A mnie ciekawi jedna sprawa. Dlaczego Harry nie widział w 1, 2 i 3 klasie testrali skoro widział smierc swojej matki?? Chyba nie ma znaczenia to iz był malutki! MOze jest mi to ktos w stanie wytlumaczyc??:D
tak tak tak! dokładnie zauwazyłam to samo!! i też się nad tym zastanawiałam, szukałam odpowiedzi na róznych stronach fanowskich harrego ale nikt nie był w stanie mi odpowiedziec :( Rowling o tym może po prostu zapomniała
polecam: http://mirriel.ota.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=4230 temat błędy JK Rowling
Prawodpodobnie dlatego, że przy pisaniu 1, 2 itd części Rowling nie wiedziała jeszcze o testralach. :P
A wytłumaczenie może być takie, że Harry oglądał sufit, kiedy Voldi zabijał Lily.
W którymś wywiadzie Rowling tłumaczyła, że chodzi bardziej o zrozumienie śmierci, niż jej ujrzenie. Ci, którzy zobaczą śmierć stają się jej świadomi, jednak muszą ją pamiętać, w jakiś sposób emocjonalnie przeżyć. A Harry nie pamiętał śmierci matki na tyle, by w pełni poczuć istotę śmierci - był wtedy niemowlęciem. Stało się to dopiero po śmierci Cedrika.
Niestety nie pamiętam już, który to był wywiad, ani gdzie go przeczytałam, ale chyba był po angielsku, więc można poszukać na stronach: bloomsbury, scholastic, mugglenetu, WB itp.
wydaje mi się że citrus ma rację,to raczej było tak że Rowling nie wiedziała jeszcze o testralach,a później musiała je jakoś wytłumaczyć,Luna przeciez miała 10 lat gdy jej matce nie wyszło zaklęcie i od początku widziała testrale, ale nie sądze że te 10 lat to odpowiedni wiek żeby zrozumieć i poczuć istotę śmierci
Ale Wy kabinujecie. Zauwazcie jedno, ze pierwszy rocznik do szkoły dostaje sie lódkami przez jezioro wiec Harry nie mógł zobaczyc testrali. W drugim roku przeciez Harry wraz z Ronem do szkoly dostali sie samochodem poniewaz zgredek zamknal przejscie na dworzec tak? a wiec Harry nie mogl widziec testrali. Dopiero w 3 czesc a nie jak napisal ktos na poczatku Harry zobaczyl po raz pierwszy testrale. No mysle, ze wyjasnilem :P Pozdro
masz racje, a te cwele cycate dalej beda kombinowac i szukac po stronach, lepiej ksiazke przeczytajcie..
dupka powyżej nie będę komentować, ale Ty marcins się pomyliłeś,Harry zobaczył testrale dopiero w 5 części po śmierci Cedrika w "Czarze ognia",tak więc wcześniej po prostu ich nie było
Zgadza się. Testrale pojawiają się w 5. części, a Harry widzi je, bo wcześniej był świadkiem śmierci Cedrika.
rozumiem że nefertiri to winkler? jak wyzywasz ludzi od cweli to nie spodziewaj się wyrazów miłości dzieciaku
Dlaczego Harry mógł dostrzec testrale dopiero w "Zakonie Feniksa"? Czy nie powinien był móc widzieć je wcześniej, ponieważ widział śmierć rodziców, Quirrella i Cedrika?
Często mnie o to pytano. Harry nie widział śmierci swoich rodziców. Znajdował się wtedy w swoim łóżeczku (miał wtedy tylko roczek) i, jak mówiłam w "Kamieniu Filozoficznym", jedyne, co dostrzegł, to błysk zielonego światła. Nie widział także śmierci Quirrella. Stracił przytomność zanim Quirrell zmarł i usłyszał o tym z ust Dumbledore`a w ostatnim rozdziale. Jednak był świadkiem śmierci Cedrika i to sprawiło, że mógł zobaczyć w końcu testrale. Dlaczego nie mógł ich dostrzec wracając na stację? No cóż, nie chciałam tworzyć nowej tajemnicy, która nie mogłaby być rozwiązana przez długi czas, bo aż do końca tomu czwartego. Zdecydowałam zatem, że dopóki Harry nie wyjdzie z pierwszego szoku i naprawdę nie zrozumie czym jest śmierć (tj. nie zrozumie, że Cedrik odszedł na zawsze i nigdy nie wróci, co zawsze trwa niezależnie od tego, w jakim jest się wieku) nie będzie w stanie zobaczyć testrali. Po dwóch miesiącach z dala od szkoły, podczas których miewał koszmary i bez końca wracał we wspomnieniach do morderstwa, testrale nabrały kształtu, który stał się dla niego widoczny.
źródło: mediarodzina.com.pl