Z żalem spostrzegłem, że w Bitwie występują jedynie 4 armie, od których Tolkien nadał nazwę bitwie:
1. Ludzie z Esgaroth
2. Elfy
3. Krasnoludy
4. Orkowie/gobliny
5.- no właśnie. A co z piątą armią? Piąta armia- Wargowie, których brak w tym filmie, nawet Bolg i Azog walczyli ,,pieszo".
też się nad tym zastanawiałem z rodziną i wydaje mi się, że może wzięli kompanię Thorina za osobna armie- nie dołączając je do krasnoludów? :P
Może, ale myślałem, że pod ,,armiami" ukryte są naprawde rasy(ludzie, elfy, krasnoludy, orkowie, wargowie).
Jeżeli dzielimy orków na 2 armie to krasnoludów też powinniśmy, a więc otrzymujemy 6 armii :D
Armia kojarzy się raczej z dużą ilością wojska, nie wiem czy kilka krasnoludów w Erebor można liczyć jako armie.
Ludzie, elfy, krasnoludy, armia azoga, armia bolga
lub jak niektórzy piszą
ludzie, elfy, krasnoludy, armia zła (Azog i Bolg), orły
Nie, trolle były tylko pomocnikami. Musielibyśmy zaraz rozdzielac to na ogry, gobliny, nietoperze i Bóg wie co jeszcze.
Tak. gdzies tak w Bitwie pewnie sa, tylko ich nie widac, moze beda w wersji ee. Ale Azog i Bolg wyraźnie widac na nich siedza przed Bitwa.
Aczkolwiek niechętnie to mówię to tym razem Kamil ma rację.
Sam założyłem temat z pytaniem o tajemniczą piątą armię - i ludzie różnie mówili. Albo że gobliny, albo wargowie, albo orły, albo druga armia orków.
No i chyba chodzi o drugą armię orków. Znaczy się armia orków z Gundabadu i z Dol Guldur, dowodzone przez Azoga i Bolga (który podlegał Azogowi).
Trochę to skomplikowane ale chyba w którymś momencie filmu Azog mówi konkretnie o dwóch armiach.
Więc jeżeli w EE pojawią się wargowie (a raczej będą), to staną się wtedy szóstą armią. I znowu cały rachunek o kant d.. rozbić.
Wg Hobbita książkowego:
1.Ludzi
2.Orki
3.Elfy
4.Krasnoludy
5.Orły.
Bo Hobbit ; Trolle i Wargi to dodatki do armii.(wg książki Trolli nie było w ogóle)
BTW z Trolami to Jaskson pojechał w ogóle. Bo Trole zamieniają się w kamień pod wpływem słońca a Oglog-hai powstały rok przed wydarzeniami WP. Pierwszy raz spotyka się z nimi Boromir w czasie obrony Osgiliath.
Swoją drogą to jak orły miały pokonać oddział orków? Jako wsparcie są świetne, ale jako główna siła uderzeniowa raczej kiepsko się nadają.
Orły spokojnie walczyły ze smokami często wygrywając. A ty mówisz że z cieniasami jak Orki sobie nie dadzą rady ? :D
Jedno ważne ale. To nie były De Facto Orły Wielkie wg Tolkiena to Duchy powietrza obleczone dla wygody w ciała.
Stąd ich wielkość dochodząca spokojnie do 20 m rozpiętości skrzydeł...
Orzeł Thorondor zSilmarilionu miał rozpiętość skrzydeł 180 stóp, czyli około 55 metrów.
Książkowo:
1. Ludzie
2. Krasnoludy
3.Elfy
4. Gobliny
5. Wilki
"Tak zaczęła się ta bitwa, której nikt nie oczekiwał, nazwana później bitwą pięciu armii. Bój był krwawy. Po jednej stronie wałczyły gobliny i dzikie wilki, po drugiej - elfy, ludzie i krasnoludy."
Powinno być: Krasnoludy, Elfy, Ludzie, Orki, Wargowie, a wyszło: Elfy, Krasnoludy Daina, 13 Thorina, Legolas, Tauriel, Orły, Beorn, Najemne Gobliny, Kobiety z Esgaroth, Mężczyźni z Esgaroth, Trolle i dziwne zwierzęta na których jeżdżą niektórzy(No dziką świnię Daina jeszcze zrozumiem, no ale kozice górskie? No błągam)
Piątą armią były orły ! Nie wiem skąd te wątpliwości. w książce jest to jasno przedstawione.
Oczywiście orły przybyły z odsieczą i przesądziły o wygranej bitwie w stylu "Deux ex machina" razem z Beornem.
Ale one są piątą armią.
Ja uważam że 5 armii to:
Krasnoludy( Z Ereboru i Żelaznych Wzgórz) Czasami Bilbo
Elfy ( Thranduil, Legolas i Tauriela)
Ludzie (Bard, Alfrid, Gandalf i Ludzie z Esgaroth) Czasami Bilbo
Słudzy Saurona ( Orkowie z Morii,Dol Guldur i Gundabadu, Trole, Nietoperze, Te gigantyczne robale, gdzieś tam pewnie byli wargowie bo widać ich w trailerze i najemne gobliny.
Zwierzęta ( Radagast, Beorn i Orły)
Ale jednak była to jakaś rasa walcząca w bitwie. Podobnie jak nietoperze. Nietoperze to jeszcze można by podciągnąć pod armię Bolga bo wyleciały z Gundabadu, a orły? Pod ludzi? Ciekawe co tam PJ zmajstrował w wersji EE.
Piątą armią wg książki są wargowie - czyli wargowie i gobliny z jednej strony oraz elfowie, krasnoludy i ludzie z drugiej.
Wg filmu zamiast wargów mamy dwie armie orków/goblinów (Azoga z Dol Guldur i Bolga z Gundabad)
orkowie i gobliny liczą się jako jedna armia, którą dowodził Bolg ale jej nie wprowadzili, wargowie mają być ponoć w edycji rozszerzonej, czyli 5 armia.
Szlag człowieka trafia, gdy po obejrzeniu filmu nie wiadomo o co chodzi i opierać się trzeba na tym, że coś będzie "ponoć" w edycji rozszerzonej.
Ty gościu tak na serio? Pytasz się gdzie piata armia a w jednej armii liczysz dwie armię?
1. Ludzie
2. Elfy
3.Krasnoludy
4. Orkowie
5. Gobliny.
Dlaczego złączyłeś orków z goblinami jako jedną armię?
Według Tolkiena orkowie = gobliny, według Jacksona chyba nie (zresztą sam się w tym pogubiłem, bo Jackson robi z tolkienowskim uniwersum co chce) stąd te pomyłki.
Wyraźnie było pokazane że orkowie i gobliny to oddzielna armia. To jak bylo w książce to inna sprawa, ale skupiamy się tutaj na filmie.