Powiem Ci szczerze, że jakość tego opisu jest równa portalowi WP.... przestałem nawet zwracać na niego uwagę.
Oj coraz słabiej wypada redakcja... licho dość.
No wiesz, wiedzą to raczej tylko fani książki.
Może ktoś lubi obejrzeć film w niepewności jak się skończy?. A nóż smok zwycięży albo zaszyje się gdzieś jak Szeloba. Może go jednak nie zabiją?. A może Bilbo zginie?.
No tak, ale nie każdy widział AUJ z tego co się ludzie wypowiadali po obejrzeniu Pustkowia. Można znacznie subtelniej zrobić ten opis. Ale spojler, że smok zginie jest nie do przyjęcia.
Zacznijmy od tego że w dwójce nie zginą jeszcze smok więc czemu w opisie pisą "po jego śmierci". Dla mnie ten opis jest beznadziejny. Tym bardziej że w dwójce powrót prawie nie jest najważniejszym motywem filmu
Sam zaproponowałem taki opis, ale mi odrzucono z powodu braku źródła: "W ostatniej części trylogii hobbit Bilbo chce pomóc krasnoludom w odzyskaniu ich królestwa.Wydaje się, że tylko sojusz sił dobra jest w stanie uratować Śródziemie przed nadciągającym złem."
chodzi mi o ogólną koncepcję takich filmów - dobro zwycięża nad złem - zły nie może wygrać, bo to niemoralne, tak czy siak musi zginąć
a to, że Bilbo wróci do domu "bogatszy" to też wie każdy, kto oglądał "Władcę pierścieni" - zresztą to też raczej się logicznie nasuwa, że główny bohater zwycięża - moim zdaniem spojler jest tylko dla tych co nie oglądali "Władcy..." albo poprzednich części "Hobbita"
Czyli równie dobrze można według Ciebie napisać o Powrocie króla na jego plakacie: Frodo po śmierci Golluma, który ginie wraz z pierścieniem wraca do Shire na piwko. Aż chce się iść do kina z powodu tylu niewiadomych. No litości.
idziesz za daleko w swoich wnioskach - to tylko opis filmu
poza tym mnie chodziło tylko o fanów "Władcy..." - dla nich to nie spojler, bo Hobbit jest jakby "prequelem" - dla wszystkich, którzy nie oglądali poprzednich części Hobbita oraz dla tych co nie oglądali "Władcy..." oraz dla tych co nie czytali książki - JEST spojler i tyle w tym temacie