zadałem sobie dziś takie pytanie
Jak Wy myślicie po co w ogolę ta postać jest w tym filmie ?
PJ mógł przecież rozbudować postać Bolga.
Kiedy On w końcu zginie - pod samotna góra ? w dol guldur?
Jakieś pomysły , informacje , podejrzenia - jakaś tajemna wiedza ? hiihihi
Bolg mógł przecież ścigać Thorina w zemście za śmierć ojca Azoga.
dodali nową postać która miesza w głowach ludzi nie kwapiących się do czytania książki - a jak przeczytają książę to powiedzą - ale lipę napisał Tolkien, PJ jest lepszy - heheheeh
Pozdrawiam Marcin
Ponieważ film jest podzielony na trzy części w celu wyłudzenia od fanów większej ilości $$$ trzeba było wymyślać jakieś bzdurne historie aby rozciągnąć czasowo film...i tak powstał Azog.
Znowu narzekanie. Dał go po to, zeby ludzie bardziej mogli poznac tę postać, bo odegrała ważną rolę w konflikcie między krasnoludami a orkami. A Bolga poznajemy potem. Jakiś problem macie z tym Azogiem, widze.
Kamil wiesz czym jest kreatywna dyskusja?
Nie mam jakiś wielkich pretensji do postaci Azoga ale nie podoba mi się to że pomineli możliwość wykorzystania Bolga. Mocno, bardzo mocno nagieli czaso przestrzeń uniwersum Tolkiena przez co mieszają w nim, a wystarczyło sięgnąć tylko kawałek.
Ten przypadek pokazuje jak łatwo sklucic miłośników Tolkiena z fanatykami PJ. Wiem że film mówi swoje a książka swoje. Tylko 90% młodzieży w stanach nie ma pojęcia kim jest Tom Bombadlil, ale za to wiedzą wszystko o Azogu. Nie wiem czy wiesz ale oni cały czas też myślą że europa to kraj że stolica w paryżu.
Pozdrawiam
Szczerze mowiac ja tez sie kiedys zastanawialam, ze skoro juz chcieli wprowadzic motyw poscigu orkow za krasnoludami to rownie dobrze postac Azoga mogliby by zastapic postacia Bolga, ktory (tak jak napisales) chcialby sie zemscic za zabojstwo ojca. A tak to mamy watek, ktory miesza ludziom w glowach...
Ja rowniez uwazam, ze postac Azoga jest w ''Hobbicie'' zbedna, gdyz moim zdaniem lepiej byloby wprowadzic tylko jedna postac scigajaca krasnoludow... I wtedy kazdy widz moglby lepiej poznac Bolga, bo to on odgrywa wazniejsza role w przygodach Bilba. A tak mamy dwie postaci i o jednej jak i drugiej z filmu dowiadujemy sie niewiele.
Dokładnie tak jak piszesz, wprowadzenie Azoga i Bolga to głupota. Wystarczyłby sam Bolg kierowany nienawiścią do Thorina za smierć staruszka. Idiotyzm goni idiotyzm. Postać Azoga jest zupełnie zbędna, moglibyśmy poznać dokładnie całą historię bez tego napomponowanego do granic sztuczności orka przez małe o, wystarczyłby opierwotny projekt Bolga i byłoby świetnie. Tego Bolga bez durnego CGI. A tak to nam PJ zaserował mrok rodem z przedszkola.