PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249757
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
katiaD_filmweb

Bardzo :) To będzie wielka i rozbudowana Bitwa. W dodatku nie powinno być cięć tak jak w Lotrze, bo w zasadzie wszystko będzie sie rozgrywac pod Górą.

katiaD_filmweb

Nieszczególnie.

użytkownik usunięty
katiaD_filmweb

Liczyłem na 3 godziny...

użytkownik usunięty

To gdzie byś dał główną fabułe filmu?

Przypomne:

"Smok Smaug, pragnąc dokonać zemsty, wyrusza do miasta Na Jeziorze, aby wymordować jego mieszkańców. " - fabuła wg Filmwebu

użytkownik usunięty

Przecież nie mówiłem tego na serio.

ocenił(a) film na 3

on też :)

użytkownik usunięty
JBridges

Umieszczenie sarkazmu w sarkazmie. Sztuka dla niewielu pojęta :D

użytkownik usunięty

Przecież nawalanka Legolasa i jego dziewczyny jest ważniejsza od jakiegoś tam Smauga i "Miasta na Jeziorze".

katiaD_filmweb

Według moich ZAZNACZAM ogólnych szacunków Bitwa na polach Pellenoru trwała około 35 minut filmowych. Jesli ktoś ma ochote i czas moze obliczyć bardziej szczegółowo.
Wydaje mi się jednak, ze ta Bitwa jest nawet krótsza niż ta, którą zobaczymy w grudniu :D

kamilxxx09

I to obliczenia z wersji EE! No oczywiscie jak do tego dodamy jeszcze oblężenie Osgiliath to tez ze 45 minut wyjdzie.

kamilxxx09

Filmowa bitwa na polach Pelennoru w edycji rozszerzonej trwa ok. 14 minut.
Faktem natomiast jest, że w ekranizacji została ona potraktowana po macoszemu i gdyby przedstawić ją zgodnie z książkowym opisem to zapewne byłaby nieco dłuższa.

Xoxoxox

14 minut? Ja naliczyłem co najmniej 35. W kinowej moze 30. Ale na pewno nie 14.

kamilxxx09

Po prostu źle liczysz, bo dodajesz oblężenie Minas Tirith.

Xoxoxox

Liczę wszystko, bo i tak samo wszystko bedzie liczone w B5A. Liczyłem od oblężenia, aż do końca scen z duchami. Wychodzi około 35 minut.

kamilxxx09

No widzisz, czyli w Powrocie Króla w krótszym czasie zmieścili dwie bitwy niż tutaj jedną.

Xoxoxox

Nie rozumiem... Aaa, Osgiliath do tych 35 minut nie liczyłem :) Tylko od scen, kiedy orkowie zaczeli obrzucac głazami Minas Tirit, aż do końca scen z duchami. Oczywiście sa to "czyste" minuty, w sensie poodliczałem sceny z z Szelobą, ścieżką umarłych itp.

kamilxxx09

A jak długo trwa oblężenie/bitwa w Helmowym Jarze? Mógłbyś to policzyć? :)

Nerwen_AG

Mógłbym :)

Nerwen_AG

Mnie wyszło około 21 minut.

kamilxxx09

Czyli tyle trwają same sceny walk.

Ciekawe, czy to info o 45 min Bitwy Pięciu Armii odnosi się też do "czystych" scen bitewnych, tak jak Ty to liczysz, czy oni liczą też całą oprawę bitwy i ewentualne wstawki o czymś innym, bo przed premierą Dwóch Wież czytałam zapowiedzi, że Helmowy Jar trwa 40 minut. Może tak samo ktoś potraktował BPA w tej informacji, czyli zależy, jak kto liczy...

Nerwen_AG

Ja liczę nie tylko czystą akcję, ale też wszystkie sceny podczas Bitwy: jakieś dialogi, przemowy, itp. Nie licze tylko innych scen pomiedzy Bitwami np. Froda, ściezki umarłych, entów itp.
A Bitwa 5 Armii musi trwac jakieś 45 minut, bo pomiędzy nią żadnych wstawek raczej nie będzie.

kamilxxx09

Rzeczywiście wstawek raczej nie będzie, bo nie wiadomo o czym miałyby być - ewentualnie o Dol Guldur, ale pewno tamtą akcję zakończą wcześniej, dlatego że Gandalf po niej dopiero może wyruszyć do Ereboru.

Nerwen_AG

Tak.

ocenił(a) film na 9
katiaD_filmweb

No oczywiście zapowiada się naprawdę kawał dobrego kina :)

Czuję,że nie zawiedziemy się na trzeciej części i czeka nas wiele niespodzianek związanych z LOTR :)

Mogą przeskakiwać z jednego miejsca do drugiego obok siebie np do Dale i Ereboru,ale ogólnie właśnie akcja ma się odbywać tam pod górą,więc bitwa i postacie będą blisko siebie no i będzie się działo jednym słowem :)

ocenił(a) film na 2
spartakus_filmweb

ja mam taką malutką nadzieję że na samym końcu np. pokażą jak Arwen wita ojca w Rivendell, albo Aragorna siedzącego w jakimś pubie czy coś ;D tak tylko żeby pokazać jak ładnie wszystko się wiąże ze sobą i że to już ostateczny koniec :)

Dochuu

Albo Aragorna jako chłopca w Rivendell witającego Elronda powracajacego z Dol Guldur.

ocenił(a) film na 2
kamilxxx09

chłopca, chłopca ale ja bym chciała jeszcze zobaczyć viggo! : D

Dochuu

Na niego bym nie licyzł. No chyba, ze bd niespodzianka.

ocenił(a) film na 2
kamilxxx09

dlaczego nie? :\

Dochuu

Viggo powiedział kiedyś, ze Jackson nie zaprosił go do zagrania w filmie.

ocenił(a) film na 2
kamilxxx09

mysle ze chodzilo bardziej o taka duza role jaka dostal legolas. na pare sekund zawsze moze sie pojawic.

Dochuu

Pewnie że może :) Tylko że w czasie wyprawy on był małym chłopcem.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

chłopcem? przeciez jest obdarzony długim zyciem, a Hobbit dzieje sie 60 lat wczesniej niż Władca jeśli się nie mylę. Według mnie będzie poprostu wyglądał młodziej :)

ocenił(a) film na 5
Yasiu_filmaniak

60 lat przed Władcą*

Yasiu_filmaniak

On miał wtedy 10 lat, kolego.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

jest to napisane w jakiejs ksiazce? bo moze mi umknelo

ocenił(a) film na 5
Yasiu_filmaniak

zwracam honor ;) jest.

ocenił(a) film na 9
Dochuu

No pewnie hehe :) Peter mówił ostatnio w wywiadzie,że zrobił wprowadzenie między tymi dwoma trylogiami aby to ostatecznie zakończyć :)

ocenił(a) film na 2
spartakus_filmweb

o jezu, cudownie by bylo! wiem na pewno ze pan ktory gral gimliego byl na planie : D
No i billy boyd tym razem śpiewa piosenkę końcową... przypadek? :D