PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249778
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Film jest strasznie pocięty i naprawde wydaje sie, że brakuje wielu scen. Gdzie te katapulty i strzały wypuszczana przez elfów. Ogólnie film jest fajny, walki mi się podobały za dużo Legolasa i jego dziwnych tricków i za dużo jak zwykle takiego miłosnego patosu. Czekamy na rezyzerke.

I część (rezyserka) 9/10
II część (rezyserka) 9/10
III część (kinowa) póki co 9/10 a myślę, że pójdzie ocena w górę.

No i smutno troche...

ocenił(a) film na 5
Toma1910

Bo dają pewnie nie te sceny co powinni ;p Tak jak w dwójce - jelonek był świetny!

Ancalimme

Bo hobbit to bombonierka, w której nie ma zepsutych czekoladek. Kazda jest inna, a każda kolejna lepsza od poprzedniej. Dlatego czego by nie wycieli i nie wstawili do EE, będzie trochę przykro, ze nie było w kinowej. Mnie też zabrakło 2 scen w końcówce, ale była ona tak wzruszajaca, że z kina wychodzi się ze ściśniętym gardłem :(

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Moja bombonierka z Hobbitem była robaczywa :(

Anthrax91

Pewnie kupiłeś w Żabce. Tam sa niedobre :P

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Trafiłam na tak popsute czekoladki, że później przez tygodnie musiałam leczyć niestrawność. >.<

kamilxxx09

Mnie jak zwykle zniszczyła piosenka i wszystkie postacie pokazane jak w Powrocie Króla :( Smutno mi bardzo. Czekałem tyle czasu na zakończenie a teraz znowu na rezyserke. Nie no pójde na pewno znowu już nie w 3D bo musze to jeszcze raz zobaczyć.

Toma1910

Ja chyba pójde jeszcze ze 2 razy, a nie tylko raz :)

ocenił(a) film na 8
Toma1910

Ja także czekam na EE, liczę, że zobacze rozwinięcie scen przede wszystkim z Legolasem i Thranduilem... Mam nadzieję, ze wystawie po sensie ocene 10 z czystym sercem!

Sabcia3018

Nie wiem co mogą pokazać tylko spekuluje ale na pewno musi być pokazane jak Bilbo wraca do jaskini trolli i zabiera kufer :) Wspomniałem już o strzałach i katapultach. Może coś z pogrzebem, co z Bardem nie został nowym władcą Dale? Może ktoś bardziej zorientowany naprowadzi co mogą pokazać :)

Toma1910

Potwierdzona jest większa ilosć Beorna (mają być sceny jego torturowania).
O reszcie można spekulowac - koronacja daina, pogrzeb, scena z palantirem, sceny z trailera, których nie było w filmie, Elrond wrzucający ostrze Morgulu do grobowców itp

kamilxxx09

No to sporo tego. W jedynce sceny dodane tylko dodawały uroku, w 2 części fajnie uzupełniały film natomiast tutaj no. Podobno miało nie być materiału na zrobienie filmu a wycinają tak dużo.

Toma1910

No niestety. Ale dzieki temu zwiększa się oczekiwania na EE :) Ale tak jak mówię: Jackson powinien pozostac przy wersji, o której mówił latem, czyli 150 minut bez napisów, co z napisami dałoby czas taki, jaki ma pustkowie.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Mi się również wydaje, że sporo scen poskracali :/ liczę na conajmniej 30 minut :)

Sabcia3018

Coś koło 30 ma własnie być.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

W sumie to trochę przykre, że trzeba czekać dopiero na wersje reżyserską, żeby zobaczy niektóre sceny, ale mimo wszystko dobrze, że wogóle jest szansa je zobaczyć :) Jeśli w EE będzie więcej Beorna, Daina i uzupełnienie kilku niepełnych dialogów to film za pewne zyska na ocenie.

Sabcia3018

Ja na pewno kupię :)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ja też:) ale być może gdyby część scen, które mają szanse znaleźć się w EE, znalazło by się w wersji kinowej to ogólny odbiór filmu byłby lepszy, bo zadowolona byłaby większa grupa odbiorców... bo mnie czy Ciebie film nie zawiódł, ale są osoby bardzo rozczarowane ;/ niestety takie są prawa dzisiejszego przemysłu filmowego.. trzeba coś zostawić na DVD żeby sprzedaż była wysoka... i taki los spotkam między innymi sceny z Beornem...

Sabcia3018

Racja.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Właśnie Beorn!? Gdzie on do cholery był? Nie było go wcale czy miał tak krótki występ że w chaosie bitwy mi gdzieś umknął?

Anthrax91

Widocznie nie oglądałes uważnie. Moze wgl nie oglądąłes :P Nie wnikam, guzik mnie to obchodzi.

użytkownik usunięty
Anthrax91

Przeleciał się na nietoperku, skoczył w wir bitwy, zamienił się w niedźwiedzia i tyle po nim...

15 sekund miał może

ocenił(a) film na 4

Czyli zakładam że musiałem go przeoczyć. Takiej postaci chyba należało by się trochę więcej.

Anthrax91

Mogłeś przeoczyć przecież to sie może zdarzyć a kolega kamil po co od razu szpile wbija z cyklu "guzik mnie to ochodzi" Święta są ;)

ocenił(a) film na 4
Toma1910

Pewnie już mu podpadłem za to że nisko oceniłem film :P

użytkownik usunięty
Anthrax91

Tyle o fanatykach.
http://img7.demotywatoryfb.pl/uploads/201311/1384647898_fobdkb_600.jpg

Anthrax91

Ty mi podpadłeś juz w 2012.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Dokładnie, luczyłam na trochę więcej niż zeskoczenie z sokoła..

ocenił(a) film na 4
Sabcia3018

Z Orła nie sokoła ;)
No ale zaraz dostane argument typu "poczekaj na wersje EE, będzie więcej Beorna".

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Kurcze, taka pomyłka.. no oczywiście, że to były orły :) ale co do komentarzy to nie ma się co przejmować, każdy wymagą od filmu czegos innego i każdy liczy na coś inngo :)

użytkownik usunięty

*na orle

Anthrax91

Musiał ci umknąć w tymże właśnie chaosie bitwy, bo pojawił się on i nawet uczestniczył w walce. "Przyniosły" go orły kiedy nadlatywały z odsieczą :).

ocenił(a) film na 4
Yukinick

Orły i brak ćmy. To mi złamało serce.
Do tego minimalna rola Radagasta który również pojawia się na kilka sekund też mnie rozczarowała.

ocenił(a) film na 4
Anthrax91

Tego idioty akurat nigdy za mało.

Anthrax91

Z Radagastem to się zgodzę, o wiele za mało. Mogli zmniejszyć, jak na taką postać, ogromną rolę Alfrida, który moim zdaniem zbyt często pojawiał się w filmie. A serce złamane masz nie tylko ty, zapewne większość, jak nie wszyscy, którzy oczekiwali ostatniej części Hobbita mogliby tak powiedzieć. Mnie szczególnie zabolało, zapomnienie, a wręcz olanie Filiego po jego śmierci. Nie dość, że to w jaki sposób umarł było tak żałosne, że aż brak słów, to jeszcze nawet nie pokazali jego ciała po walce, nie mówiąc już nawet o pochówku.

Anthrax91

był przez całe 10 sekund

ocenił(a) film na 4
sentia

Ciekawe tak dla porównania ile czasu ekranowego miał Legolas który powinien być postacią co najmniej trzecioplanową.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

+ być może Balin w domu Bilba, na pewno sceny w Dol Guldur. Skoro rozwinęli ten wątek w EE Pustkowia to znaczy Dol Guldur, to tu też rozszerzą. Być może Sauron-Saruman.... co z tego będzie trzeba czekać.

Mam nadzieję że EE pojawi się faktycznie w lipcu było by fajnie. Bo czekać do listopada, to jakiś pomiot. No mogło by być w lipcu. Tylko że mi to nie pasuje, bo w kwietniu, wydanie kinowe, a zaraz potem EE. Chyba że wydanie kinowe dostaniemy w marcu, w USA w Lutym. I to by pasowało sporo wiemy o EE Bitwy. A o tym czasie o Niezwykłej Podróży i Pustkowiu nic a nic, dostawaliśmy info, około kwietnia, maja.

INFO o EE

30 minut więcej co daje 2 godziny 54 minuty = 174 minuty wersja EE bitwy będzie trwać
Więcej Beorna potwierdzone + Dol Guldur ( bo będzie chyba w Dol Guldur)
Pogrzeb Thorina w zasadzie też na pewno będzie

o reszcie spekulacje

Balin odwiedzający Bilba
koronacja Daina
Saruman-Sauron
Gandalf patrzący w Palantir.
być może więcej Białej Rady, oby Narada w sprawie Dol Guldur. Bez tego ani rusz.
Elrond w grobowcach Nazguli
sceny z trailera

Oby żadnej narady nie było, bo wtedy mocne i niespodzewane wejście Elronda i Sarumana dla przeciętnego widza straciłoby sens.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Niby tak ale bez tego to trochę pusto no nie? jak wiemy narada w sprawie Dol Guldur się odbyła. Aczkolwiek Saruman nie zgodził się na atak więc, wtedy wejście do Dol Guldur straciło by sens.

Narada już była. Nie potrzeba tego więcej.

użytkownik usunięty

Wszystkie te sceny powinny być w wersji kinowej, żeby film nie wyglądał na tak okrojony :/

użytkownik usunięty

Zgadzam się jest podobnie jak z Powrotem króla który w kinowej edycji jest mega pocięty, a w rozszerzonej ma sceny bzdurne. Jak na przykład Gandalf vs Czarnoksiężnik z Angmaru. Ale powrót króla w wersji kinowej się broniła, Hobbit Bitwa Pięciu Armii, już nie co mnie boli troszeczkę, ale liczę że te 30 minut w EE poprawią odbiór filmu.

Skąd to info, że ma być w lipcu?

użytkownik usunięty
elensil20

Nic pewnego ale na początku grudnia była taka informacja ale to nic pewnego.

ocenił(a) film na 8

Niech dadzą więcej Beorna podczas bitwy

użytkownik usunięty
Toma1910

Co do '' miłosnego patosu '', czy było go naprawdę tak wiele? Bo jak sobie o tym pomyślę, to odechciewa mi się iść do kina :/

Nie było go aż tak dużo, natomiast był na tyle "intensywny", że wywoływał dość ostre zażenowanie.

Broniłem postaci Legolasa ale żałuje, że sie pojawił. Chociaż chyba wolę jego niż Alfrida, ale na pewno nie pasuje jakoś tutaj. Tauriel jak najbardziej dobry pomysł fajnie, że taka postać była w 2 częściach. Zakochany Legolas, jakieś bajki o Aragornie nagle a czy Legolas nie był wysłany przez na narade przez ojca? A tu nagle, że on obrażony odchodzi. Wątek Legolas-Tauriel idiotyczny, naprawdę już bardziej uwierzyłem w Kili-Tauriel relacje

ocenił(a) film na 8
Toma1910

Legolas według mnie odchodzi dlatego, że jest zakochany w Tauriel, chociaż tutaj Legolas ogólnie zachowywał się jak nie Legolas... i też mi nie pasowało jego odejście. Chyba zabrakło pomysłu jak to skończyć, więc wysłali Legolasa w poszukiwania 10 letniego Aragorna... za bardzo chcieli nawiązać do WP. No może z jednej strony chęci mieli dobre, ale wyszło jak wyszło.