PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=537558}
5,2 18 tys. ocen
5,2 10 1 17982
2,2 9 krytyków
Historia Roja
powrót do forum filmu Historia Roja

nawet nie pójdzie na ten film, ale wstawi 10, walnie patetyczny frazes i będzie hejtować każdego kto nie będzie uważał powstania tego filmu za największe wydarzenie od czasu zmartwychwstania Chrystusa, oskarżając o bycie agentem Rosji/Niemiec/Brukseli/Tuska/lewaków/Żydów/Latającego Potwora Spaghetti/ zombie-nazistów/ mumii Tutenchamona/ kosmitów/Sharknada i będzie wówczas uważało, że spełniło patriotyczny obowiązek ?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
grzegorzgarbacz

Sumienie nie dzieli się na prawe i lewe, kolego.

ocenił(a) film na 10
kacperfeelon

Sumienie jest jedno lewacki relatywisto. Jakież to typowe... lewe i prawe sumienie haha dobre sobie.

Last_Ronin

Czy w filmie o którym mowa bohaterowie wypowiadają się na temat aborcji i środowisk lewackich? Co ma piernik do wiatraka? Może lepiej porozmawiajmy o samym filmie i o "Roju", a nie o sporach polityczno-etycznych?

A o sumieniu morderców to można porozmawiać przy okazji omawiania "Zbrodni i kary", "Braci Karamazow" i innych dzieł Dostojewskiego i jego nurtu. ;)

Last_Ronin

Środowiska lewackie - Stop zabijaniu zwierząt, ale zabijanie dzieci, jest okey, bo kobieta ze swoim brzuchem może robić co chce ! Dziś dziecko w łonie matki nie jest człowiekiem, kiedyś była propaganda, że żydzi i czarni to nie ludzie, kiedyś oni, dziś dzieci.

Pawlovsky

A gdzie w "Historii Roja" jest mowa o środowiskach lewackich i o debata o prawach zwierząt i dzieci?

Przy okazji, skoro już o tym wspomniałeś: w żadnym europejskim kraju nie zezwala się na zabijanie dzieci. Dziecko to człowiek od chwili urodzenia do zakończenia procesu wzrastania. Więc nie ma czegoś takiego jak "dziecko w łonie matki". W łonie matki jest embrion.

W innym wpisie wspomniałeś coś o zabijaniu gejów w krajach muzułmańskich. Tylko że nie jest żadnym argumentem tekst typu "W niektórych innych krajach jest gorzej". Tym bardziej gdy porównujesz kraj europejski - Polskę - do teokracji i dziczy z dżungli.

Polskę należy porównywać z Czechami, Słowacją, Niemcami, Holandią, Belgią, Litwą, Francją, Austrią, Chorwacją i Włochami. A nie z jakimś Irakiem, Iranem, Arabią Saudyjską, Gambią, Mauretanią, Ugandą, Nigerią czy inną Kenią.

Choć w sumie jak tak spojrzeć, to Polska nie bez powodu czasem jest nazywana Murzynem Europy. Wszak jedynym poza Polską krajem świata, w którym egzorcyzmowano rządowe budynki, jest Madagaskar...
I Polska jest jedynym krajem Europy, w którym ugandyjski ksiądz John Bashobora przyciąga tłumy - nigdzie poza Polską nie traktują go poważnie. Nawet katolicy go wyśmiewają. Tylko że nie polscy.

Trojden

Czy przypadkiem nie jesteśmy już na drodze do teokracji? Wprowadzenie nowego prawa z zakresu zakazów jest w końcu realizacją oczekiwań płynących od Kościoła. Skoro polski Sejm ustanowił Chrystusa królem Polski, to z pewnością "nowa Konstytucja" na tym nie poprzestanie. Może wprowadzi wzorem 3-go Maja zapis o religii panującej i kary za apostazję?

bazant57

No i podałem nieścisłą informację n/t królowania. W Sejmie była taka propozycja w 2006, ale Episkopat był wtedy przeciw. Uroczystość z 2016 jedynie odbyła się z udziałem posłów i Prezydenta. Cóż skleiły mi się te nowiny...

Trojden

Ten wszak "murzyn" Ostatnio dołączyć do krajów rozwiniętych, jak nie wierzysz to sprawdź. Bliżej nam na zachód niż na wschód. Co traktują poważnie w Unii? Atakują Polskę bo przestaliśmy być wasalem, gdzie była Unia, gdy Madrycka policja katowała ludzi, gdzie jest Unia, gdy na Brukselskich ulicach rozgrywa się mały Bagdad? Podwójne standardy? Hipokryzja? Oni są bardziej zakłamani niż komuniści, choć są tacy sami. Dziecko to człowiek od chwili urodzenia? Jeśli by tak było to nawet ultra liberalne kraje jak Niemcy znieśli by zakaz aborcji po 7 miesiącu. Moralnie i politycznie wolę Moskwę. Może ze zdrajcami kraju robić to co się robi z nimi w Rosji. Jak można donosić na własny kraj?

kejsik

Polecam nauczyć się odróżniać pisowską propagandę od rzeczywistości.

Nikt w UE nie atakuje Polski, tylko krytykuje poczynania rządzącej partii zmierzające do zniszczenia trójpodziału władzy i pełnego podporządkowania wymiaru sprawiedliwości jednemu człowiekowi - Ziobrze. A także to, co pisowcy zrobili z publicznymi mediami - przecież tak prymitywnej propagandy jak trwająca od stycznia 2016 w TVPiS nie było nawet w stanie wojennym.
Waszczykowski sam zaprosił do Polski Komisję Wenecką, prosząc ją o opinię, po czym pisowcy stwierdzili, że nie zamierzają brać pod uwagę jej zdania - więc po co ją zapraszał?
Polska zignorowała orzeczenie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie wycinki w Puszczy Białowieskiej - jako jedyny kraj w UE.
W marcu był wynik 27:1, nawet Orban poparł Tuska. Gdyby pisowcy serio chcieli przeforsować własnego kandydata, to z zgłosiliby go tak z pół roku wcześniej i promowaliby go przez cały czas. Oni chcieli pokazać, że nie popierają Tuska, i że chcą "dać świadectwo", czyli pusty gest nieprzynoszący żadnych korzyści dla Polski.
Macierewicza wszyscy uważają za szaleńca - wszyscy poza pisowcami. Nikt na świecie nie traktuje go poważnie.

Co do Katalonii, to osobiście popieram prawo do secesji, jednak hiszpańskie prawo (ani unijne) nie przewiduje czegoś takiego. Uważam, że madrycka policja zareagowała zbyt brutalnie i gwałtownie i że UE powinna była w tej sprawie zareagować.

Problem z przestępstwami kryminalnymi w Brukseli i innych miastach jest problemem całkiem innej natury niż celowe demolowanie przez najwyższe władze partyjno-państwowe porządku prawnego.

Moskwa stwierdziła, że dożywocie dla rzeźnika Srebrenicy Mladicia świadczy o "upolitycznieniu" międzynarodowego trybunału. Poza tym, ogólnie Rosja to barbarzyński kraj, w którym despotia to nieodłączny element tradycji. Czy to carskie samodzierżawie, czy bolszewia, czy stalinizm, czy putinizm.

Tak, zajrzyj do Encyklopedii PWN i sprawdź, że dziecko to człowiek od urodzenia do zakończenia procesu wzrastania. A aborcja jest do 12. tygodnia ciąży, bo to logiczne. Wtedy embrion jest od matki całkowicie zależny i matka ma czas na decyzję.

Nie ma czegoś takiego, jak "donoszenie na własny kraj", to urojenia pisowców, którym wydaje się, że żyją w XIX wieku, gdy przepływ informacji był znacznie ograniczony.
Nikt z polskich polityków nie musi informować zagranicy, co się dzieje w Polsce, bo wszyscy politycy za granicą o tym doskonale wiedzą.

Poza tym, Parlament Europejski jest też naszym parlamentem. A UE nie jest żadną wrogą Polsce instytucją. To diametralnie inna sytuacja niż w 1792, gdy prowadząca imperialną politykę i mająca agresywne zamiary Rosja dostała prezent w postaci Konfederacji Targowickiej (notabene: utworzonej przez konserwatystów i popartej przez konserwatywne duchowieństwo katolickie).
To pisowcy są ideologicznie o wiele bliżsi Targowicy niż którakolwiek formacja w sejmie RP.

Biskupi: Michał Sierakowski, Wojciech Skarszewski, Józef Kossakowski, Ignacy Massalski, Jan Stefan Giedroyć i wreszcie sam prymas Polski Michał Poniatowski, przystąpili do Targowicy.

Mimo to, niedorozwinięty umysłowo arcybiskup Józef Michalik nazwał "Targowicą" opozycję w Polsce.

Trojden

Pisowską propagandę, pisowski troll, ostatnio czytałem, że jestem rosyjskim trollem, opłacanym, przez Rosjan, cóż, chyba ewoluowałem. Człowieku reforma sądownictwa jest potrzebna, musi skończyć się kolesiostwo, sędziowie sami się wybierają i gdzie tu ich niezależność, poza tym poczytaj o innych krajach UE, w niektórych minister sprawiedliwości nadzoruję ich wyczyny. Polecam wejść na stronę rządową, oni tam tłumaczą dlaczego ta reforma jest tak ważna, a opozycja nie ma planu, tylko krytykuję PIS. Popatrz na sondaże, ostatnie tchnienia "opozycji" bo nawet nie zasługują na to miano, bo zdradzili Polskę. Obejrzyj sobie program "Państwo w państwie" Zobacz tą patologię, jak sądy niszczą ludzi. Tak, gdzie była Unia, gdy były zamieszki w Hiszpanii, w Belgii? Atakują Polskę, bo nie jesteśmy już ich marionetkami, nie robimy tego co chcą. Propaganda w publicznych mediach, śmiech na sali. Popatrz na anty polskie media "60 tysięcy faszystów na marszu" "Kiedy w końcu będą kary dla Polski" Kiedyś za takie coś byliby rozstrzelani, za plucie na swój kraj i donoszenie do obcych mocarstw. 27;1 Wiesz dlaczego wybrali Tuska? Bo robi to co chce Merkel. Przewodniczący Rady Europejskie NIE MA PRAWA KRYTYKOWAĆ ŻADNEGO KRAJU, tym bardziej swojego, nawet liberalne media we Włoszech o tym pisały i się dziwiły. 26;2 co by to zmieniło? Orban wykazał się w tym przypadku rozsądkiem, tak samo jak wtedy, gdy jawnie szedł w stronę Rosji, niż UE, my to samo powinniśmy zrobić, ale wiadomo, że tak nie będzie. Unia ostatnio poparła Polskę, że Rosja prowadzi wojnę dezinformacyjną i trzeba z tym walczyć. Rosyjscy nacjonaliści nawet demonstrują przeciwko Putinowi, który jawnie ulega Islamowi. Ramzan Kadyrow mówi, że kocha Putina, lecz Putin się go boi, Czeczeński radykał ma 80 tysięcy żołnierzy, ogólnie tron Putina się chwieje, nie kontroluje islamizacji Czeczenii i całej Rosji, nacjonaliści Rosyjscy mówią wprost, ze muszą zniszczyć resztki marksizmu i bolszewizmu. Poza tym oczekuję owocnej pracy Polskich i Rosyjskich braci. Ilu członków UCK zostało skazanych na dożywocie jak Mladic? Ja wiem, że Željko Ražnatović, Mladic, Mladenovic, to też zbrodniarze, ale KOSOVO JE SRBIJA, odebrali im ziemię jak nam. Śmieszny jesteś, 6 posłów PO poparło rezolucję wobec Polski, Petru wprost mówił, że chce kar dla Polski. My tą wojnę już praktycznie wygraliśmy, słuszną wojnę.

Trojden

Co do Rosji to zgadzam się rękami i nogami... PRYMITYWIZM dochodzący prawie do poziomu jętelegęcji neandertalczyka... nie było chyba na świecie sytuacji, gdzie ruscy weszli i było coś OK... popatrzcie, rywalizacja w programie kosmicznym, rywalizacja o SST (o wybudowanie pierwszego ponaddźwiękowego samolotu pasażerskiego), zimna wojna, komunizm, łysenkizm, nawet teraz bidnemu Williamsowi wcisnęli szrot o nazwie Szrot-kin...

Crazy_Ivan

Nie ma to jak powielanie stereotypów. Amerykańskie loty kosmiczne bazują na sprowadzanych z Rosji silnikach RD-180 (wielokrotnego użytku, opracowane na przełomie lat 70-tych i 80-tych), bo nie mają lepszych. Jedynym latającym ponaddźwiękowym samolotem pasażerskim jest Tu-144, eksploatowany przez NASA. Concordy już uziemiono, a Amerykanie swojego nie zbudowali. A w lotnictwie wojskowym takie rozwiązania jak wektorowanie ciągu Rosjanie też pierwsi wprowadzili w seryjnych samolotach. Ale co ja tam wiem, prymityw i koniec...

bazant57

Fszystkie co ci powiadom rokiety bazowoły na niemjeckiych rokietach v2. Nomanie Wernyr von Brołn njy umioł we ju es end ej opracować nomanie swojego silnika nomanie rakietowego i musioł błagać ruskich, których gear jest of kors superior... Tu 144 eksploatowoło T(ego)U(padłego) tak jak i szpieg od ruskiech zdzieroł guma po konkordzkich oponach z pasa startowego, bo ruskjue ze swoim superior gear nawet łoponów do swojego T(ego)U(walonego)-144 nie umiejały zaprojektować nomanie. Wektorowanie ciongu musieli ruskje wprowadzić bo nie umjejowali łaerodynamiki jak te z ju es end ej, albo z ełropy, popatrzaj na T(ego)U(pupionego)-144 i na jego wąsy dodane w ostatniej chwili, żeby ruski superior konkordzki mógł wogóle podchodzić do londowaniowania ze znośnom prendkościom. Ruskie nawet wahadłowieca miejały, który, tak superior od tego z ju es end ej, że aż poleciał tylko raz... a tak na poważnie, ile kursów komercyjnych i na jakich dystansach wykonał Tu-144? Ile lotów wykonał Buran? Nasa testowała Tu-144 bo miała możliwość :) zakładam, że ruskje nie chwalili się nim zbytnio. Silniki amerykańskich rakiet oparte o silniki ruskie :D ? DOBRE!! :D Tak, ruscy to prymitywy, którzy gdzie mogą oszukują, a gdzie mogą nadrabiiają dobrą miną. Tak na dobrą sprawę udał im się tylko Sojuz...

ada40

Też się zgadzam i uważam, że ty oraz kacperfeelon powinniście już przestać.

Last_Ronin

To ty rozpocząłeś dyskusję o LGBT nie ja... i faktycznie słabo rozumiesz polski.

Poza tym, gdyby niektórzy zwolennicy tego filmu faktycznie doceniali go za całokształt to w polemice wysuwali by merytoryczne argumenty (zdjęcia, ciekawe postaci, dobra muzyka) a nie wyszukiwali kolejnych prymitywnych inwektyw dla swoich adwersarzy. Analogicznie w handlu - dobry sprzedawca wie, że jeśli klient skarży się na cenę to wychwala się jakość produktu.

ada40

To jest moja opinia i mam do niej prawo a to, że ty nie wiesz jaki wpływ wywiera liberalne lobby na świecie i nie masz pojęcia o polityce to twój problem.

I co będziemy się tak obrzucać frazesami np. "a ty jesteś gruba"? Gdybym "słabo rozumiał" to raczej nie byłbym w stanie ci odpisać na posta. Najlepiej zarzucić adwersarzowi jakiś bełkot, gdy nie ma się całkowicie nic do powiedzenia. Dobrze, że nie nazwałaś mnie Żydem.

"polemice wysuwali by merytoryczne argumenty"

Przekreślasz więc setki opinii co do tego, że film jest dobry, mimo wszystkich przeszkód jakie przed nim stawiano? Co za cynizm...

Skoro, ten film był dla ciebie taki słaby, to co ty robisz w ogóle na tym forum, po co tracisz tutaj czas na dyskutowanie o czymś co ci się nie podoba? Ktoś ci za to płaci? Wylewasz tutaj swoją frustrację i kompleksy?

"a nie wyszukiwali kolejnych prymitywnych inwektyw dla swoich adwersarzy."

Takich?

http://www.filmweb.pl/film/Historia+Roja-2015-537558/discussion/Ciekawe+ile+os%C 3%B3b...,2753289?page=2#post_14325395

"Analogicznie w handlu - dobry sprzedawca wie, że jeśli klient skarży się na cenę to wychwala się jakość produktu."

Czy ja nie rozmawiam czasem z kasjerką z Biedronki?

Last_Ronin

Nie potrafisz czytać i teraz to widać jak na dłoni:

1. " ty nie wiesz jaki wpływ wywiera liberalne lobby na świecie i nie masz pojęcia o polityce to twój problem. "
Nie napisałam nic o polityce.

2. „I co będziemy się tak obrzucać frazesami”
No właśnie, napisałam że rzuca się tutaj obraźliwymi sformułowaniami zamiast pisać o meritum
3. „Dobrze, że nie nazwałaś mnie Żydem.”
A dlaczego miałabym to robić na forum poświęconym filmom?

4. Przekreślasz więc setki opinii co do tego, że film jest dobry, mimo wszystkich przeszkód jakie przed nim stawiano? Co za cynizm...
Jest napisane wyraźnie, „NIEKTÓRZY zwolennicy tego filmu”
5. Skoro, ten film był dla ciebie taki słaby,
A gdzie twierdzę że, jest słaby? Proszę cytat.
6. „to co ty robisz w ogóle na tym forum, po co tracisz tutaj czas na dyskutowanie o czymś co ci się nie podoba? „
Gdzie twierdzę że, mi się nie podoba? Proszę cytat.
7. „Ktoś ci za to płaci? Wylewasz tutaj swoją frustrację i kompleksy?”
A to do czego się odnosi? Nie piszę o sobie, ani jeden z powyższych postów nie dotyczy mojego życia osobistego.

8. "Analogicznie w handlu - dobry sprzedawca wie, że jeśli klient skarży się na cenę to wychwala się jakość produktu."
Czy ja nie rozmawiam czasem z kasjerką z Biedronki?”

Wysuwasz daleko idące wnioski. Takie mi się nasunęło skojarzenie i tyle. Jeżeli kogoś interesuje film to dyskutuje o filmie, jeśli Żydzi to pisze o Żydach, jeśli seks to o seksie. Tyle, na wszystko jest odpowiednie miejsce w Internecie, znajdź je sobie.

Last_Ronin

Dobrze zrozumiałem, dla ciebie żołnierze wyklęci walczyli o pseudo wolność?

KONWULSATOR

Żałosny to jest twoja wypowiedź. Przykre jest to, że nie potrafisz dyskutować na poziomie.

KONWULSATOR

W tej chwili przedstawia pan typowy poziom agresywnego członka Antifwy, radzę się uspokoić.

KONWULSATOR

"Jestem spokojny, spokojny. Jak się tylko da"

Last_Ronin

Nie jestes nawet w stanie poprawnie pisac. Powiedz, jaki obraz prawicy reprezentujesz?:p

Last_Ronin

Mowisz ze @konwulsator nie potrafi dyskutowac na poziomie, a jestes w stanie napisac ze jego odpowiedz jest zalosna? Prezentujesz tak wysoki poziom hipokryzji, ze przomnialem sobie dlaczego juz nie popieram prawicy. lol

kacperfeelon

Czepinie się ortografii, jakie to powszechne wśród tych, którzy nie mają nic do powiedzenia i brak im argumentów. W dodatku napisał to ktoś kto sam ma z tym problem, żałosne.

Mogłeś napisać to w jednej wiadomości,widocznie nastąpiła tutaj jakaś "przerwa w obwodach" i ci się nie udało.

Jeśli wg. ciebie stosowanie wulgaryzmów nie jest żałosne, to mam kolejny dowód na to, że z "lewakami" jest coś nie tak.

Nigdy jej nie popierałeś. Kłamstwa, to kolejny objaw niezbyt rozgarniętych środowisk.

Last_Ronin

Jak możesz uważać się za patriotę nie znając zasad pisowni własnego języka?

A teraz mi powiedz, gdzie użyłem wulgaryzmu? Gdzie popełniłem błąd ortograficzny? Przede wszystkim, jak możesz mieć czelność mówić kogo popierałem i kiedy w ogóle mnie nie znając?

Niestety, wszystkie twoje wypowiedzi wydają się potwierdzać tezę, że sympatycy tzw. "prawicy" nie są zbyt skłonni do myślenia. Stąd pewnie wasze "poglądy" przeczące same sobie i hipokrytyczne podejście do kogokolwiek kto ma inne spojrzenie na rzeczywistość. Frustracją tłumaczycie wasze niepowodzenia, zwalając winę na innych. Może warto by było czasem użyć tego co macie między uszami?

kacperfeelon

Przede wszystkim wyjaśnijcie co m kino LBG do tego filmu?

kacperfeelon

Rozumiem, teraz będziemy obrzucać się pytaniami z tezą. Ciąg dalszy odbiegania od tematu oraz lewacka paranoja.

Jak to jest mówić po polsku, być anty polakiem i pluć na swój naród?

Jak można wspominać o współczuciu jednocześnie wspierając środowiska akceptujące aborcję?

Widać, że nie potrafisz nawet ogarnąć o czym pisałeś wyżej, strata mojego czasu.

A co mnie to obchodzi gdzie popełniłeś błąd, to forum filmowe czy studia polonistyczne? Tylko nienormalnych ludzi interesuje czyjaś pisownia. Może wg. twojej lewackiej logiki powinniśmy dzielić ludzi względem pisowni?

Pisząc o tym, że nie znam współczucia jakoś nie zastanawiałeś się nad tym czy mnie znasz i co o mnie wiesz.

Nie jesteś w stanie obronić się przed ani jednym moim stwierdzaniem, nawet nie potrafisz go skomentować, już to jest dowodem na to jaki marny z ciebie dyskutant.

Obecne, liberalne rządy na świecie mówią same za siebie, wymieracie tak jak cała wasza doktryna, jednocześnie ciągnąc za sobą na dno całą cywilizację. Gdy ucinają ludziom głowy, chcecie współczuć nie ofierze a zbrodniarzom. Jedyne co potraficie zrobić z tą cała swoją społecznością to kłaść kwiaty na grobach, wstawiać w avatar flagi na fejsiku i rysować kredą po chodniku.

Last_Ronin

W której wypowiedzi obrażam naród Polski?

Na jakiej podstawie sądzisz, że popieram aborcję?

Widać, że nie jesteś w stanie poprzeć swoich słów jakimikolwiek dowodami.

Znajomość pisowni tak zaawansowanego i pięknego języka jak polski jest dość sporym wyznacznikiem tego, jak bardzo cię ten język obchodzi.

Masz pretensje o to, że w jakikolwiek sposób cię oceniam, oceniając mnie wcześniej na tak samo wątłej podstawie? To jest hipokryzja.

Cały czas się bronię przed tym co mówisz, i daję sobie rękę uciąć, że postronny obserwator przyznałby rację mi.

Skąd pomysł, że liberalizm wiąże się z bierną postawą? To co się dzieje na zachodzie to jest porażka. I zgodzę się z Tobą, że nie powinno to tak wyglądać. Ale to, co się dzieje we Francji, to nie jest liberalizm tylko jakaś chora odmiana pacyfizmu i bierności. A to różnica.

kacperfeelon

Chodziło o porównanie. Każdy może zadać pytanie z tezą, na które nie ma dowodów. Tak samo, jak z tymi wulgaryzmami, tutaj też nie zrozumiałeś.

A czego częścią są obywatele działający w organizacjach prawicowych, jeśli nie narodu? To także obywatele, w dodatku jest to jedyna opcja polityczna, której dziś zależy na wolności, bezpieczeństwie i sile polskiego narodu. To grupa patriotów, dla których dobro kraju jest bardzo ważne, jeśli nie najważniejsze.

Po 1.

"jednocześnie wspierając środowiska akceptujące aborcję"

Prawie wszystkie organizacje poza prawicowe je popierają no chyba, że ty nie należysz nagle do żadnej ze stron i jesteś bardzoooo obiektywny, jednocześnie pojawiałeś się w tym temacie, bo zgubiłeś się na forum...

Czyli wyznacznikiem patrioty jest jego język, a nie przekonania... co za bzdura. Czy żeby być dobrym polakiem i kochać swój kraj trzeba ukończyć studia polonistyczne? To jest jakaś paranoja...

To TY:

("jak możesz mieć czelność mówić kogo popierałem i kiedy w ogóle mnie nie znając?")

Miałeś pretensję kłamco, ja odpierałem tylko twój kolejny głupi zarzut.

Już wydałeś osąd? Jakie to typowe dla lewaka, każdy jest wyrocznią samą w sobie, naucz się najpierw jakiejkolwiek obiektywności, a najlepiej znaczenia słowa "pokora".

A kto powiedział, że bierną? Czynnie rozbijają Europę, przecież to właśnie o tym pisałem. Czy obecna sytuacja jest wynikiem działań konserwatystów? W żadnym wypadku. To co się dzieje we Francji, Belgi, Szwecji itd. jak najbardziej jest przykładem rządów liberalnych: wszechogarniająca poprawność polityczna, dyskryminacja białego człowieka (gł. mężczyzn), hedonizm najwyższą wartością.

Last_Ronin

Mówisz o obiektywności nazywając mnie 'lewakiem'. To jest właśnie powód, dla którego nie powinno się dyskutować z takimi jak ty.

Odpowiem tylko na ostatni akapit: To co się dzieje w Europie jest bardzo nieprzypadkowe, i dziwię ci się, że wierzysz w to, że jakiemukolwiek politykowi zależy na dobrze kraju.

kacperfeelon

W dzisiejszych czasach można stać gł. po stronie Liberalnej albo Konserwatywnej (oczywiście może to być też ich połączenie, jednak ty już pokazałeś, po której z nich na pewno nie jesteś), obiektywność w tej sferze to oznaka braku osobowości, przekonań oraz podstawowej wiedzy. Ciężko o apolityczność gdy wszystko jest z nią (polityką) związane.

Liberałom na pewno nie zależy, to wiem, wśród prawicy też jest wiele farbowanych lisów.

Last_Ronin

Taka dychotomia myślenia (albo białe, albo czarne) nie świadczy dobrze o zdolności krytycyzmu i ogólnie sprawności intelektualnej. Liberalizm to bardzo szerokie pojęcie związane z wolnością jednostki, niestety komuniści z jednej strony, a tzw. "konserwatyści" i "narodowcy" z drugiej zrobili redefinicję pojęcia liberalizmu sprowadzając je do roli obrońców wielkiego kapitału i obszarników/obrońców wszelkich mniejszości. Podczas gdy zarówno jedna, jak i druga redefinicja liberalizmu zupełnie odbiega od pierwotnego znaczenia.

Pod względem zmieniania definicji terminów, pisowcy i narodowcy niestety dorównują komunistom.

ocenił(a) film na 2
Last_Ronin

Fajnie jest poczytać was prawaków bo można się zdrowo pośmiać. Rozumiem że uważasz że o żołnierzach wyklętych można niezdarnie nakręcić najgorszego gniota i każdy Polak jest w obowiązku zachwycać się takim filmem ze względu na tematykę? A jak film mu się nie podoba to na pewno jest Żydem, gejem, popiera aborcję i dostaje kasę od GW? Film jest kiepski i tematyka nic tu nie pomoże. Powstały dziesiątki filmów o JP II i nikt już o nich nie pamięta bo wszystkie były słabe i bohater nic im nie pomógł. A 80 lat temu Leni Riefenstahl nakręciła "Triumf woli" i film jest dalej oglądany i traktowany jako arcydzieło chociaż jego bohaterem jest Adolf Hitler (pozytywnym bohaterem - więc intrygi lewaków nic tu nie mają do rzeczy). A żołnierzami wyklętymi też się tak nie zachwycaj bo jakbyś 70 lat temu wszedł im przypadkiem w lesie w drogę to różnie mogłoby się zdarzyć. Było tam pewnie wielu patriotów i bohaterów ale było też wielu desperatów i ludzi którzy po prostu lubili zabijać i Jakbyś np miał za długi nos albo niewłaściwą gazetę w teczce to chętnie by Ci pomogli przenieść się na drugą stronę tęczy. Poza tym jaki był pożytek z żołnierzy wyklętych i z tego ich zabijania? Zabili jakiegoś ważnego komucha? Wygrali jakąś ważną bitwę? W czasie II Wojny zginęło 6 mln Polaków i w interesie Polski po 45 leżało żeby odbudowywać substancję biologiczną narodu a nie dalej ganiać po lesie i strzelać do kogo się da. Na szczęście większość Polaków to zrozumiała i największy baby boom w Polsce w XX wieku to właśnie lata 50 i rządy Bieruta - żadne 500 zł nie było wtedy potrzebne. I to właśnie byli prawdziwi bohaterowie:)) Z nich trzeba brać przykład:))

Zorran

Słaba zarzutka panie komunisto, proszę napisać to cyrylicą, będzie donioślej.

ocenił(a) film na 2
Last_Ronin

He he czyli co panie prawaku - kapitulacja? Nie ma żadnych kontrargumentów?:)) Ale wiadomo że na koniec zamiast przyznania się do braku racji musi być jakiś prawacki tekst o rezygnacji z dyskusji z powodu moralnej wyższości. Wklej coś jeszcze o pachołkach z GW i potomkach UBeków. Ale mi będzie wtedy przykro;))

Zorran

Piękny monolog, ale prowokacja nadal marna.

Last_Ronin

Czy dla ciebie każdy kto nie chwali bezkrytycznie wszystkich żołnierzy i działaczy podziemia antykomunistycznego jest komunistą?

Może Adam Wielomski, prezes Klubu Zachowawczo-Monarchistycznego i zwolennik ultramontanizmu, też jest dla ciebie komunistą, bo stwierdził m.in., że "władza pochodzi od Boga bez względu na to, czy jest to władza dobra i sprawiedliwa, czy tyrańska. Dotyczy to nawet władzy komunistycznej i np. dlatego zawsze uważałem, że podpisanie w PRL tzw. lojalki nie jest absolutnie niczym hańbiącym. Także rządy gen. Wojciecha Jaruzelskiego pochodziły od Boga. Jest to fakt obiektywny, którego nie możemy podważyć – bez względu na to, jakbyśmy te rządy oceniali. Gdy przeprowadziłem i opublikowałem w „Pro Fide, Rege et Lege” wywiad z Generałem, wielu ludzi mnie pytało, dlaczego rozmawiałem ze „zbrodniarzem”? No cóż, kompletna różnica dyskursów: ja w Generale widziałem byłego suwerena, a pamiętałem przy tym, że „wszelka władza pochodzi od Boga”.

Świat nie jest tak prosty, jak by się mogło wydawać.

Co do cyrylicy: czy naprawdę nie wiesz, jakie Karol Marks miał poglądy na temat Rosji?

Trojden

Radziłbym pogadać na ten temat z użytkownikiem Zorran, ja od samego czytania dostałem raka.

ocenił(a) film na 10
Zorran

Wymiotować mi się chce na te pseudosocjohistofilozoficzne wypociny potomków budowniczych PRL. Jeszcze 10 pokoleń do przodu będzie się za waszymi rodzinami ciągną swąd zdrajców i tchórzy i sługusów totalitaryzmu.

ocenił(a) film na 2
grzegorzgarbacz

Ależ mi jest przykro że tak uważasz;) Ale do meritum panie prawaku to już nie dałeś rady się odnieść, co nie? No tak, bo do tego trzeba by trochę ruszyć mózgownicą a nie tylko przeklejać jakieś goebbelsowskie hasełka z "Podręcznika małego prawaka"

Zorran

Pewnie płaczesz jak czytasz datę 26 grudnia 1991? Radzieccy żołnierze w porównaniu do niemieckich to byli chłopcy. W wojnie zimowej Finowie pokazali im, gdzie ich miejsce. Następnie Amerykanie i część Europy. "). A żołnierzami wyklętymi też się tak nie zachwycaj bo jakbyś 70 lat temu wszedł im przypadkiem w lesie w drogę to różnie mogłoby się zdarzyć" Radzieccy żołnierze, wbili nam nóż w plecy, wchodzili do wiosek to palili i gwałcili, nie mówiąc już o grabieżach czy mordach, ile Niemek zgwałcili, gdy weszli do Berlina? Przez kilkadziesiąt lat nas grabili w imię "bratniej" pomocy, do dzisiaj nasze dzieła sztuki są u nas. Nie mów o bandytach, którzy udawali żołnierzy wyklętych i wycierali sobie nimi gębę. Jakbyś nie wiedział walczyli z okupantem, takim samym jak Niemcy. Bierut? Zdrajca, ale jego "ulice" znikną w imię dekomunizacji, ile razy skorzystał z prawa ułaskawienia? Służył Moskwie, nie nam.

Last_Ronin

Wartości środowisk liberalnych to wolność i sprzeciw wobec reżimu dokonującego przymusowego wywłaszczania "obszarników", "burżujów", "kułaków", kolektywizacji rolnictwa, cenzury, zamykania w więzieniach za poglądy polityczne, terroru specsłużb itd. Czyli wartości liberalne są m.in. antykomunistyczne. Wartości "żołnierzy wyklętych" też są antykomunistyczne.

Każdy liberał jest radykalnym antykomunistą, bo władza komunistów, zwłaszcza w wydaniu leninowskim/stalinowskim, to całkowite przeciwieństwo liberalizmu. Komunizm to jedna z wielu emanacji kolektywizmu, któremu liberalizm się sprzeciwia.