PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113008}

Harry Potter i Zakon Feniksa

Harry Potter and the Order of the Phoenix
2007
7,5 336 tys. ocen
7,5 10 1 335713
6,2 64 krytyków
Harry Potter i Zakon Feniksa
powrót do forum filmu Harry Potter i Zakon Feniksa

Tutaj już Rowling sobie zrobiła wielkie jaja, po co w ogóle o takim czymś mówiła, słyszałem kiedyś że ma zamiar napisać biografie niby każdego z bohaterów więc tam mogła coś takiego umieścić ale nie bezpośrednio to powiedzieć to lekkie przegięcie z jej strony, w szczególności przez to jaki miał on bliski stosunek do Harrego. I oraz jakby ktoś zauważył zawsze do Harrego mówił Harry a np do Hermiony Panno Granger.

ocenił(a) film na 7
ol3szko

A jakie ma znaczenie to, jaki stosunek Dumbledore miał do Harrego?
To, że ktoś jest gejem nie oznacza, że leci na wszystkich chłopców i mężczyzn, z którymi się styka.
Stosunek Dumbledore'a do Harrego był zawsze jednoznaczny i oczywisty dla tych, którzy przeczytali książki.

ocenił(a) film na 10
weronika_bester

Kiepski argument z ta Hermioną. Do Rona mówił "panie Weasley"... I co z tego?

ocenił(a) film na 7
aredhela_4

:D:D::D

hihihi i to sie nazywa akcent polityczny:D

heh ciekawe czy harry'ego prewzznaczą tera do "zakazanych" lektur :D

ocenił(a) film na 7
ol3szko

To kretyńskie posunięcie. Chciała narobić trochę szumu i palnęła głupotę. Moim zdaniem to lekka przesada, wypowiedz aktorki jest jak wymyślona w pięć minut na miejscu wywiadu. chciała czymś błysnąć i pokazać, ze jest wielce tolerancyjna to walnęła że Dumb jest gejem! Idiotyzm.

ol3szko

Ja uważam rówież, że było to kompletnie niepotrzebne. Ważne jest to co jest w książce i to jest główna fabuła, a takie 'dodawanie sobie' publicznie nowych informacji bądź wątków psuje efekt. Jeśli od samego początku wiedziała że Dumbledore będzie gejem to mogła pisać o tym już od pierwszej częśći, tylko w sposób delikatny, opnieważ bądź co bądź jest to książka też dla dzieci. A później z kolejnymi częściami rozwijać tematy których nie zawarła, a teraz publiczie dopowiada (choć jak narazie był to ten jeden przypadek). No nie wiem..takie jest moje zdanie, ale nie podoba mi się to co zrobiła :/

użytkownik usunięty
ol3szko

Nie przytoczę Wam dokładnej wypowiedzi Pani Rowling ale to oświadczenie ma ścisły związek z HP 6. Reżyser chciał nakręcić jakąś scenę z udziałem tego wilkołaka (nie pamiętam jak on się tam nazywał-nie chodzi o Lupina). Rowling się nie zgodziła i zmuszona była powiedzieć dlaczego. I stąd właśnie ta historia o przeszłości Dumbledore'a zakochanego w (...) I wg mnie nie robiła tego dla rozgłosu. A większość właśnie wysuwa pochopne wnioski w stronę p.Rowling. Niepotrzebnie.

ocenił(a) film na 7

Wiesz to na pewno? Skąd masz taka informację?

devil552

Ej Ol3szko chyba mylisz pojecia... Homoseksualizm to nie to samo co pedofilia...ehh... To tak samo moglabym mowic ze McGonagall kocha się we wszystkich chlopcach ze szkoly a Flitwick w dziewczynach ehhh.. Mi osobiscie nie przeszkdza to ze Dumbledore jest gejem. Jego orientacja seksualna w zaden sposob nie umniejsza jego czynow i dobroci. Dla mnie nadal jest swietnym czlowiekiem,a moze byl;)
Jak dla mnie homoseksualisci to sa normalni ludzie...

ocenił(a) film na 7
Hermioneczka

Nikt nie mówi, że homoseksualiści są źli, chodzi tylko o to, że wyskoczyła z tym tak nagle i niepotrzebnie...

devil552

Moze i niepotrzebnie skoro nie pisala o tym wprost ksiazki, ale moze to dobrze bo dzieci od poczatku powinno sie uczyc odpowiedzialnosci;)

Hermioneczka

mialo byc TOLERANCJI xD Nie odpowiedzialnosci xD

ocenił(a) film na 7
Hermioneczka

Pomyłki się zdarzają :D
Wydaje mi sie jednak, że to nie jest dobry pomysł.
Wręcz odwrotnie, homofobiczni rodzice zabronią im tego czytać,
albo będą im wmawiać, że to chore...

ocenił(a) film na 10
devil552

SPOILER 7 CZĘŚCI!!!! UWAGA!!!

Rowling napisąła to ponieważ, w siódmej części napisała sporo o Dumbledorze. Jeśli ktoś czytał to wie o kogo dokładnie chodzi. Chodziło jej o Grinewalda, którego jak wiemy zabił. To do niego odnosi się uczucie dyrektora, nie do Harry'ego...

Ashen

tak ale moja kuzynka czytała już po angielski 7 część i powiedziała że tam nic nie ma o homoseksualiźmie Dumbledora. Owszem jest o tej walce z Grinewaldem, ale nie jest napisane że dyrektor był w nim zakochany.
Rodzice dzeciom nie pozwoliliby czytać takiej książki. Bo z założenia była ona dla dzieci. Ale co nowy tom, akcja i bohaterowie oczywiście stają się dojrzalsi. Nie mniej jednak ta książka jest również przeznaczona dla małych dzieci. Dlatego myślę że Rowlin nie umieściła tego wątku w książce, tylko dopowiedziała publicznie. Ale czy ma to sens? Wszyscy się o tym przekonamy jak książka wejdzie na polski rynek.

ocenił(a) film na 4
Ashen

Dumbledore nie zabił Grindewalda tylko Voldemort to zrobił, przeczytaj uważniej 7 część

użytkownik usunięty
ol3szko

Ludzie! A JAKE TO MA ZNACZENIE?? Może sobie on być stoikiem-słupnikiem albo eklezjastą, narkomanem, pederastą, pseudofilozofem-samoukiem, hohsztaplerem, kieszonkowcem-kleptomanem albo kajakarzem-ichtiologiem. Przecież to FIKCJA literacka i to co autorka mówi... to tylko SŁOWA.
Więcej dystansu, człowiecze.
Śmiech.

Wiesz, dla wielu ludzi ksiazki HP sa czescia zycia;)
Mi nie przeszkadza to kim jest Dumbledore, poki nie robi innym krzywdy...
Dla mnie to nie jest tylko KSIAZKA.

Hermioneczka

w pełni popieram ;)) [a b c d e f g h i j k l ]

ocenił(a) film na 8
ol3szko

Ja osobiście uważam iż Rowling przesadziła z tą informacja,prawde mówiac nic ona nie wnosi do ksiazek a tym bardziej po co o tym mowic ..Kim był tym był ,jego preferencje seksualne nie maja tu nic do rzeczy,poniewaz seria o Harrym potterze nie porusza kwesti seksualnosci każdego z bohaterów ..po co dzieciakom mieszac w głowach absurdalnym stwierdzeniam iz Dumbledor jest Gejem a niech sobie i bedzie kobieta..ma on juz wyrobiona u mnie ,,marke,, i cokolwiek o nim nowego sie dowiem nie spowoduje to iz bede go traktowac inaczej...sadze jednak jak juz pisałam iz ta informacja była bezmyslenie palnieta i to chyba tylko z nudów ,bo przeciez kogo to interesuje ze Dumbledor kocha inaczej...A co do stosunku Dumbledora do Harrego to wydaje mi sie iz on traktował go jak włąsnego syna a nie miał zadnych innych podtekstów mawiajac do niego Harry a nie panie Potter...Pozdro

ocenił(a) film na 7
CarlaCullen

Logicznie rzecz biorąc, masz rację. jak najbardziej się zgadzam. To było niepotrzebne i nie przemyślane. Wiem nawet o której wzmiance mowa, moim zdaniem nic tam jasno o jego gejostwie nie jest napisane.

ocenił(a) film na 6
CarlaCullen

Z przedmówczynią zgadzam się w zupełności.Nie wiem za bardzo o co chodziło autorce, co chciała osiągnąc tą wypowiedzią, chyba jedynie rozgłos i trochę szumu.Zupełnie niepotrzebnie z tym gejem wyjechała, przez 6 książek nie trafiłem na żadną informację czy zdarzenie sugerujące że dyrektor Hogwartu jest gejem a tu taki "news". Dumbledore bez tego i tak jest najciekawszą postacią serii książek o Harrym Potterze.

ocenił(a) film na 8
buczykij

że Rowling mówi takie rzeczy to trochę dziwne , ale Dumbledore to tylko postać wymyślona jak powieść wiec nawet jeśli chciała pokazać że jest tolerancyjna to mogła to mówić od początku a nie na końcu sagi o Harrym bo to nic nie dało a wywołało taki zamęt a może o niego chodziło Autorce żeby mówić o Tej książce. Moim zdaniem niezbyt udany chwyt reklamowy.

Aeon_F

Niedługo powiedzą że Hagrid jest pedofilem Snape żydem a Voldemort miał dziadka w Wermahcie

ocenił(a) film na 7
rommel2

Właśnie, to dobre podsumowanie :D Zdecydowanie, nie potrzebna prowokacja i chęć pokazania swojej "niby" tolerancji.

devil552

Nędzarstwo. Dumbledore jest postacią książkową. Dopóki taka informacja nie znajdzie się w żadnej jej książce z cyklu "Harry Potter", może mówić, co chce - w ogóle to do mnie nie trafia.

Irytek mógł być molestowany przez Krwawego Barona. A Filtch może kochać swoją kotkę i robić sobie nią dobrze. Dopóki tego typu informacje nie znajdą się w książce, wiszą mi i powiewają. J.K. Rowling nie ma takiej mocy, żeby każde jej słowo stawało się ciałem, niestety... dla niej.

ocenił(a) film na 7
TEGES

Tak Ci się wydaje, bo oddzieliłeś treść książek od informacji, jakie przekazuje Rowling w wywiadach. Ale dla większości potteromaniaków każde słowo JKR formuje ich wyobrażenie o świecie "HP" - dookreśla ten świat, nawet jeśli jakaś informacja im się nie podoba. Więc w pewien sposób jej "słowo staje się ciałem" - światem "HP".
Prawdę mówiąc, bardzo mi się to podoba. Znam już dobrze książki i łaknę nowych informacji. Jak tylko Rowling powie coś nowego, to jest trochę tak, jakby świat przedstawiony się rozrastał...

weronika_bester

Co mi się wydaje? Wydaje mi się, że mnie to nie obchodzi? Chyba jednak źle rozpoczęłaś swoją wypowiedź.

ocenił(a) film na 7
TEGES

?
Napisałeś: "J.K. Rowling nie ma takiej mocy, żeby każde jej słowo stawało się ciałem, niestety... dla niej."
A ja odpowiedziałam, że tylko tak Ci się wydaje.
Przeczytaj dokładnie czyjąś wypowiedź, zanim na nią odpowiesz.

ocenił(a) film na 7
ol3szko

W sumie racja, taka wypowiedź, można by rozciągnąć. Dyrektor, może trzymać skrzaty w kuchni, żeby z nimi używać do woli, bo ich dużo i żadne nie powie, że go dzisiaj tyłek boli...

devil552

Przecież to JKR powiedziała w Nowym Jorku podczas wywiadu. A wyszło to tak, ponieważ w scenariuszu HP6 Dumbledore powiedział coś w stylu "miałem kiedyś dzieczynę/kochałem kiedyś pewną kobietę" i JKR to przekreśliła i napsiała "Dumbledore jest gejem". Nieoficjalnie wiem, ze ta kobietą była ponoć McGonagall, ale to nie jest pewne.