PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249771
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Jak myslicie co sie stalo z dainem po wydarzeniach z wladcy pierscieni?? w ksiazce zginal w bitwie o Dale.... w grze (ktora nawiazuje do fabuly filmowej a nie z ksiazek itp) walczy w ostatniej misji w Dol guldur i zyje :) Wiec jak to jest? Dain w fabule filmowej przezyl czy nie?

ocenił(a) film na 8
rotanimod

mi się wydaję że twórcy pomieszali trochę historie. Bitwa o Dale to pierwsza bitwa z bitew wojny o pierścień. W tej bitwie walczyli (o ile dobrze pamiętam) krasnoludy z Ereboru i ludzie z Dale. ta bitwa rozgrywa się po wydarzeniach z Hobbita a W B5A już jest. Więc tego nikt nie wie, ale wg mnie to PJ tworząc WP zakładał że Dain już nie żyje

ocenił(a) film na 8
witek10010

zapomniałem napisać że krasnoludy i ludzie walczyli z armia Saurona.

ocenił(a) film na 4
rotanimod

Dain podczas wydarzeń z Władcy Pierścieni zginął w walce w Dale. I to jest jedyna słuszna wersja. W filmie nie mamy wszystkiego pokazane bo po pierwsze sam Tolkien o niektórych wydarzenia wspomina tylko w kronice a po drugie za dużo fabuły by upchnąć wszystko. Tak samo Galadriela wraz z Celebornem i Thranduilem z drugiej strony, walczyli z siłami z Dol Guldur. To w filmie tez nie zostało pokazane. Za to w Jackson elfy wprowadził do Helmowego Jaru, których w książce pierwotnie nie było. Myślę że można uznać że w filmie Dain poległ tak samo w Dale tak jak to wymyślił Tolkien.

Nie bierz pod uwagę gier. Śródziemie to nie jest to samo uniwersum co Gwiezdnych Wojen na które składają się nie tylko filmy ale i gry, komiksy itd. Tutaj kanoniczne są tylko książki.

ocenił(a) film na 6
Belief

''Dain podczas wydarzeń z Władcy Pierścieni zginął w walce w Dale'' -tak ale tak bylo w ksiazce :) ta gra jest na licencji filmowej i uzupelnia fabule filmowa (1 czesc to jest fabula taka sama jak w filmie) wiec w 2 czesci zrobili to co dzieje sie rownolegle :) Wiadomo ,ze filmy duzo sie roznia od ksiazek i sa inne wydarzenia tak wiec szkoda ,ze PJ nie zrobil nic z tym zeby to wytlumaczyc ;/

ocenił(a) film na 4
rotanimod

"ta gra jest na licencji filmowej" - ale to Jackson ją napisał?

Ja gier nie biorę pod uwagę w ogóle i chyba mało kto to robi. Także...nie mam dylematu :)

ocenił(a) film na 6