PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249882
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Niezwykle irytującym elementem tego filmu, przynajmniej dla mnie, było to w jaki sposób podeszli do scen walki i pokazywania zadawanych ran. Chodzi mi mianowicie o praktycznie zerową ilość krwi. Postacie w walce niby zadają ciosy mieczami itp a nie widać praktycznie żadnej krwi, miecz przechodzi na wskroś, a ostrze wychodzące z drugiej strony jest czyste. Tak samo z ujęciami. Przez większość czasu operator wszystko pokazuje wyraźnie, ale jak już się robi brutalniej to asekuracyjnie robi odjazd albo cięcie.
Strasznie zaburza to płynność i harmonię filmu. Sprawia też często wrażenie jakby dane ujecie było niedokończone, albo zapomniano o dodaniu efektu.

Spowodowane to jest oczywiście kategorią wiekową. Przy takim budżecie chciano by film mógł zarobić jak najwięcej.

Niefajne i strasznie rzucało mi się to w oczy.

Sam film, jak i cała nowa trylogia oczywiście słabszy niż Władca, ale nie jest to dla mnie niespodzianką.

ocenił(a) film na 10
Stilnes

'Spowodowane to jest oczywiście kategorią wiekową...' Nie. Tolkien nie pisze o krwi, bo sam siedział w okopach z posiekanymi facetami w czasie wojny. I miał dość. Smrodu, brudu i krwi.

TangoAndWaltz

Wow! Gadałeś z Tolkienem??

ocenił(a) film na 10
Stilnes

Nie, nie gadałam, ale poczytałam trochę. Polecam biografię Tolkiena napisaną przez Michaela White'a
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/102280/tolkien-biografia

TangoAndWaltz

tak czy inaczej, niewiele logiki w twojej wypowiedzi.

Stilnes

Czy w tak wybitnych filmach jak Mroczny rycerz czy Incepcja widziałeś krew?. Czy w Avengers lub Iron manie widziałeś?

użytkownik usunięty
obleh

W Kapitanie Ameryce Zimowy Żołnierz Wdowa krwawi hehe :D

użytkownik usunięty
obleh

w Daredevilu jest dużo krwi :)

ocenił(a) film na 8
Stilnes

We " Władcy Pierścieni " jest podobnie i o ile jeszcze w " Drużynie Pierścienia " mamy krew ( np. scena, gdy Aragorn ścina Orka, który zabił Boromira ), o tyle już później przestraszono się o wpływy z widowni i całkowicie zrezygnowano z krwi i np. latająca bestia Nazguli nie ma jej w ogóle ;) ( Eowina vs Czarnoksiężnik ).

użytkownik usunięty
lelen_lis

W Dwie wieże też jest krew jeśli chodzi o rozszerzoną, w scenie z Sarumanem, Aragorn ranny, krew orków, w powrocie króla jest najmniej chyba