PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249679
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Witam, czytałem Hobbita i Władcę Pierścieni, oglądałem wersje reżyserskie tego drugiego i nakręcone 2 z 3 części tego pierwszego. Nie wiem jak rozwiążą kwestię Saurona w 3 części Hobbita, czy będzie im się wydawało, że go pokonają na tym wzgórz czy może będą świadomi, że gdzieś dalej sobie egzystuje zbierając siły.
We Władcy Pierścieni Gandalf jest zaskoczony tym, że Sauron zaczyna wracać. W Hobbicie natomiast widać już, że wszyscy o tym dobrze wiedzą. Z tego co wiem między Hobbitem a Drużyną Pierścienia minęło 60 lat.

ocenił(a) film na 10
Grzesiek080794

We "Władcy" Gandalf nie był zaskoczony tym, że Sauron powrócił, tylko tym, że Jedyny Pierścień należący do Saurona jest w posiadaniu Bilba. W Hobbicie dowiadują się, że Czarnoksiężnikiem z Dol Guldur jest właśnie Sauron. Potem go przepędzili, ale on miał już przygotowaną "bazę" w Mordorze. Gandalfa i Radę interesowało przede wszystkim to ile informacji Sauron ma o swoim pierścieniu i w ogóle gdzie ów Jedyny się znajduje (a wtedy miał go już chyba Bilbo). Saruman z kolei uśpił ich czujność twierdząc, że Pierścień zaginął w morzu i nikt go nie znajdzie. Tak było przynajmniej w książce. Nie pamiętam kiedy Gandalf dowiedział się, że Bilbo ma pierścień. Być może w ostatniej części Hobbita, ale i nie. W każdym razie czarodziej przekona się o tym, że pierścień Bilba to ten jedyny, dopiero w Drużynie Pierścienia.

Grzesiek080794

Po raz pińcsetny:

Gandalf nie jest zaskoczony powrotem Saurona, tylko odkryciem, że pierścień Bilba to Jedyny Pierścień. Jeśli obejrzysz uważnie Drużynę Pierścienia zauważysz, że jedyną osobą (tzn. nie licząc kompletnych ignorantów jak Pippin i Merry), którą dziwi powrót Saurona jest Frodo. Zwróć również uwagę, że taki np. Gondor od dłuższego czasu toczy otwartą wojnę z Mordorem, a Boromir doskonale zdaje sobie sprawę kto tam aktualnie urzęduje.

Tyle jeśli chodzi o filmy. W książkach Gandalf i reszta Męrdców wiedziała o powrocie Saurona na sto lat przed akcją Hobbita (a tak po prawdzie to każdy z odrobiną oleju w głowie zorientowałby się z tysiąc lat wcześniej), ale nic w tej sprawie nie zrobiono.

ocenił(a) film na 6
Xoxoxox

Weź sobie gdzieś skopiuj swoją wypowiedź żeby po prostu wklejać gdy znów pojawią się takie pytania :) A im bliżej premiery tym częściej mogą się pojawiać.

calays

No chyba tak zrobię + tekst o cielesnej formie Saurona pod koniec trzeciej ery też się przyda ;p

ocenił(a) film na 6
Xoxoxox

A mógłbyś zapodać ten tekst o cielesnej formie Saurona? ;)

ocenił(a) film na 6
Xoxoxox

No i masz .... swoją cielesną formę Saurona :P

ocenił(a) film na 6
calays

Z tego co wiem to w innych zapiskach Tolkiena występuje Sauron przed wydarzeniami z LotRa, Hobbita. Podobno znajduje się w nich opis jego wyglądu.

ocenił(a) film na 10
calays

Ja sam już kilka razy na to pytanie odpowiadałem :)

ocenił(a) film na 6
LordAngmar

No widzisz :D