PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 324 tys. ocen
7,5 10 1 324089
6,0 61 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

odpowiadamy na pytania o książce, a potem zadajemy swoje

czemu w szkole był co roku inny nauczyciel od czarnej magii?

Co to jest felix felicis i jak zostalo wykorzystane w książce? :)
Latwe, ale już nie mam pomyslów xD

ocenił(a) film na 4
viklimka

Felix Felicis to eliksir inaczej - płynne szczęście...przynosi on szczęście każdemu kto go wypije..;) Och chciało by się mieć coś takiego...;D
W książce HArry wypił ten eliksir kiedy chciał wyciągnąć wspomnienie od Slughorna...i mu się rzecz jasna udało...;)I wypili po trochę go również Ron,Hermiona i Ginny , dzięki czemu nic się im nie stało podczas napadu śmierciożerców na Hogwart...;)

Co było napisane na grobie Kenedry i Ariany Dumbldore? I kto wybrał ten cytat?

...;)...

Jasperek123443

"Gdzie skarb twój, tam i serce twoje." (albo odwrotnie ;)) A cytat wybrał Albus Dumbledore jako najstarszy z rodziny.

Też mi się kończą pomysły na pytania... Może... Kiedy odbyło się sprawdzenie różdżek i kto je przeprowadził?

ocenił(a) film na 4
Eva_DeRiddle

W czwartej części W Czarze Ognia...;) Przeprowadził je Olivander...;)

Ostatnie zdanie które wypowiedział...znaczy nawet ostatnie 2 słowa...które wypowiedział Zgredek ?

...;)...

Jasperek123443

O kurcze, niezłe pytanie, nie miałam pojęcia jaka jest odpowiedz, a tutaj... takie proste ;) Zgredek powiedział: "Harry Potter" ;P

Kiedy Hermiona została spetryfikowana, Harry i Ron poszli ją zobaczyć. Ściskała wtedy w ręce kartkę z książki z jednym napisanym odręcznie slowem. Co to było za słowo?

Eva_DeRiddle

Slowo na tej kartce to chyba 'Rury'
Sorry, nie widzialam,że jest już odp na pytanie dot. Zgredka :)
Pytanie, jak wyżej; przez kogo 'wylądowali' Malfoy'ów ??

użytkownik usunięty
Eva_DeRiddle

rury w ang tłumaczeniu pipes ;)
Jakie imię nosi profesor Sprout?

ocenił(a) film na 7
Eva_DeRiddle

rury.

gdzie po raz pierwszy Harry spotkał się z Syriuszem?

Jasperek123443

Nie jestem pewna, ale chyba powiedzial 'Harry Potter...'
Plakalam wtedy :/

Moje pytanie: Zgredek zginąl, kiedy uciekali z dworu Malfoy'ów, o ile się nie mylę. Przez kogo się tam dostali, tzn. kto ich 'wsypal'? I dlaczego?

viklimka

Chyba przez Harry'ego bo wypowiedział imię Voldemorta a to było tabu i tak ich znaleźli
Pytanie:Jakie magiczne właściwości ma złoty znicz?

ocenił(a) film na 4
sed1207

Miał chyba to szło jakoś PAMIĘĆ CIAŁA czy coś takiego..:)

Jakie były ostatnie słowa Dumbldore'a które powiedział Zakonowi ? Nie musi być dokładnie...:) Chodzi mi o sens...:)

...;)...

ocenił(a) film na 10
Jasperek123443

Imię pani Sprout to Pomona, a Harry po raz pierwszy spotkał Syriusza kiedy uciekł z domu, na ulicy przy Magnoliowym Łuku.
Pytanie: Kiedy Malfoy pierwszy raz spotkał się z naszyjnikiem który dał Katie Bell?

ocenił(a) film na 4
ArianeD

W drugiej części- Komnacie Tajemnic....

Ponawiam swoje pytanie...;)
Jakie były ostatnie słowa Dumbldore'a które powiedział Zakonowi ? Nie musi być dokładnie...:) Chodzi mi o sens...:)

...;)...

ocenił(a) film na 10
Jasperek123443

Chyba tak to szło " Harry jest naszą największą nadzieją. Zaufajcie mu"
Pytanie: Ile lat mieli Lily i James w chwili śmierci?

ocenił(a) film na 4
ArianeD

Oboje mieli po 21 lat...

Jak Graupek nazywał Hermionę i Hagrida ?

...;)...

użytkownik usunięty
Jasperek123443

Herma i Hagger
Jak nazywał się eliksir, który Harry przygotował z Podręcznikiem Eliksirów Księcia na pierwszej lekcji z prof Slughornem?

ocenił(a) film na 10

Wywar Żywej Śmierci

Jak miała na imię matka Hagrida?

ArianeD

Frydwulfa.

Claczego ojciec Luny wsypal Harry'ego Hermionę i Rona?

ocenił(a) film na 4
viklimka

Ponieważ myślał , że wtedy śmierciożercy oddadzą mu córkę...ale ja bym w to wątpiła...nie oddali by mu jej...

Jaki Draco zrobił eliksir, podczas Świąt? Miał on zadziwić Slughorna...a ten określił tylko jako "znośny"..;)

...;)...

ocenił(a) film na 10
Jasperek123443

Na pewno Draco robił ten eliksir a nie Ernie Macmillan?

ArianeD

Też mi sie tak wydaje że to Ernie, chyba chodziło o roztwór powodujący czkawkę

sed1207

Zapomniałem o pytaniu:D
Jaki numer otwiera wejście do Ministerstwa Magii?

ocenił(a) film na 10
sed1207

62442:D

Wymień wszystkie epizody które mają jakikolwiek związek z Albanią

ArianeD

Hm... Quirell spotkał w Albanii "ducha" Voldemorta i tam przeszedł na jego stronę. Sam Voldemort zabił w Albanii Berte Jorkins, a także stworzył sobie horkruksa. Więcej nie pamiętam, ale Albania miała sporo wspolnego z Voldim.

Jakie było najgorsze wspomnienie Snape'a?

ocenił(a) film na 8
Eva_DeRiddle

Było to wspomninei, kiedy James Potter wyśmiewał się z niego i robił sobie z niego pośmiewisko rzucając na niego zaklęcia, aby Snape lewitował w powietrzu(chyba, nie njestem pewny, jak coś to mnie poprawcie).

Niewiem może to pytanie już było, ale zaryzykuje...

W drugim tomie "Komnata Tajemnic" Gilderoy Lockchart rzucił różdżką Rona zaklęcie zapomnienia na Harrego, ale, że różdżka była uszkodzona zaklęcie ugodziło Lockcharta. Po wydarzeniach z drugieko tomu bohaterowie spotkali jescze Lockcharta. W którym tomie to było? W jakim mijescu? W jakich okolicznościach?

ocenił(a) film na 4
igrek3_2

Och i znowu byłam wolniejsza...;D

A więc to było w piatej części ZAKON FENIKSA kiedy Harry,Ron i Hermiona odwiedzali Artura Weasley'a i w szpitalu Św. Munga..i oni szli chyba do jakiejś kawiarenki czy coś takiego i go zobaczyli...znaczy on do nich podszedł...;)

Powtarzam swoje pytanie...: Jakie było drugie imię Remusa Lupina?

...;)...

ocenił(a) film na 4
Eva_DeRiddle

było ono pokazane w piątej części....To było jak skończyli (on i reszta piątoklasistów) egzamin z Obrony przed Czarną Magią...i Snape poszedł na błonia i tam byli James,Lupin,Syriusz i Peter...i Syriusz z Jamesem zaczęli się znęcać nad Snape'm i go ośmieszać m.in. nazywając Śmiecierusem....No...i wtedy nazwał Lily -szlamą....

Jakie było drugie imię Remusa Lupina ?

...;)...

użytkownik usunięty
Jasperek123443

Remus John Lupin, drugie to John:)

Jaki kolor miał eliksir wielosokowy z "dodatkiem" Harry`ego (7 tom)

Eliksir był przezroczysty z lekko złotawym zabarwieniem, a Hermiona stwierdziła że "Harry wyglada o wiele bardziej smakowicie niż Crabbe i Goyle" ;P

Może następne pytanie też o eliksirach... Jakie eliksiry pokazywał uczniom na pierwszej lekcji Horacy Shlughorn?

ocenił(a) film na 10
Eva_DeRiddle

Veritaserum, Amortencja, Felix Felicis i eliksir wielosokowy.

Skąd Voldemort wiedział gdzie szukać swojego ojca i o medalionie?

ArianeD

Z tego co pamiętam to chyba od Morfina się dowiedział że jest "podobny do tego mugola" z którym jego siostra uciekła i że zabrała medalion Slytherina.

Ksenofilius Lovegood prawie dostał w gębę na weselu Billa i Fleur. Dlaczego?

użytkownik usunięty
sed1207

miał na szacie znak Insygniów Śmierci niektórzy jednak sądzili,(tak jak Wiktor Krum) że jest to znak Grindelwalda.A w "gębę" miał dostać od Wiktora, gdyż Grindelwald zabił mu dziadka.

Zwracam pytanie

Przejmuję. Gdzie pracował Tom Riddle po ukończeniu Hogwartu?

użytkownik usunięty
Eva_DeRiddle

W sklepie Borgina i Burkesa.
Jaką muzykę lubił prof. Dumbledore?

ocenił(a) film na 10

Muzykę kameralną:D I kręgle:D

Pytanie które nurtowało mnie aż do końca "Insygniów śmierci" : Dlaczego Dumbledore tak ufał Snape'owi?

ArianeD

Ponieważ Severus kochał Lily i Dumbledore byl pewny, że Snape nigdy więcej nie stanie po stronie kogoś kto ją zamordował.

U kogo mieszkał Grindelwald, kiedy w młodości przebywał w Dolinie Godryka?

ocenił(a) film na 10
Eva_DeRiddle

U Bathildy Bagshot

Czym tak naprawdę był pierścień Marvolo Gaunta?

ArianeD

W Pierścieniu Marvola znajdował się Kamień Wskrzeszenia, jeden z Insygni Śmierci.

Kim była za życia Szara Dama, duch Ravenclawu?

ocenił(a) film na 10
Eva_DeRiddle

córką Roweny Ravenclaw.

Gdzie i dlaczego przebywał Grindelwald kiedy znalazł go Voldemort?

ocenił(a) film na 4
ArianeD

W więzieniu , które sam wybudował dla mugoli...i czarodziejów urodzonych w mugolskich rodzinach....

Jak nazywało się to więzienie i jakie hasło znajdowało się nad drzwiami ?

...;)...

ocenił(a) film na 4
Jasperek123443

a...nie odpowiedziałam na drugą część pytania....a więc Grindelwald był w tym więzieniu ponieważ po legendarnej bitwie z Dumbldorem został tam przez Albusa umieszczony....

powtarzam swoje pytanie...:) Jak nazywało się to więzienie i jakie hasło znajdowało się nad drzwiami ?

...;)...

ocenił(a) film na 10
Jasperek123443

Oczywiście Nurmengard, napis nad bramą brzmi "Dla większego dobra"

W każdej części Harry'ego po wewnętrznej stronie okładki znajduje się swego rodzaju wprowadzenie. Jakimi słowami kończy się owo wprowadzenie w "Kamieniu Filozoficznym" i cóż te słowa oznaczają?

Jasperek123443

Więzienia nazywało się Nurmengard. Hasła nie znam, ale przypuszczam, że było to: "Dla wyższego dobra".

Podaj 3 pacjentów Szpitala świętego Munga, których podczas wizyty w tym szpitalu widział Harry.

Eva_DeRiddle

kurde, za długo się zastanawiałam nad pytaniem, które mam zadać ;)

Ariane, czy chodzi Ci o fragment : "wszystko wyjaśni się w 11 urodziny chłopca, a to będzie dopiero początek Wielkiej Tajemnicy"?
Jeśli tak to chodzi zapewne o tajemnicę związaną z przepowiednią i tym, że Harry jest tym, który ma pokonać Voldiego.

ocenił(a) film na 10
Eva_DeRiddle

Tak, dokładnie o te słowa chodziło, sens ich też mniej więcej ujęłaś, duże znaczenie ma rozmowa Dumbledore'a z Harrym po akcji z Quirrellem i pytanie "Dlaczego chciał zabić właśnie mnie", cała ta historia jest ogólnie Wielką Tajemnicą:D

w którym momencie "spotykamy" po raz pierwszy diadem Ravenclaw?

ArianeD

Kiedy Harry chowa przed Snapem podręcznik do eliksirów, wkłada książkę do szafki na której stoi posąg. Na ten posąg Harry włożył diadem, aby oznaczyć to miejsce. Ten diadem to był właśnie diadem Ravenclaw.

Ponowię moje pytanie: podaj 3 pacjentów Szpitala św Munga, których spotkał Harry w "Zakonie".

Eva_DeRiddle

Eee... spotkal ojca Rona, Artura, do którego tam pojechal, Gilderoy'a Lockharta i rodziców Neville'a. Chyba :D Glowy nie daję.

Co to jest przysięga wieczysta, jak wygląda jej skladanie i czym grozi jej zlamanie (zrymowalo sie xD)

viklimka

Nie pamiętam, jak było w książce, więc powiem, jak pokazano to w filmie (jeśli jest różnica to przepraszam)
Przysięga wieczysta to przysięga składana przez czarodzieja drugiemu czarodziejowi, łączą swoje dłonie, a trzeci czarodziej przypieczętowuje ją swoją różdżką. Złamanie przysięgi oznacza śmierć.
Chyba dobrze powiedziałam:)

Kim była Bellatriks dla Syriusza?

ocenił(a) film na 8
Ookami88

"Zdegenerowaną kuzynką":-P

Pytanie bardziej nietypowe:
Co oznacza w języku polskim łacińska nazwa zaklęcia Sactumsempra?

Matie

Sectum znaczy 'ranić', 'odciąć', 'amputować', a sempra, 'zawsze', 'za każdym razem'

Dlaczego i w jakich okolicznościach Snape zranil George'a tym zaklęciem? I co się George'owi stalo?