Moim skromnym zdaniem :). A co samego filmu.... Jestem ciekawa co by było gdyby Hitler nie trafił za młodu na ulicę i przyjęliby go do tej Akademii...
A ta siostrzenica Hitlera w filmie taka śliczna a tak naprawdę to jest strasznie brzydka! Ciekaw jestem dlaczego dali taką piękną aktorkę na jej miejsce :).
Pozdrawiam.
PS. Mam nadzieję, że Adolf Hitler smaży się na samym dnie piekła i teraz żałuje swych czynów!
First of all - piekło nie istnieje, przykro mi Ci to mówić.
Hitler nie miał szans dostać się na ASP, ponieważ jego twórczość nie dopowiadała ówczesnym kanonom surrealizmu (Hitler był pedantem i realistą; świetnie nadawałby się na architekta). Na jego poglądy słabo wpłynął pobyt na ulicy. Najwięcej zaważył fakt, że był wojakiem na wojnie (raz nawet wziął 10-15 Francuzów/Anglików do niewoli!)
Co by się stało, gdyby Hitler nie pojawił się na scenie politycznej? Byłoby bardzo źle. Nastąpiłby w końcu zwycięski pochód Armii Czerwonej od Moskwy aż po Lizbonę. Stalin miał w planach po industrializacji i modernizacji armii dokonać czerwonej powodzi na Stary Kontynent. Gdyby do tego doszło, to Europa nie miałaby żadnych szans.
hmm Bolszewików i to w zarodku mógł zdławić Piłsudski gdyby wsparł białego generała Antona Denikina ale Piłsudski jak każdy socjalista nienawidził "caratu" a także Rosjan-Moskali i zapłaciliśmy za to w późniejszym czasie ..
dzisiaj możemy gdybać "co by było gdyby .." jednak zobaczcie na mapę UE i plany do których dążył Hitler :)
Mógł zdławić, ale nie chodziło tu wcale o konflikt na linii monarchia-socjalizm. Był to konflikt natury czysto politycznej. Piłsudski za absolutne minimum stawiał Denikinowi odbudowę niezawisłego państwa polskiego w granicach przedrozbiorowych, zaś Denikin zgadzał się na istnienie Polski w granicach Kongresówki i rzecz jasna - pod auspicjami Moskwy. Summa summarum otrzymaliśmy granice pomiędzy tymi dwoma skrajnymi pomysłami.
Warto też dodać, że na Dalekim Wschodzie wybuchło Mongolskie powstanie pod wodzą Ungerna von Sternberga, które miało na celu obalić rządy bolszewików w tym rejonie. Von Sternberg był fanatycznym monarchistą - chciał wprowadzić monarchię na całym świecie, sam powołał w Mongolii monarchię, oraz uważał się za reinkarnację wielkiego Czyngis Chana (prywatnie chciał odbudować imperium mongolskie z czasów władzy chana), był w trakcie przygotowywania ekspedycji do Chin, mającej na celu zmienić ten kraj w monarchię, a dokładnie, to cesarstwo pod rządami dynastii Qing.
Równie dobrze można powiedzieć "spójrzcie na mapę UE i zobaczcie do kontroli jakich terenów dążył Napoleon". Również do kontroli nad Europą dążył Związek Sowiecki i III Rzesza. Na pewno zwycięstwo Białych nie sprawiłoby, że Rosja by rozwinęła się tak szybko gospodarczo i militarnie, jak pod rządami Stalina. W razie dojścia Hitlera do władzy, carska Rosja nie byłaby dla niego żadnym poważnym przeciwnikiem.