PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250142
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Oczekiwania ogromne a jak będzie w rzeczywistości?
Czego sie obawiacie a czego jesteście absolutnie pewni.

ocenił(a) film na 7
obleh

myślę, że tak, ale to tylko przypuszczenia. Śmierć Smauga powinna być znaczącą i efektowną sceną, a gdy smok dostanie strzałą w czasie bitwy, to już nie będzie to samo, co Bard, napinający ostatnią Czarną Strzałę i wiedzący, że nie może chybić. Mam też nadzieję, że pokażą to, jak wszyscy będą się chcieli pozabijać o złoto i Arcyklejnot, a ze względu na niespodziewany atak będą musieli się zjednoczyć, by przeżyć. Dla mnie to najlepsze, najbardziej nastrojowe sceny w hobbicie, oprócz Mrocznej Puszczy, więc mam nadzieję, że PJ nie będzie starał się ich "ulepszyć".

natadragon

No właśnie te ulepszenia w końcowej bitwie mogą być za duże. Ewentualny udział smoka w niej byłby chyba nawet dla największego fana PJa zbyt dużym ciosem.
Nawet nie chcę myśleć, że Smaug tam może się pojawić. Nie wyobrażam sobie.

ocenił(a) film na 7
obleh

mam też nadzieję, że Bitwa nie będzie zajmowała połowy filmu. Liczę na świetne sceny przy ataku na Esgaroth, dużo Dol Guldur i może jakiś dialog między Gandalfem i Sauronem lub Sauronem i Galadrielą. No i ukazanie tego trudnego wyboru Bilba odnośnie Arcyklejnotu i może jeszcze jakiś fajny epilog, łączący Hobbita z WP. Więcej nastroju i nawiązań do WP i Silmarillionu( tak jak np. z Ungoliantą) niż akrobatycznej walki i efekciarstwa. I piękna, poruszająca, nastrojowa muzyka. I gra światła i cieni jak w scenie lotu orłów.

ocenił(a) film na 4
natadragon

W ogóle cala akcja z atakiem Smauga i jego śmierć powinny znaleźć się jako kulminacja dwójki, zamiast bezsensownej akcji z płynnym zlotem... Teraz bardzo możliwe ze mocno zmodyfikują jego smierc...

ocenił(a) film na 6
obleh

kusznica i ostatnia czarna strzała - to powinno Cie uspokoić.
Pozdrawiam