6,8 92 tys. ocen
6,8 10 1 92361
6,3 22 krytyków
Hellboy
powrót do forum filmu Hellboy

Refleksje

ocenił(a) film na 5

Przed obejrzeniem 2 części postanowiłem obejrzeć część 1. I obejrzałem. Film jak film stwierdziłem potem. W sumie kolorowy i fajerwerkowy ale czegoś mu brakowało. Ale czego?
Myślę że zaskoczenia. Inteligentnie poprowadzonej fabuły. Jakiegoś, chociaż malutkiego zwrotu akcji, którego nie dało by się przewidzieć.
Ja wiem, że to na podstawie komiksu, którego nie czytałem więc nie zaliczam się do tych "wtajemniczonych" szczęśliwców, którzy pewnie obrzucą mnie inwektywami ponieważ są lepsi, ponieważ poświęcili swój dodatkowy czas i wtajemniczyli się. Ale film na podstawie czego by nie był powinien bronić się sam. A ten jakoś się nie broni tak do końca, albo broni się jakoś tak słabo.
Poza tym nie wiem dlaczego autorzy filmu, komiksu itp przedstawiają te wyższe formy rozwoju nazwane nawet przez jednego z bohaterów negatywnych "bogiem" jako przerośnięte kałamarnice, ewentualnie ośmiornice posiadające inteligencji raczej tyle co nic. Moim zdaniem te pojawiające się w Kredzie głowonogi są o niebo (lub piekło) stworzeniami bardziej prymitywniejszymi od człowieka. Sądzę że autorzy nie docenili zupełnie potworowatości drzemiącej w człowieku i formach humanoidalnych. W każdym razie te stwory uwięzione w "bursztynie" były mało straszne, jak dla mnie w porównaniu humanoidalną bezwzględnością i przebiegłością człowieka (ale to raczej chyba przytyk do autora komiksu- o ile ator filmu wiernie komiks na ekran przniósł).

ocenił(a) film na 7
2222

...ja dzisiaj oglądałem film, bo pomyślałem sobie, że skoro 'dwójka' wchodzi, to dobrze będzie pierwszą część zobaczyć...
...i rzeczywiście film nie jest wyjątkowy. Komix miał więcej klimatu (zaliczam się do tych 'wtajemniczonych' szczęśliwców;) Przyjemnie i lekko się oglądało, ale bez zachwytu... ale nie ważne...
...a co do tych bóstw... no więc komix czytałem dość dawno, ale dobrze pamiętam, że było tam trochę odwołań do twórczości pana Lovecrafta. A u Niego bóstwa miały coś z głowonogów (choć właściwie większość z nich była bezkształtna masą chaosu)... no ja to tak odbieram...

...ale zastanówmy się... gdyby ten 'bóg' miał kształt bardziej ludzki to czy na kimkolwiek zrobił by wrażenie? czy komukolwiek chciało by się o niego zapytać? 'ludzkich bóstw' było już wiele w filmach...
pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
2222

no tez sobie dzisiaj obejzalem. film byl super, swietny klimat, bardzo dobrze zrealizowany. ale mi brakowalo jakiejs oryginalnej koncowki. to takie standardowe zakonczenie bylo. mogli chociaz jak juz pozniej napisy lecialy, dac jakas dobra muzyke, taka ktora dobrze by podkreslala harakter hellboya, napszyklad slipknot(: troche romansidlo wyszlo.

pozdrawiam,

leto A.

ocenił(a) film na 8
fmd3d

hehe :-) też miałem zamiar se przypomnieć 1. część. Kiedyś ją co prawda oglądałem ale już nic nie pamiętam, nawet głównych bohaterów ( po za Hellboyem :-P).
Na pewno obejrzę na dniach to może tu coś więcej naskrobie...