Ze względu na to, że mój wczesniejszy temat został zaśmiecony (a ja rozumiem tych, którzy chcą się
czegoś na forum dowiedzieć), załozyłem temat, w którym będziemy dzielic się spoilerami.
A tutaj lista dotychczasowych:
http://www.theonering.net/torwp/2014/06/22/90301-hobbit-3-fact-sheet-what-do-we- actually-know-
about-the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies/
Omówmy może najpierw kwestię Sarumana, która wydaje się być dosyc interesująca. Jakie macie
propozycje scen z nim?
ja myślę że będzie może scena białej rady będzie się naradzała odnośnie Dol Guldur myślę że Saruman może być przeciwny pójścia tam , ale przybędzie Radagast powie że Gandalf ma kłopoty więc myślę że Elrond i Galadriela pójdą do Dol Guldur a Saruman może mieć jakąś sprzeczkę z Radagastem no i myślę że jakaś scena w Isengardzie Sarumana była by ciekawa pod koniec filmu i od Isengardu scena zbliżająca do Mordoru
Obstawiam scenę z Sarumanem szukającym Jedynego Pierścienia oraz scenę niechętnego wydania pozwolenia na atak Rady na DG.
popieram coś z tego będzie z tym szukaniem jedynego pierścienia było by ciekawe choć więcej jestem pewien niechętnego wydania pozwolenia na atak Rady na DG ale myślę że nawet jeśli Galadriela by go nie posłuchała
tak, najlepiej scena w Valinorze jak Valarowie wysyłają ich do Śródziemia i tekst Gandalfa/ Olorina "Ale ja się boję Saurona!" :D
"Obstawiam scenę z Sarumanem szukającym Jedynego Pierścienia oraz scenę niechętnego wydania pozwolenia na atak Rady na DG"
Z tego co ja pamiętam to on chętnie wydał ten rozkaz. Sauron był za blisko odnalezienia pierścienia więc Saruman chciał go przepędzić. Zastanawiam się tylko czy może być scena jak Saruman szuka tego pierścienia w dorzeczu Anduiny. Nie wiem czy byłby w tym sens aby to pokazywać. A może faktycznie pokarzą to w prologu? Nie wiadomo też czy Biała Rada ruszy do Dol Guldur by pomóc Gandalfowi czy z rozkazu Sarumana, który wiadomo jaki miał cel.
Powinno być coś w stylu:
-Saruman nie zgadza się zaatakować DolGuldur.
-Otrzymuje info, że orkowie Saurona przeszukują dno Anduiny.
-Zmienia zdanie ci do ataku, żeby Pierścienia nie znaleźli pierwsi.
W każdym razie tak było w książce
Jak wiemy Dol Guldur jest dodane więc jeśli tak było w książce to mogą tym tropem nie pójść więc ja myślę że będzie dużo mętliku odnośnie Dol Guldur
No tak już nie wspomnę że Sauron też dodany więc tak właściwie jeśli chodzi o Dol Guldur i białą radę , to książką bym się nie kierował bo Galadriela też nie była wspomniana w Hobbicie a to jest plus bo Jackson może zrobić z Galadrielą jeśli chodzi o Dol Guldur co chce oprócz uśmiercenia więc wychodziło by na to że to Galadriela , uratuje Gandalfa
To, że uratuje wynika już jakby z ich rozmowy w pierwszej części.
Byla wspomniana w Hobbicie książkowym "rada białych czarodziejów" którzy wypędzili Czarnoksiężnika z Dol Guldur. Dopiero w Lotr jest wyjaśnione, że to właśnie oni, czyli ten wątek nie jest wzięty z powietrza. Kwestia tylko tego jak zostanie dokładnie przedstawiony w filmie.
PJ zaperwne pokazał więcej tego wątka niż jest w książce by dokładnie wyjaśnić. Bo jak napisane w Silmarilionie i w osi czasu w dodatku do WP, to w roku zdobycia Dol Guldur został Pierścień odnaleziony, czyli atak na DG był w Hobbicie. Więc teoretycznie tzryma się chronologi.
Z kolei wcześniej (przed Hobbitem) Gandalf poszedł do Dol Guldur i zobaczył że jego władcą jest w istocie Sauron.
Więc wszystko się zgadza.
Saruman zgodził się na atak dlatego że nie chciał by Sauron mógł w spokoju przeszukiwać Anduine - w poszukiwaniu Pierścienia. Sam go pragnął.
No to chyba jest wyjaśnione.
Hmmm... w Silmarilionie nic o tym nie było nie licząc tego że już wtedy zdradzał Białą Rade i sam marzył o władzy... więc na logike chyba szukał Pierścienia...
Nie wiem tego dowiemy się w filmie.
Powinno. Zobaczymy co zrobią :). Jak tego wątku nie pokarzą punkt po punkcie, ludzie którzy nie czytali książek nie będą wiedzieć o co chodzi. Zastanawiam się zatem czy w ogóle ruszą ten wątek, że Saruman pożąda pierścienia. Mogą to przecież pominąć.
P.S. do 5 minut można edytować swój tekst i go poprawić. Wystarczy odświeżyć stronę i kliknąć na dole swojego postu "edytuj" :)
Jednak Galadriela i Elrond pójdą bez Sarumana ale na pewno Galadriela uratuje Gandalfa bo jak nie ona to kto ? Thrain
Bo jak wiemy Saruman był przeciwny ataku białej rady na Dol Guldur więc myślę że w tym czasie , będzie knuł i tak jak mówisz przeszukiwał Anduinę innej opcji i nie ma no chyba że faktycznie może być bo w sumie z Dol Guldur może być wiele po zmieniane
Biała Rada bez zgody Sarumana nie może ruszyć na Dol Guldur bo to on przewodniczy Białej Radzie i to on podejmuje ostateczne decyzje. Wiele razy się sprzeciwiał, ale jak mu Sauron za blisko podszedł to rozkaz ataku wydał. Galadriela i Elrond nie urządzą sobie samowolki.
No cóż możesz mieć rację ale nawet gdyby może być tak że Galadriela wyczuje że Saruman coś knuje jak wiemy Gandalf teżjuż to podejrzewał więc kto wie co nas czeka odnośnie Białej Rady i Dol Guldur zobaczymy
Ps. Chcę już ten zwiastun
Gdyby Galadriela wyczuła Sarumana to na pewno by ostrzegła innych a już na pewno Gandalfa. Gdyby Gandalf coś podejrzewał nie pojechałby do Sarumana we Władcy. Sarumam knuł od dziesiątek lat a oni się zorientowali dopiero jak sobie wyhodował armię własnych Orków i uwięził Gandalfa.
To prawda. W dodatku powiem że Gandalf zanim poszedł do Sarumana to poprosił Radagasta (znów tego w filmie nie było) żeby wezwał orły wrazie zdrady Sarumana. I już od tego czasu gdy król orłów podrzucił Gandalfa do rohanu bo się spieszył to Gandalf pogadał z Theodenem (który jeszcze nie był zatruty) o koniach. Król powiedział żeby wybrał sobie takiego rumaka jaki mu odpowiada a ten wziął Cienisto Grzywego i Theoden się strasznie się wkurzył a zaraz potem został zatruty.
Wiedziałem dla czego tyle rzeczy zostało pominiętych w filmie Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia tego nie rozumiem ale co do tego że Gandalf podejrzewał Sarumana to czytałem zaciekawiło mnie to :)
Tak to jeden z moich ulubionych rozdziałów w lotr. Lubie sobie czasem po rozkminiać sprawy śródziemia a jeśli chodzi o sprawy gdzie jest Gandalf to mogę godzinami opowiadać o jednej rzeczy więc jak miałbyś ochote pogawędzić o Śródziemiu to zapraszam na PW ;)
Nieprawda, że go podejrzewał wtedy. Cytat:
Kto ci to mówił i kto cię przysyła?” - spytałem.
„Saruman Biały - odparł Radagast. - Kazał mi rzec, iż gotów jest pomóc, jeśli ci pomocy trzeba, ale musisz zwrócić się do niego bez zwłoki, nim będzie za późno”.
Te słowa wzbudziły we mnie nadzieję. Albowiem Saruman Biały jest w naszym gronie najmożniejszy. Radagast to oczywiście bardzo szanowny czarodziej, mistrz w zmienianiu postaci i barw; zna dobrze wszelkie zioła i zwierzęta, a szczególnie przyjaźni się z ptakami. Ale Saruman z dawna badał sztuki uprawiane przez Nieprzyjaciela, dzięki czemu nieraz mogliśmy je udaremnić. Właśnie rady Sarumana pomogły nam ongi wygnać Nieprzyjaciela z Dol Guldur. Przypuszczałem więc, że może odkrył jakiś oręż, zdolny pokonać Dziewięciu.
„Idę do Sarumana” - powiedziałem.
„Nie zwlekaj ani chwili - odparł Radagast - bo straciłem dużo czasu na szukanie ciebie i niewiele go już zostało. polecono mi, żebym cię znalazł przed letnim przesileniem, a ten dzień właśnie mamy dzisiaj. Nawet jeżeli natychmiast ruszysz najkrótszą drogą stąd, nim dojedziesz, Dziewięciu pewnie zdąży odkryć ów poszukiwany kraj. Co do mnie, wracam nie czekając”.
Z tymi słowy skoczył na konia i zaraz chciał ruszyć w drogę.
„Chwileczkę! - zawołałem. - Będziemy potrzebowali twojej pomocy i pomocy wszelkich stworzeń dobrej woli. Roześlij wieści do zwierząt i ptaków, które są z tobą w przyjaźni. Każ im zbierać wiadomości, mające związek z tą sprawą, i zanosić je do Gandalfa i Sarumana. Niech przysyłają gońców do Orthanku”.
”Zrobię to” - odparł i ruszył z kopyta, jakby go Dziewięciu goniło.
W mojej książce jest inne tłumaczenie z którego wnioskuje że jednak coś podejrzewał :/ Ale od czego jest forum możemy przecież o tym dyskutować ale to też lepiej na PW bo ten temat jest do spoilerów z hobbitem nie lotrem xD
Jak to masz inny sens tłumaczenia? :) Możesz wkleić?
A sorka chcesz na PW nie zauważyłam :) ok może być na PW. :)
Chodzi ci o fragment? Zapomniałem ale jak się ten rozdział nazywał pamiętasz może?
i nici ze zwiastuna
:(
http://www.theonering.net/torwp/2014/07/03/90785-peter-jackson-first-hobbit-3-tr ailer-will-be-a-teaser-trailer/