PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249771
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Widzę, że na forum pojawiają się już opinie o filmie od osób, które film widziały. Ja właśnie wróciłam z kina. Mieszkam w Holandii i dziś była premiera. Na pewno nie będę jedyną osobą, której przeszkadzają spore rozbieżności z książką. Też jak kolega @darkar1998 nie chcę Wam spojlerować, dlatego jeśli macie jakieś pytania to piszcie. Oczywiście uwielbiam świat Śródziemia, ale akurat w Hobbicie czegoś mi zabrakło... Tego czegoś, co PJ pokazał w ostatnich scenach Władcy Pierścieni... Oczywiście chcę jeszcze zobaczyć Hobbita. Ale czekam na wersję rozszerzoną... Może tam wyjaśnią kilka wątków i trochę rozbudują 'happy end'. Druga część podobała mi się bardziej. Praktycznie nie mogę się do niczego przyczepić, a jak już to do bardzo niewielu rzeczy. A w tej części jednak kilka ich mogłabym wymienić. Oczywiście było śmiesznie, było strasznie, były niesamowite sceny walki. Mój ulubieniec Legolas i tym razem mnie nie zawiódł, ale... Szukam tego 'ale'... Może po prostu nie każdego da się zadowolić... A może PJ jeszcze coś ma w zanadrzu i kiedyś nam to pokaże? Wiem, że nic konkretnego nie napisałam i tylko zaśmiecam forum, ale nie chciałam by mój post zaginął w tłumie innych, szczególnie, że rzadko się udzielam na forum ;) Przez Władcę Pierścieni nie mogłam spać, a tutaj nie będę miała z tym problemu... Tylko pozostanie na zawsze, a może tylko na długi czas pytanie w mojej głowie: 'Na co mam teraz czekać?'

ocenił(a) film na 9
balex

Czy dobre zakończenie

ocenił(a) film na 6
balex

Czy był jakiś prolog na początku filmu? Czy akcja od razu zaczęła się od wejścia smoka? :d

N3ro

Nie ma prologu. Nie ma pokazanego 'szczęśliwego' zakończenia. Bilbo wraca do domu, wspomina... I kończy się na scenie z początków Władcy Pierścieni, gdy Gandalf puka do drzwi Bilba.

ocenił(a) film na 8
balex

to zakończenie (połączenie z WP i pierwszą częścią Hobbita) ok, ale co do prologu... serio nie ma? od czego zaczyna się akcja?

ocenił(a) film na 7
balex

Jak wyglądała walka Białej Rady z Sauronem i Nazgulami?

OMG_225

Walki Białej Rady z Sauronem i Nazgulami nie będę opisywać, bo to akurat trzeba zobaczyć! Dla tych scen na pewno powrócę do tego filmu. Galadriel dała czadu, że tak to ujmę... Prawdziwa Lady of the Light :D
A film zaczyna się tak, jak skończyła się druga część. Atakiem Smauga na miasto.
Nie napisałam, że wszystko było nie tak. Po prostu 'czegoś' zabrakło. Ale film oceniłam bardzo wysoko.

ocenił(a) film na 10
OMG_225

Scena walki Białej Rady, moim zdaniem, to najlepszy moment filmu, ani Smaug ani Bitwa końcowa tak nie wbiła w fotel :-)

balex

Masz racje, nie jesteś jedyną z tych irytujących "książkowców", którzy jak widać sami nie wiedzą czego chcą.. Mam dla Ciebie małą podpowiedź, oceń film na 1 bo przecież wszystko było nie tak.. nie tak jak w książce.. ehh.

ocenił(a) film na 3
Troll_filmweb

Masz za złe, że Tolkien napisał wspaniałą książkę. Twój nick bardzo dobrze Cię określa.

JBridges

Odczep sie od niego trollu.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Odezwał się król trolli. Ty patałachu nienawidzisz nawet Tolkiena. Trzeba było Piotrusiowi napisać, żeby lepsze filmy robił. Ale zapomniałęm Piotrusaiem też gardzisz po tym co piszesz na temat WP to aż za widoczne. Nara damski bokserze.

użytkownik usunięty
JBridges

On jest niby fanem Hobbita a nie wie że, sam Peter Jackson powiedział, że Władca Pierścieni jest dużo lepszą trylogią i ciekawszą. Szkoda z nim pisać bo, i tak nie zrozumie.

JBridges

Nara psychopato.

użytkownik usunięty
Troll_filmweb

to normalna opinia o filmie użytkownik lubi Hobbita tylko że widocznię mogło go sporo rzeczy drażnić

użytkownik usunięty
balex

Kinoman zawsze ma na co czekać. Kto inny... who cares...?

użytkownik usunięty

Fan dobrej fantastyki niestety nie ma za dużego pola do oczekiwań :/