Nie dowierzam i zastanawiam się czy to prawda?
http://www.filmweb.pl/user/Indy_6/blog/459087-,,Dzieci+Hurina''+-
J.R.R+TOLKIEN+ekranizacja+Petera+Jacksona
Instrukcja jak nie być debilem :
1.Przemyśl to zanim coś napiszesz
2.Spójrz na datę tego ,,Postu".
3.Przemyśl to po raz drugi
Ten projekt już dawno poszedł w zapomnienie ponieważ Christopher Tolkien ma prawa do ,,Dzieci Hurina'' i do ,,Silmarillion'u " i nie chce ich sprzedać.
A szkoda że nie chce ich sprzedać, mogła by być z tego fajna ekranizacja, zwłaszcza z Silmarillionu.
Nie dziwię się że Ch. Tolkien nie chce sprzedać praw, ekranizacja wcale nie byłaby fajna. Po Hobbicie już podziękuję Hollywood za kręcenie czegokolwiek co dotyka Śródziemia. Do Hobbita nic nie mam tylko i wyłącznie z sentymentu do LOTRa, ale uważam że za dużo dopowiedzieli do tej historii. Nadzieja jest jeszcze w tej ostatniej części,być może ona wyprostuje klimat tej historii.
Jak?
Dla mnie Śródziemie to twórczość Tolkiena. Filmy (z których, jak już ustaliliśmy w innym wątku, zadowolony jestem tylko z FOTR) to niewiele znaczący dodatek, jakby ich nie było jakoś bym przeżył. Też mam nadzieję, że wytwórnie nigdy nie położą łap na reszcie mitologii.
A każe Ci ktoś te filmy oglądać i się torturować? Raczej nie. Ja np. nie oglądam żadnych polskich "cudów" kinematografii by sobie oszczędzić nerwów i wzroku, także możesz zrobić tak samo w przypadku obecnych, a może i przyszłych, ekranizacji Tolkiena.