PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249778
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Film jest strasznie pocięty i naprawde wydaje sie, że brakuje wielu scen. Gdzie te katapulty i strzały wypuszczana przez elfów. Ogólnie film jest fajny, walki mi się podobały za dużo Legolasa i jego dziwnych tricków i za dużo jak zwykle takiego miłosnego patosu. Czekamy na rezyzerke.

I część (rezyserka) 9/10
II część (rezyserka) 9/10
III część (kinowa) póki co 9/10 a myślę, że pójdzie ocena w górę.

No i smutno troche...

Toma1910

Cóż. Przeciętnego widza wersja rozszerzona guzik obchodzi. Tym samym PJ powinien się postarać żeby zadowalać ludzi już po wersji kinowej a nie czekać na EE. 95% osób która ogląda Hobbita w kinie ma gdzieś dodatkowe sceny a widząc to co zaprezentowano w BPA może czuć się wręcz oszukana.

ocenił(a) film na 8
HellDeath

No dokładnie, ludzie wychodzą z sensu niezadowoleni więc pojawiają sie negatywne opinie, co raczej osób niezdecydowanych do kina nie przyciągnie... i tak na marginesie to zastanawiam się, czy przychody z B5A przekroczą przychody z Pustkowia.
Fani zapewne sięgną po EE, ale osoby, które poszły do kina tak po prostu zeby obejrzeć film raczej nie bedą sie zastanawiać czy gdyby jednak nie wycinali paru scen to film byłby lepszy.

użytkownik usunięty
Sabcia3018

Tak Ale pamiętajmy że to kinowa wersja powinna się bronić a nie EE. W Lotr tak było że kinowa się broniła EE były dla maniaków. A tu prawdziwi widzowie muszą czekać na EE żeby, zaspokoić niedosyt po kinowej edycji.

Prawdziwi widzowie? A co ja WIRTUALNY JESTEM? CZY MOŻE WYIMAGINOWANY. Co to za dyrdymały....Wersja kinowa powinna sie bronić i tyle. EE to dodatek który powinien być na tym samym poziomie co wersja kinowa tylko w której znalzały by się mniej wazne sceny a nie jakieś kluczowe.

użytkownik usunięty
HellDeath

Zle mnie zrozumiałeś, chodzi o to że EE jest dla maniaków, czyli dla tych fanów którzy lubią dodatki. Chodziło mi że tych widzów kina którzy lubią tylko wersję ostateczną, a nie te dodatki. W Hobbicie jest na odwrót wersja EE się broni a tak być, nie powinno

użytkownik usunięty
HellDeath

"EE to dodatek który powinien być na tym samym poziomie co wersja kinowa tylko w której znalzały by się mniej wazne sceny a nie jakieś kluczowe."

szkoda że nie ma tu cytuj zgodzę się z tobą. Ale też nie do końca bo ni wersja kinowa powrotu króla się broni, ani wersja EE. Dlaczego bo po przez dodanie scen które są tragiczne i są sporymi, sprzecznościami. Niestety powrót króla jako tymi absurdami. Krytykowałem , krytykuję, i krytykować będę. I dlatego też ja powrót króla stawiam na równi z Hobbitem. Jedynie aktorstwo muzyka, kostiumy się bronią w powrocie króla, moim zdaniem.

Toma1910

Tak. Czekam na wersję rozszerzoną z niecierpliwością, bo kilka luk jest ewidentnych. Mimo to film i tak kapitalny.

użytkownik usunięty
obleh

Zgadzam się i popieram :)

Gdzie widziałeś najwięcej cięć ja najwięcej w Dol Guldur i, podczas Bitwy

Podczas samej bitwy. Zabrakło mi scen ze zwiastuna z machinami krasnoludów, no i lasem wystrzelonych strzał prze elfy. Czy elfy wogóle w tej bitwie strzelały z łuków, bo sobie nie przypominam?. Zabrakło mi takich wspaniałych łuczniczych ujęć jakie są w Dwóch wieżach. Zdecydowanie też Beorna było za mało. Oczywiście licżę, że w EE pokażą pogrzeb i ostateczne losy arcyklejnotu, odbudowę Dale, koronację Daina itd.

ocenił(a) film na 8
obleh

Też czekałam na tą scenę ze zwiastuna z machinami. A co do pogrzebu, to było by zbrodnią gdyby nawet w wersji rozszerzonej go zabrakło. Kilka dialagów również prosi się o rozwinięcie, przede wszystkim sławne już "matka Cię kochała". Obecność Beorna w EE jest już ponoć pewna :)

użytkownik usunięty
Toma1910

Ja póki co mój aktualny ranking wersji kinowych ułożyłem

1 miejsce Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia 10/10 co jak co ale nawet rozszerzona Bitwy Pięciu Armii nie pokona wersji kinowej Władcy Pierścieniu Drużyny Pierścienia
2 miejsce Władca Pierścieni Dwie Wieże 10/10, aczkolwiek zastanawiałem na to miejsce Hobbit Niezwykła Podróż ale jest w trójce najlepszych filmów Śródziemia u mnie w rankingu
3 miejsce Hobbit Niezwykła Podróż 10/10
4 miejsce o dziwny zbieg okoliczności na to miejsce niegdyś powrót króla teraz Hobbit Bitwa Pięciu Armii (po maratonie 7,7/10 naciągnięte 8/10, natomiast byłem na wersji 3D 25 grudnia i moja ocena o niebo lepiej podwyższona 8,7/10 z sentymentu 9/10)
5 miejsce Władca Pierścieni Powrót Króla
6 miejsce Hobbit Pustkowie Smauga

jest to ranking wersji kinowych. Rozszerzonych wersji ranking dopiero w listopadzie :)

A ogólnie to tak. Oprócz Bitwy widziałem wszystkie rezyserskie i zdecydowanie tutaj wygrywa Drużyna, która ma klimat, dodane sceny naprawdę ten film dopełniają dlatego 10/10. Na drugim miejscu Powrót Króla, który uważał dotychczas za najlepszy ale oglądając drugi raz widać, że postawiono tutaj typowo na rozwałke, rozmach a klimat odzyskuje sie dopiero w czasie koronacji Aragorna i późniejszych scenach, 10/10 i drugie miejsce.

Rezyserka 2 Wież ma za dużo scen z Entami, za dużo tego Frodo, rozterek pierścieniowych. Po za Helmowym Jarem nic nie zachwyca w takim stopniu jak 2 poprzednie więc tylko 9/10. Natomiast jak wyżej Hobbity oceniłem i poczekam na rezyserke Bitwy, która na pewno bedzie najlepszą częścią. Ogólnie jak dla mnie 2 fajne trylogie, do których będe wracał a która część na jakim miejscu już tak bardzo się nie liczy poza pierwszą dwójką, ale trzeba było wybrać jakieś :)

użytkownik usunięty
Toma1910

Ja na remake.

ocenił(a) film na 8
Toma1910

Zna ktoś przybliżona datę premiery

beornwielkiniedzwiedz450

II część chyba była w listopadzie przed premierą trzeciej. Ja nic nie wiem o możliwej dacie.