PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249719
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Zobaczcie co podsunęła mi przyjaciółka nawiasem mówiąc pasjonat zarówno prozy Tolkiena jak i samouk jeśli chodzi o język fiński...

Fińska wersja Hobbita i Władcy z roku 1993

http://www.youtube.com/watch?v=Koj0V7G46fs

ocenił(a) film na 4
sentia

Boromir jakiś dziwny :), ale przy okazji tego zdałam sobie sprawę z jednej rzeczy - te filmy są takie "czyste". Fryzury ładne, ubrania schludne, nawet jak któryś się spoci to też jakoś tak elegancko. I to się tyczy zarówno WP jak i Hobbita, choć Hobbit to już na maxa przegina. Ja rozumiem, że ładne obrazy się lepiej ogląda, mimo to jak się tak na chwilę zastanowić to wszystko jakoś tak mało realistyczne. Nie żebym żądała realizmu od filmu ze smokami :], ale mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi :).

Belief

Rozumiem..Ej jak dla mnie pojedynek na zagadki i miny Goluma są mega kozackie:P

ocenił(a) film na 4
sentia

A jeszcze nie widziałam, idę zerknąć :)

ocenił(a) film na 4
sentia

W ogóle dziwna scena. Gollum był stuknięty a w tej scenie to Bilbo wygląda na upośledzonego :).

Belief

No dokładnie :) trochę jak po lekkim porażeniu mózgowym

sentia

filmiku nawet nie oglądam - praktycznie rzadko tu bywam bo to już nie miejsce dla mnie ale przyszła wiadomość na pocztę FINLANDIA TO STAN UMYSŁU - i to mnie zaciekawiło bo właśnie TAM bywam i w istocie kraj ten to całkiem inna planeta w stosunku do tej na której się urodziłam; bywam myślą jak najczęściej a i BYŁAM TAM - wybaczcie - filmiku nie oglądam bo nie mam ochoty - traktuję tematy na forum z intelektualną i arystokratyczną pogardą - odniosłam się tylko do STANU UMYSŁU - polecam odwiedzić miejsce gdzie była tworzona KALEVALA ktorą inspirował się Tolkien (quenya jest zmodyfikowanym fińskim) , jest to region Kainuu w części północnej słynnego przepięknego pojezierza fińskiego którego krajobrazy przyprawiają o .... błogi spokój umysłu i serca - pojezierze fińskie to sama najczystsza esencja Finlandii - konkretnie miejscowość KAJAANI , warto też zwiedzić KUHMO by zapoznać się ze słynnym stylem karelskim i w ogóle poznać KARELIĘ - graniczący z KAINUU region niezmiernie ważny dla Finów tak kulturowo jak i historycznie (zobacz jezioro Pielinen ); a kto chętny ma niepowtarzalną możliwość odwiedzić też lezący niedaleko rosyjski PETERSBURG - prawdziwe FABERGE jeśli chodzi o europejskie miasta i leżące niedaleko od niego Carskie Sioło :)
KALEVALA jest tym dla Finów czym - choć to za słąbe porównanie - PAN TADEUSZ dla Polaków czy trylogia Sienkiewicza - :)

Kraju nie da się opisać słowami - ani jego piękna ani jego atmosfery - język jest trudny - o wiele trudniejszy niż norweski - zbieżny z .... tureckim i istotnie tak jest - nawet słynny lapoński św.Mikołaj pochodzi tak naprawdę z Turcji jak i słynne sauny:) Finowie choć mieszkają / czy też zalicza się ich do SKANDYNAWÓW - Skandynawami etnicznie czy kulturowo nie są ! - Nie są tym czym NORWEGOWIE - SZWEDZI - DUŃCZYCY czy nawet spokrewnieni z nimi ISLANDCZYCY - to zupełnie inna nacja i inny szlif językowy:) co prawda jako miłośniczka kultury nordyckiej i Norwegii przyznać muszę iż krajobrazowo Finlandia jest wielkim konkurentem Norwegii :) obie mają jednak specyficzne ILMA :) czyli powietrze ..... (prawda jakie skojarzenie z ILMEN ???) lecz zupełnie inną VERI (czyli krew) :)

użytkownik usunięty
Baronek7

o kogo ja widzę :) fajnie że wpadłaś na forum

Baronek7

Błagam nie tłumacz mi tego :( Słucham o Finlandii statystycznie 3 godziny w tygodniu... Zlituj się

sentia

Litość zostaje ci okazana