z kim się całował na przestrzeni wszystkich siedmiu tomów?
Ok, to spróbuje wymienić:
1.Hermiona i Krum
2.Harry i Cho
3.Dean i Ginny
4.Harry i Ginny
5.Ron i Lavender
6.Ron i Hermiona
Może o czymś zapomniałam, ale mniej więcej tyle tego było.
A więc pytanie z "Baśni...".
Jak nazywała się ulubiona bajka Aberfortha a jak Albusa?
Albus oczywiście lubił Opowieść o trzech braciach a jego brat wolał bajkę "koza Gdera"
Jak brzmiało panieńskie nazwisko matki Rona i kto jeszcze je nosił?
Prewett. Nosił je też np Fabian Prewett, który został zamordowany przez Voldiego abo śmierciożerców. Harry na 17 urodziny dostał od Molly zegarek Fabiana.
Dlaczego Ron tak bardzo bał się pająków?
Bo kiedy był mały Fred w zemście za złamanie jego miotełki zamienił ulubionego misia Rona w pająka.
Gdzie znajduje się w Hogwarcie łazienka prefektów?
Na 5 piętrze, niedaleko posągu Borysa Szalonego.
Za kogo podała się Hermiona, kiedy została złapana przez szmalcowników?
Jeszcze Percy z Penelopą Clearwater:D Swoją drogą ciekawe co z ich związkiem po ukończeniu szkoły:D
A tak, zapomniałam;) Wg Rowling Percy ożenił się z jakąś inną czarownicą i chyba mieli córke o imieniu Molly. A szkoda, ze taki związek nie przetrwał;P
Zabawne ale Hermiona podała się właśnie za Penelopę:D
Jak nazywali się ci szmalcownicy?
Ja to mam farta z zadawaniem pytan;D
Szmalcownicy to : Scabior i Greyback.
Co to jest Zwód Wrońskiego?
Zwód wrońskiego to zagrywka w quidditchu mająca na celu uszkodzenie szukającego przeciwników, leci się szybko w dół i w ostatniej chwili podrywa w górę, wtedy ten drugi się rozwala:D
Nazwy jakich słodyczy Dumbledore nigdy nie uczyniłby hasłem do swojego gabinetu?
Hmm... Może czekoladowe żaby?
Jak brzmiało hasło do pokoju wspólnego Slytherinu, kiedy Harry i Ron wypili eliksir wielosokowy?
Nie, fasolki wszystkich smaków ponieważ ich nie lubił:D
hasło brzmiało "czysta krew"
Jak nazywał się za czasów pani Weasley gajowy, a jak woźny?
Wozny nazywał się Pringle, a gajowego Ogga aż musiałam szukać w książce;)
Kogo Harry wziął raz za Bellatrix?
jej siostrę, Andromedę
Jak nazywali się ich rodzice? tzn.Belli, Narcyzy i Andromedy?
Cygnus Black i Druella Rosier.
Dlaczego Harry nigdy nie skorzystał z dwukierunkowego lusterka Syriusza?