Król efów wysyła Legolasa do Aragorna, przypuszczając że ten już wtedy żył, miałby co najwyżej 10 lat, ale król już nazwał go Obierzyświatem.
Armia krasnoludów (sama piechota, tylko ich król na dziku) ale gdy Thorin z towarzyszami opuszczają Erebor pieszo, nagle w wirze bitwy znajdują kozice górskie (oswojone) na których atakują Azoga.
Gigantyczne czerwie kruszące skały, mimo to orkowie nie wykorzystali ich do walki, tylko do robienia tuneli !?
Armia wilków z książki, została zastąpiona przerośniętymi nietoperzami (nawet nie nazgulami!?
Efekty zabijają klimat z Władcy,mimo to tamci uruk-hai byli dużo efektowniejsi.
Pomocnik władcy Esgoroth, niezła szuja, któremu mimo to Bard powierza bezpieczeństwo własnych dzieci.
Dziewięciu, których ledwo pokonują Saruman, Galadria i Elrond, we Władcy, pokonuje ich Aragorn z pochodnią...
...to jak łatwo było zabić wielkiego jaskiniowego trolla, w bitwie pięciu armii to było mięso armatnie, aż dziwne gdy pamiętamy jakie spustoszenie czyniły w Minas Tirith.
padali jak muchy, jest taka scena z lotu ptaka że padły w jednym momencie, jakby synchronicznie.
A to zobaczysz, jest taka śmieszna, ale fajna scena, nie chcą ci spojlerować bo chodzi o zaskoczenie.
Wiem jak ona wygląda była w jednym ze spotów.Idą chyba 4 trolle i padają jak muchy.
Mnie ciarki przeszły jak krasnoludy ułożyły ze swoich tarcz jakby "mur" a potem elfy przeskoczyły nad nimi. Zajebista scena :D
no, to było świetne, albo scena gdy Bard zrobił łuk z połamanych części, i kazał synowi patrzeć na siebie, nie na Smauga :D
Jak to? To jak się zatem ma filmowy tytuł do filmu? W książce Bitwa Pięciu Armii nosiła swoją nazwę od bitwy w której brało udział pięć armii a były nimi: krasnoludy, elfy, ludzie, orkowie (zwani goblinami) i właśnie wargowie. Skoro Wargów postanowiono się pozbyć to kto robi za piątą armię? Chyba nie Trolle (których nota bene nie powinno tam być w ogóle)?
sam nie wiem, chyba gobliny z morii i orkowie z minas morgul, warg był pokazany może przez 3 sekundy gdy Azog karmi go ochłapem mięsa, w ogóle były tam i trolle i ogry.
widocznie nie pamiętasz z książki, są w filmie takie jakby dwa razy większe od człowieka, wyglądają trochę jak wielkie niemowlaki, sam nie wiem czy to ogry, tak tylko napisałem, co nie zmienia faktu że są tam prawie wszystkie rasy śrudziemia, może prócz entów, a nie ma jednej z książkowych armii (wilki/wargi?) czytałem władcę i hobbita jeszcze w latach 90-tych, ale te ogry mi utkwiły, wydaje mi się że Jackson przesadził, przerost formy nad treścią.
Niestety nie pamiętam żadnych ogrów w książce i to nie tylko w Hobbicie ale w ogóle z żadnej książki Tolkiena ich nie kojarzę. Ale domyślam się chyba które masz na myśli w filmie bo widziałam jednego w zwiastunie. Czy Jackson przesadził i jest to przerost formy nad treścią będę mogła ocenić dopiero po seansie ale fakt braku wargów jednej z pięciu armii podczas gdy mamy trolle, te "ogry", jakieś robale, kozice, świnie, ... jest głupie.
po Powrocie Króla płakałem w kinie, chipsów które kupiłem wtedy przed seansem nawet nie tknąłem, zapomniałem o całym bożym świecie, LOTR mną owładnoł mimo że znałem zakończenie, po Hobbicie, ot spędziłem miło czas z córką, nawet momenty były, na pewno nie żałuję czasu i pieniędzy, po prostu czuję że tym razem Peter w wielu momentach próbuje mi wcisnąć kit ;)
Przecież Bolg to podwładny Azoga?! który dowodził tylko takim oddziałem specjalnym. Dwie armie w filmie, to orkowie z Minas Morgul i gobliny z Morii (po to były te węże kruszące skały aby gobliny nie musiały maszerować w świetle dziennym) tak sobie to tłumaczę ;)
Co? Jakie Minas Morgul. Tam zadnego Minas Morgul nie było, tylko Gundabad. jedna armia to orkowie z Dol Guldur, a druga to armia Gundabadu składajaca sie z orków, trollów, goblinów, nietoperzy.
no co ty? nie oglądałeś a twardo stoisz przy swoim, Minas Morgul, nawet Legolas patrzy z ukrycia na ich wymarsz, i opowiada Toruviel że tam zamordowal mu matkę.
Ale bzdurę napisałeś największą bzdurę.... tylko nie wiem czy to skutek tego że się czegoś naćpał.... czy, jeszcze masz kaca po wczorajszym piwie?
Mój drogi Bolg to żaden podwładny Azoga tylko jego syn
Jakie Gobliny z Mori o czym ty do cholery kichasz.... nie dość że twoje "absurdy" świadczą o tym że ni to książki ni filmu nie rozumiesz to wprowadzasz ludzi w błąd... Thranduil nie nazwał Aragorna obieżyświatem, tylko że "Jest tam syn Arathorna"
WTF???? jakie Minas Morgull co ty pleciesz
h t t p :/ / img1.wikia.nocookie. net /__cb20100709111702/lotr/images/0/02/MinasMorgul.jpg
usuń spacje i powiedz mi gdzie ty tam masz, tę lokację. Bzdury wypisujesz a kolega Kamil z którym rozmawiasz widział już film
i nie tylko on
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Koniec+Sagi+%C5%9Ar%C3%B3dziemia+i...+spory+zaw%C3%B3d...,2564785
temat numer 1
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Widzia%C5%82em%2C+oceni%C5%82em+wi%C4%99kszo%C5%9B%C4%87+poprawiono+wzgl%C4% 99dem+1+i+2+ale....,2564280
temat numer 2
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Generalnie+%C5%9Bwietnie%2C+ale+po+raz+pierwszy+jest+pewne+rozczarowanie.,25 63614
temat numer 3
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/By%C5%82em%2C+zobaczy%C5%82em+i+pokocha%C5%82em+%21,2563479
temat numer 4
powiedz mi czy którykolwiek z użytkowników plecie takie bzdury zastanów się, bo się słabo robi :/ szczególnie fanom Tolkiena
krzykaczu zobacz, a się przekonasz, Jackson pomieszał wszystko, a Thranduil nazwał go Strider, więc jak mam to tłumaczyć?! dobra gościu mi zajawka na Hobbita minęła 15 lat temu teraz czytam Drogę Królów, i Grę o Tron, i może nie pamiętam wielu rzeczy, ale to co widziałem w piątek na ekranie jeszcze jakoś kojarzę, tak myślałem że gdy tylko napiszę swoje odczucia związane z filmem, zostanę zasypany bzdurami przez jego "fanów", przecież ja nawet Hobbita nie zjechałem, dałem mu godną ocenę i miło spędziłem czas, chodzi mi bardziej o to że LOTR do Hobbita ma się jak czysta meta Waltera Whita, do tej gotowanej przez meksykańców.
pffff ja nie jestem żadnym psychofanem ani fanbojem dla mnie w tej chwili możesz zmienić se ocenę jak spycialec dać 1/10 mnie nic do tego, oceny na filmwebie są prywatną rzeczą, oceniasz film dla przyjemności. Zresztą filmweb od dawna już nie jest dla żadnej przyjemności.
Mi chodzi o stek bzdur jakie wypisałeś..... Fakt przyznam ci rację ze Jackson pomieszał w Hobbicie sporo nie przeczę mimo tego nawet, nie trzeba czytać książki żeby kurczę, wiedzieć czy tam jest Minas Morgull i Gobliny z Mori obejrzyj se Powrót króla jeszcze raz i powiedz mi, czy masz tam to co wziąłeś za Minas Morgull a tym bardziej Gobliny z Mori. To są gobliny z gór mglistych a nie żadne z Mori a to nie jest Minas Morgull tylko Gundabad.
Nic a nic nie widzę w linku drugim!!! gdzie ty tam masz napisane że ktoś Aragorna nazwał obieżyświatem???
no właśnie wg. mnie jest to to samo miejsce co w Powrocie Króla, ale mogę się mylić tak jak ty z Obierzyświatem.
dobra idę do kina w piątek a w sobotę napiszę ci że się myliłeś. Jak według ciebie to jest to samo miejsce to, nic nie wiesz o tym świecie. Nawet filmowym
może sugerowałem się grą, i tam Gundabad wyglądał kompletnie inaczej, tutaj taka sama szpiczasta konstrukcja, zielone podświetlenie, nawet ten dzwięk przy wymarszu orków, fakt że nazwa nie padła, ale byłem pewny że to Minas Morgul, oglądnę jeszcze raz tym razem po polsku, i jak co przyznam ci rację, i jeszcze rzecz o goblinach zobaczysz sam kto dosiada jaskiniowych trolli, takich z katapultami na plecach.
No w gry nie grałem znaczy tylko w te podstawowe jak Drużyna Pierścienia dwie wieże i powrót króla więc teraz cię rozumiem, nie chciałem na ciebie naskoczyć sorry głupio wyszło no ale czasem takie bzdury widzę nie tylko u ciebie.
Tak są to Gobliny ale z gór mglistych i chyba jest to też armia Bolga ale nie jestem pewien wiem że, dowodzi oddziałami pasa gór mglistych i orkami.
Gobliny z Morii są dopiero w Lotr, po wyjściu Drużyny z Mori która idzie do Lothorien pózniej, gobliny atakują Lorien. Ale ta scena została usunięta.
O! i tu się przyznaję mój błąd, tę Morię napisałem bez zastanowienia( że jak już gobliny to muszą być z Morii) ale faktem jest że jakieś były. Każda książkowa część Władcy Pierścieni jest dłuższa od Hobbita a poświęcony był jej jeden film, tutaj trzy, i wiadomo że potem wychodzą jakieś naciągnięcia, w ogóle czas w filmie który dostał Legolas(który wygląda starzej), a czas którego nie dostał Beorn i tym podobne.
Musisz tak agresywnie? Przecież on ani się nie kłóci ani tym bardziej, nie pisze nic złego. Także bez takich tutaj.
Nie jestem agresywny! :) po prostu słabo mi się zrobiło, jak przeczytałem stek takich bzdur. Nie chodzi o ocenę jego, dla mnie mógł se dać i 5 oceny na filmwebie są indywidualne i subiektywne. Chodzi mi tylko o te bzdury że jest tam Minas Morgull i Gobliny z Mori.
ok. wargowie, to nawet mniej ważne, wiadomo że Azog dosiadał warga, ale w książce były wilki.
Ja mam przekład Braiter i jest napisane "Wargowie".
UWAGA! W tym przekładzie wargowie są również nazywani wilkami.
Bo to sa dwie rózne istoty. Ale być moze nazwy te są stosowane zamiennie. W sensie na wilka nie powiesz warg, ale na warga można powiedzieć wilk.
To trochę jak w matematyce: na kwadrat mozesz powiedziec prostokąt, ale na prostokąt już nie powiesz kwadrat.