PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250043
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

'Byłam wczoraj na nocnym maratonie i 'Bitwa pięciu armii' w porównaniu z dość dobrymi poprzednimi częściami wyszła okrutnie słabo. Co szczególnie mi się nie spodobało:

-motyw z naszyjnikiem Thranduila który ciągnie się trzeci film. Tak naprawdę dużo o nim wspominają ( Thorin nawet chce go użyć do szantażu na Thranduilu ale potem o tym magicznie zapomina ) ale nie wyjaśniają po co mu był ten wisiorek. Sama poszukałam w internecie i znalazłam skany z jakiegoś przewodnika po filmie ( czy coś tego typu ) gdzie jest wyjaśnione, że ten naszyjnik miał być prezentem dla jego żony która zmarła zanim Thranduil zdążył go odebrać od krasnoludów. Dlatego potem mu tak bardzo zależało - to była jedyna pamiątka po niej.

-dużo zwyczajnie głupich scen np. dzieciak Barda ( ogólnie trochę za dużo było tych dzieciaków ) robiących za podstawkę do strzały xD czy oni nie pokazali w poprzednim filmie ,że gdzieś w tym mieście była specjalna kusza? Chyba że coś jej się stało po drodze, możliwe że przeoczyłam. Plus np. Azog pod lodem, 2minutowa scena w której Gandalf zapalał fajkę po śmierci Thorina, Legolasowe matriksy typu lot do góry nogami na nietoperzu, w poprzedniej części Thorin płynący w taczce po płynnym złocie...czy ona nie powinna się stopić przypadkiem?xd

-po co był ten Alfred? Był śmieszny ale zajmował zdecydowanie za dużo czasu który mógłby zająć Bilbo/któryś z krasnoludów/któryś z elfów

-Legolas który zachowywał się zupełnie inaczej niż w starej trylogii. Tj od pierwszego filmu ta postać wydawała mi się trochę inna niż być powinna ale w tym filmie już przekroczyło dopuszczalną granicę xd zrobili z niego rozkapryszonego nastolatka - boga który w sumie sam dałby radę przeciwko całej armii

-skąd Thranduil wytrzasnął taką wielką armię elfów i gdzie oni się podziewali przez 3/4 czasu? Na początku uczestniczyli w bitwie ale potem wyparowali. Jakoś nie sądzę że te parę tysięcy osób biło się tylko z Thranduilem w mieście. I gdzie był Thrnaduil gdy np. Legolas walczył w tamtych ruinach? Co robił? Siedział i myślał? xd Liczyłam na jakąś walkę ramię w ramię z synem ale eh...

-Galadriela niosąca Gandalfa ( serio, kto wpadł na to że to będzie dobrze wyglądać ) i jej zamiana w Samarę z 'the ring'. Wiem że podobna scena była w lotrze ale tutaj chyba lekko...przesadzili? ;d

-przekombinowane sceny walki. Tu oczywiście głównie mam na myśli starcie Legolas/reszta świata i Thorin/Azog

-'mama cię kochała legolasie'. Po co to było? xd I co go tak nagle naszło? Dlaczego Legolas nie chciał wrócić do domu? PO CO Thranduil kazał mu szukać Aragorna?

-w scenach rozmowy Bilba i Thorinem ( kiedy Bilbo mówi że posadzi drzewo w swoim ogrodzie ) serio myślałam że zaraz sobie miłość wyznają ;D chyba chcieli pokazać jak bardzo Thorin ceni Bilba jako przyjaciela ale dla mnie ta scena była zwyczajnie romantyczna :x

-rzecz która najbardziej mnie zdenerwowała - sceny śmierci bohaterów. Myślałam że się wzruszę a się śmiałam. Powinno być jak w książce - bracia umarli śmiercią honorową broniąc zranionego Thorina; tutaj Filim po prostu rzucają z wyskości, Thorin umiera ostatni po śmiesznej walce...mieli szansę na zrobienie najpiękniejszej sceny w całej trylogii, dostaliśmy takie coś...

-kiepskie CGI. Było parę momentów w których widać było jak bardzo chamsko doklejone jest tło za bohaterami. O tym że cała bitwa wyglądała jak gra komputerowa nie wspominam nawet.

-niedokończony wątek Tauriel. O wiele lepiej byłoby gdyby zmarła razem z Kilim albo gdyby Thranduil faktycznie ją zabił. Elfy pogrążone w żałobie po ukochanej osobie i tak zwykle umierają :C

-brak sceny z jakimkolwiek bohaterem ze starej trylogii ( pomijam Galadriel, Legolasa, Elronda i Sarumana )...wiem że to nie przymus ale miałam nadzieję że chociaż jeszcze raz pokażą Froda lub np. Arwene witającą Elronda po bitwie w Dol Guldur...w końcu 'one last time' no nie? ;p

-brak sceny pogrzebu która będzie dopiero w rozszerzonym wydaniu filmu. Kto wpadł na to że lepiej dać scenę Alfreda upychającego sobie hajsy w biustonosz niż to?

-tutaj mogę sie mylić ale uważam że był to błąd. Gandalf zwrócił się do Legolasa per ' Legolas Greenleaf'. Czy samo Greenleaf to nie to samo co Legolas, a jego pełne imię i nazwisko powinno brzmieć Legolas Thranduilion ( tak jak zwrócił się do niego Haldir? )?

-brak ciągłości - w lotrze mamy Legolasa który nienawidzi krasnoludów, brak Tauriel i niewspomiany nigdy Thranduil. Oczekiwałam czegoś w stylu ' Tauriel umiera z Kilim, Legolas traci obiekt westchnień i dlatego nie lubi kransoludów, Thranaduil finalnie kłóci się ze wszystkimi i traci 3/4 armii i dlatego już nigdy się nie pokazuję w następnych filmach' aha.

Było parę rzeczy które mi się całkiem spodobały np. Smaug, piękne Laketown, ukazanie szaleństwa Thorina, gra aktorska Martina Freeman'a, piosenka końcowa, aczkolwiek niestety ten film miał za dużo bardzo złych scen żeby te 'dobre' go uratowały. Oczywiście to co napisałam jest tylko moją opinią, wiadomo że to co mi się nie podobało komuś może się podobać ;c

użytkownik usunięty
LukeuszLFC

nie obwiniam ;p zapytałem tylko, co do tego czosnako to akurat jest bardzo znana od grudnia poprzedniego roku więc, zapytałem z myślą że każdy ją zna.

ocenił(a) film na 2

nie mam pojęcia o co chodzi ;o nikt tu przejawów trollingu nie wykazał także nic nie podejrzewałam.. xd

ocenił(a) film na 9
Dochuu

Na tym forum jak napiszesz, że film ci się podobał to już jesteś trollem ;)

ocenił(a) film na 4
Dochuu

Śmieszniejsze jest to, że jedno multikonto oskarża inne o multikontowanie ;)

Dealric

I w dodatku kabluje do moda :P

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

może ja wymienie twoje konta cwaniczku?
http://www.filmweb.pl/user/Maniakowy_Fan
http://www.filmweb.pl/user/Denisstradowski45
http://www.filmweb.pl/user/LobeliaSakvil
http://www.filmweb.pl/user/Gandalf_Szary_2
http://www.filmweb.pl/user/Lotr_Gandalf
http://www.filmweb.pl/user/Fan_Lady_Galadrieli
http://www.filmweb.pl/user/Marcin_280
http://www.filmweb.pl/user/Fan_Harry_Potter

ocenił(a) film na 7
sentia

http://www.filmweb.pl/user/Flower_34

Jest tego wieeeeeele więcej :P

thorin3

no właśnie

ocenił(a) film na 7
sentia

https://www.youtube.com/watch?v=PS55w22lzLE

:)

ocenił(a) film na 7
thorin3

Głupiemu gadasz.... I znowu nie usunąłem "s" :D

kolejorz55

Czosnako multikonto zgłoszone jak coś. 3 już Ci dzisiaj poszły.

ocenił(a) film na 3
Dochuu

Szkoda, że nie robiłaś poprawek do scenariusza :) Film uderzał głupotą, wiele scen w zamierzeniu poważnych było groteskowych, a fabuła wydawała się być tłem do pokazania efektów specjalnych. Hobbit ma momenty, ale nawet wyłączając krytycyzm ciężko jest być z całości zadowolonym.
Za to jestem w mniejszości, która chciałaby zobaczyć w reżyserii Pana Jacksona 'Silmarillon'. Można mieć do niego wiele pretensji co zrobił z Hobbitem, ale ciężko chyba będzie znaleźć kogoś kto tak dobrze odnajdzie się w Śródziemiu jak on.

ocenił(a) film na 4
FifiQ

To jest duży problem trzeciego Hobbita. "Poważne" sceny śmieszą absurdem, "śmieszne" prędzej wywołają irytację niż śmiech.

ocenił(a) film na 2
FifiQ

hehe, chętnie bym zrobiła :D
a nie wydaję wam się że oni coś z tym śródziemiem jeszcze kombinują? w sensie że będą następne filmy? te niedokończone wątki sprawiają wrażenie specjalnie niedokończonych - jakby jackson chciał zrobić jeszcze z jeden film...

ocenił(a) film na 3
Dochuu

następnych filmów nie będzie, bo nie ma ich z czego zrobić. Christopher Tolkien zadbał o to, żeby nawet po jego śmierci prawa do Silmarillionu, Niedokończonych opowieści czy History of Middle-Earth nie zostały sprzedane Jacksonowi. Nie będzie można mu ich też odsprzedać.

ocenił(a) film na 2
undula

niby tak ale np z samych przypisow do lotra da

ocenił(a) film na 2
Dochuu

nie ma ocpji edytuj a przypadkowo wcisnelam enter >:/
chodzilo mi o to ze z samych przypisow moznaby cos wytworzyc. tylko wtedy znow problem bo trzeba by wziac galadriel, legolasa, aragorna... nie wiem czy jestem w stanie przezyc ta ilosc fotoszopa znowu xd

ocenił(a) film na 3
Dochuu

to już raczej stracona szansa. Gdyby Jackson teraz zrobił Władcę, pewnie powstałoby sześć filmów zamiast trzech, co akurat byłoby dobre, bo książka w istocie nie jest trylogią ale heksalogią. Nie musiałby niektórych wątków drastycznie przycinać, wyrzucać całych sekwencji Bitwy Ostatniego Sojuszu, etc. Chociaż może dzięki temu, że akcję trzeba było skondensować, powstał klimat bardzo bliski Tolkienowi: świata nie opowiedzianego i nie pokazanego do końca, ze swoimi tajemnicami i przeszłością, o której wiemy tyle, że była wielka, mroczna i heroiczna, wyrastającego poza ramy filmu/książki, więc dzięki temu prawdziwego. Tego nie ma w Hobbicie, gdzie Jackson z braku materiału stara się opowiedzieć i pokazać wszystko, co się da (łącznie z pogrzebem Angmara).

ocenił(a) film na 3
Dochuu

Naszyjnik pojawia się w książce - Bilbo podarował go na końcu Thranduilowi. Ale Jackson zrobił z tego tyle zamieszania, że po pierwszej części części część fandomu zaczęła doszukiwać się w nim Nauglamira - jednego z potężnych artefaktów w Pierwszej Ery, który w ostateczności przyczynił się do śmierci która Thingola z Doriathu (na którym filmowy Thranduil jest wzorowany), a po nim wielu innych osób. I szczerze mówiąc wolałabym, żeby tak zostało, bo to przynajmniej byłby całkiem sensowny casus belli. Nauglamir był już przedmiotem wony. Był też symbolem wszystkiego, co w stosunkach między krasnoludami a elfami poszło nie tak. Ale wszczynać wojnę o naszyjnik, który należał/prawie należał do żony? To już nawet sentymentalne nie jest.
Wydaje mi się, że w pewnych momentach Jackson puszcza fandomowi oczko. Już po pierwszym filmie tumbler i inne serwisy zalały grafiki z Thranduilem party-kingiem. W trzeciej części król w akcie dobrej woli przywozi mieszkańcom Dale jedzenie i...wino. Fandom wydaje się najbardziej lubić parę Thorin-Bilbo, w filmie mamy więc sceny, które ewidentnie mogą być odebrane jako romantyczne. Pewnie można znaleźć więcej takich przykładów, ale zwyczajnie nie mam cierpliwości, żeby oglądać toto drugi raz. Może jak już wyjdzie edycja rozszerzona, a złość a Jacksona mi przejdzie.

ocenił(a) film na 2
undula

a czy w ksiazce thrnaduil nie mial fiksa wlasnie na punkcie arcyklejnotu? naszyjnika nie pamietam szcerze mowiac ale na pewno nic nie wspominali o matce legolasa. w filmie wkurzylo mnie to ze to rozpoczeli ale na dobra sprawe nie zakonczyli, dwa slowa ze to bym jego zony wisiorek, nic.

ocenił(a) film na 3
Dochuu

nie, raczej nie. W książce Arcyklejnot generalnie nie odgrywał aż takiej roli. Oczywiście, był ważny, szczególnie dla Thorina, ale nie miał jakiejś wyjątkowej mocy. A tutaj Jackson zrobił z niego prawie Silmarill. To ciekawy pomysł i jeden z nielicznych dobrze poprowadzonych wątków. Szkoda, że tak urwanych (zostawiamy go u Barda za pazuchą).

ocenił(a) film na 7
Dochuu

"w filmie wkurzylo mnie to ze to rozpoczeli ale na dobra sprawe nie zakonczyli, dwa slowa ze to bym jego zony wisiorek, nic" - Dochuu, z tego co kojarzę to w filmie nie było nawet sugestii że to naszyjnik żony, to chyba było dopiero gdzieś w przewodnikach do filmu + spekulacje fanów (no bo jakoś trzeba sobie wyjaśnić czemu ten naszyjnik taki ważny, skoro fabuła nie daje wyjaśnienia)
no i właśnie najśmieszniejsze (smutne?) jest to, że naszyjnik + arcyklejnot są takie ważne dla wszystkich, a film kończy się tak, że nie wiadomo co się z nimi stało. tak samo jak z całym skarbem skrytym w górze - choć był on jakby osią całej fabuły ;) oczywiście, ze źródeł pozafilmowych wiemy lub domyślamy się co było dalej - ale sam film powinien chyba na to wskazywać ;)

ocenił(a) film na 2
nomiko

napisałam to dośc niejasno, chodziło mi o to że właśnie brakowało tych 'dwóch słów' na temat kogo był wisiorek :p proszę o wybaczenie, było późno a ja jestem chora :c
wiadomo że arcyklejnot nie odgrywał takiej roli ( przecie musiało być więcej dramy w filmie to rozszerzyli jego rolę ) ale w książce thrandzio jednak go pożądał, tutaj był całkowicie zastąpiony wisiorkiem. suche że nie wyjaśnili roli tego naszyjnika, bo gdyby thranaduil faktycznie powiedział że idzie po własność zmarłej żony to może nie byłby odbierany jako zimna cholera ;D bez wyjaśnienia wyszło trochę jakby z niego fashion victim był....

ocenił(a) film na 7
Dochuu

no dokładnie

ocenił(a) film na 1
Dochuu

Racja. Film jest tandetny, jak bazarowa błyskotka. Szkoda czasu na oglądanie, co najwyżej rzucić okiem 5 min. do kotleta.

ocenił(a) film na 1
Dochuu

Film jest tak słaby, bo głównie adresowany jest do pryszczatych nastolatków. Tyle w temacie.

ocenił(a) film na 7
Dochuu

niestety zgadzam się z Twoją opinią, film był momentami żenująco słaby. Jednak z drugiej strony miał kilka fajnych momentów a Ja, jako ze jestem fanem LOTR uważam że znowu ocena 2 to przegięcie w drugą stronę, przynajmniej na 5 zasługuje IMO

wczoraj tez spisałem kilka rzeczy:

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/kilka+spostrze%C5%BCe%C5%84+po+obejrzeniu+ostatniej+cz%C4%99%C5%9Bci+....,26 03846

ocenił(a) film na 7
Dochuu

btw. specjalna kusza faktycznie gdzieś była, chyba o tym zapomieli i woleli zrobić bardziej efekciarsko z użyciem dzieci heheh

ocenił(a) film na 2
arthas74

z tą kuszą to chyba będę musiała sobie włączyć pustkowie smauga żeby aż sprawdzić :/
ja też jestem wielką fanką tylko no ten film tak bardzo mnie zawiódł... : ( że aż musiałam mu dać tak niską notę. zobaczę po ee, czy nadrobią. jeśli faktycznie wyjaśnią wszystkie niedokończone wątki ( chociaż w to wątpie ) to pewnie dam parę oczek więcej :>

ocenił(a) film na 10
Dochuu

Druga część jest najgorsza

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Dochuu

Cholera no lotr opowiada o wojnie na południu a nie wojnie na północy a oni robili to na podstawie książki kturej nigdy nie przeczytałeś

Dochuu

Człowieku oni to robili na pidstawie książki a i tak jest tam ze 100 ester eggów a ty chcesz tam jeszcze wpierniczać.sto postaci ktuych nie było książce.to ok możesz się zabić