Helena Trojańska

Helen of Troy
2003
6,2 4,4 tys. ocen
6,2 10 1 4374
Helena Trojańska
powrót do forum filmu Helena Trojańska

Po obejrzeniu Troi postanowiłem obejrzeć Helenę Trojańską, dla porównania i z ciekawości co jeszcze można nowego dodać do historii, którą wszyscy znamy z mitologii. Okazało się, że ten film równieżpozostawia wiele do życzenia aczkolwiek pod pewnymi względami jest lepszy od głośnej superprodukcji...
Film długi, ale i ciekawy, nie miałem takiego problemu jak na Troi, że przez pierszą godzinę zastanawiałem się po co to wogóle oglądam...
Film trzyma w napięciu do końca i tylko miejscami są sceny które są trochę zbędne...
Ale sama historia ma bardzo słabe momenty, czasem tak dziecinne i naiwne, że aż śmieszne, jak w jakimś marnym filmie przydowym.
Postać Heleny moim zdaniem została zagrana dobrze. Aktorka ma swój urok i może nie jet ideałem piękności, ale Helena została przedstawiona w taki sposób, że ma swój zniewalający urok i przyjemnie się na nią patrzy, a przede wszystkim nie jest kolejną plastikową lalką...
Film o Helenie, więc reszta postaci jest na dalszym planie, ale to aż do przesady. Oprócz Tezeusza wszystkie inne postaci są dwuwymiarowe i marnie zagrane, często infantylne do granic możliwości.
Produkcja niskobudżetowa i to widać przez cały film, ale niektóre "efekty specjalne", są po prostu niechlujne i nieestetyczne i uważam, że i za małe pieniądze da się zrobić coś co nie będzie wyglądało śmiesznie.
Najgorsza jest charakteryzacja i kostiumy, tutaj naprawdę bywa śmiesznie.
Podsumowując, film ciekawszy choć o wiele gożej nakręcony niż Troja, ale jeżeli komuś się Troja nie podobała to ten film może mu się spodobać i to nawet bardzo, ale wielbiciele Troi na pewno uznają go za szmirę.

chesus_rzuw

Wielbicielką "Troii" nie jestem, ale ten film jednak uważam za szmire... Aktorstwo marne, wyłączając niezłą rolę aktorki grającej Helenę, żenujące "efekty specjalne", wiele niedociągnięć technicznych, a również w fabule filmu, kostiumy i charakteryzacja jak już powiedziałeś śmieszna, film zbyt długi i wcale nie ciekawy, jak go oglądałam w tv to nie mogłam usiedzieć... oj, dlugo by jeszcze wymieniać... W konfrontacji Troja-Helena wygrywa zdecydowanie Troja mimo, że nie jest ona cudem kinematografii.

darts

Rzeczywiście... Helena jest dużo lepsza niz Troja, no i zapewne nakręcona duuużo mniejszym kosztem. Podobał mi się, mimo niedociągnięć.