Bardzo :) To będzie wielka i rozbudowana Bitwa. W dodatku nie powinno być cięć tak jak w Lotrze, bo w zasadzie wszystko będzie sie rozgrywac pod Górą.
To gdzie byś dał główną fabułe filmu?
Przypomne:
"Smok Smaug, pragnąc dokonać zemsty, wyrusza do miasta Na Jeziorze, aby wymordować jego mieszkańców. " - fabuła wg Filmwebu
Przecież nawalanka Legolasa i jego dziewczyny jest ważniejsza od jakiegoś tam Smauga i "Miasta na Jeziorze".
Według moich ZAZNACZAM ogólnych szacunków Bitwa na polach Pellenoru trwała około 35 minut filmowych. Jesli ktoś ma ochote i czas moze obliczyć bardziej szczegółowo.
Wydaje mi się jednak, ze ta Bitwa jest nawet krótsza niż ta, którą zobaczymy w grudniu :D
I to obliczenia z wersji EE! No oczywiscie jak do tego dodamy jeszcze oblężenie Osgiliath to tez ze 45 minut wyjdzie.
Filmowa bitwa na polach Pelennoru w edycji rozszerzonej trwa ok. 14 minut.
Faktem natomiast jest, że w ekranizacji została ona potraktowana po macoszemu i gdyby przedstawić ją zgodnie z książkowym opisem to zapewne byłaby nieco dłuższa.
Liczę wszystko, bo i tak samo wszystko bedzie liczone w B5A. Liczyłem od oblężenia, aż do końca scen z duchami. Wychodzi około 35 minut.
Nie rozumiem... Aaa, Osgiliath do tych 35 minut nie liczyłem :) Tylko od scen, kiedy orkowie zaczeli obrzucac głazami Minas Tirit, aż do końca scen z duchami. Oczywiście sa to "czyste" minuty, w sensie poodliczałem sceny z z Szelobą, ścieżką umarłych itp.
Czyli tyle trwają same sceny walk.
Ciekawe, czy to info o 45 min Bitwy Pięciu Armii odnosi się też do "czystych" scen bitewnych, tak jak Ty to liczysz, czy oni liczą też całą oprawę bitwy i ewentualne wstawki o czymś innym, bo przed premierą Dwóch Wież czytałam zapowiedzi, że Helmowy Jar trwa 40 minut. Może tak samo ktoś potraktował BPA w tej informacji, czyli zależy, jak kto liczy...
Ja liczę nie tylko czystą akcję, ale też wszystkie sceny podczas Bitwy: jakieś dialogi, przemowy, itp. Nie licze tylko innych scen pomiedzy Bitwami np. Froda, ściezki umarłych, entów itp.
A Bitwa 5 Armii musi trwac jakieś 45 minut, bo pomiędzy nią żadnych wstawek raczej nie będzie.
Rzeczywiście wstawek raczej nie będzie, bo nie wiadomo o czym miałyby być - ewentualnie o Dol Guldur, ale pewno tamtą akcję zakończą wcześniej, dlatego że Gandalf po niej dopiero może wyruszyć do Ereboru.
No oczywiście zapowiada się naprawdę kawał dobrego kina :)
Czuję,że nie zawiedziemy się na trzeciej części i czeka nas wiele niespodzianek związanych z LOTR :)
Mogą przeskakiwać z jednego miejsca do drugiego obok siebie np do Dale i Ereboru,ale ogólnie właśnie akcja ma się odbywać tam pod górą,więc bitwa i postacie będą blisko siebie no i będzie się działo jednym słowem :)
ja mam taką malutką nadzieję że na samym końcu np. pokażą jak Arwen wita ojca w Rivendell, albo Aragorna siedzącego w jakimś pubie czy coś ;D tak tylko żeby pokazać jak ładnie wszystko się wiąże ze sobą i że to już ostateczny koniec :)
mysle ze chodzilo bardziej o taka duza role jaka dostal legolas. na pare sekund zawsze moze sie pojawic.
chłopcem? przeciez jest obdarzony długim zyciem, a Hobbit dzieje sie 60 lat wczesniej niż Władca jeśli się nie mylę. Według mnie będzie poprostu wyglądał młodziej :)
No pewnie hehe :) Peter mówił ostatnio w wywiadzie,że zrobił wprowadzenie między tymi dwoma trylogiami aby to ostatecznie zakończyć :)