PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250124
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Czy zostanie pokazana kłótnia, między armiami krasnoludów, elfów i ludzi, po czym
niespodziewanie na Górę uderzą armie orków, wargów i nietoperzy? Czy może oni już od dawna
będa o tym wiedzieli i dobrze się przygotuja? Myślicie, że oprócz sił Dol Guldur i Gundabadu dołączy
jeszcze armia goblinów z Gór Mglistych?

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Dziwne by było jakby tej kłótni nie było w końcu poco byłby ten arcyklejnot :) ale może być tak że się kłócą a gandalf mówi że zbliża się armia to się tam jakoś przygotują. A gór mglistych pewnie nie będzie

pemmil

Ja myślę, że to będzie tak jak w grze PC: będa się kłócić i nagle Gandalf zjawi sie pośród nich (może przyleci na orłach z Dol Guldur) i ich ostrzeże.

kamilxxx09

Raczej tak. W Wellington nawet zrobiono taką figurę Gandalfa na orle przed premierą Pustkowia:
http://www.stuff.co.nz/dominion-post/news/9463779/The-eagles-have-landed-in-Well ington

obleh

Kostur Gandalfa jest aktywny. Czyli taka scena wchodzi w grę.

ocenił(a) film na 9
obleh

To by była świetna scena! :-)

kamilxxx09

Po jakiego ciągle piszesz, że będzie tak, jak w grze?

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Gundabad jest w górach Mglistych...
Sądzę, że nie będzie zaskoczenia ale też na pełne przygotowanie czasu zabraknie - możliwe, że Dain przybędzie lekko spóźniony ;p
Tak ja to widzę.

kordrum

Ale w Gundabadzie sa orkowie, a w Górach Mglistych (w filmie) gobliny.

użytkownik usunięty
kordrum

Ja myślę, że w pewnym momencie orkowie zaczną uzyskiwać przewagę nad ludźmi i elfami, to wtedy Dain pojawi się na horyzoncie i poprowadzi szarżę na swym bojowym dziku! :)

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Uważam, że pokażą kłótnię. To ważny wątek, który pokazuje, że Thorin nie oparł się żądzy złota i trochę mu z tego powodu odbiło. Mam jednak nadzieję, że Azog i Bolg będą dowodzili armią goblinów, podobnie jak w książce. Chociaż Jackson wyjątkowo upodobał sobie orków. Uważam, że Gandalf będzie na miejscu.

natalia58

w książce armią dowodzi Bolg(Azog nie zyje)... I Dowodzi goblinami, a nie orkami. Poprzekręcali strasznie :/

ocenił(a) film na 5
Fen_rir

Wiem, że w bitwie wzięły udział gobliny, tak zresztą napisałam... wiem również, że Azog dawno temu zginął\ł, lecz w filmie żyje. Dlatego napisałam w poście o jego dowództwie :)

Fen_rir

Dowodzi "równocześnie" goblinami i orkami, bo u Tolkiena to ta sama rasa. We wstępie do Hobbita (w nowszych wydaniach - nie ma tego u Skibniewskiej) sam Tolkien pisze, że nazwa "ork" nie jest angielskim słowem i na potrzeby tej książki dla dzieci jest przetłumaczona jako "goblin". A potem już w LOTR prawie wyłącznie używa nazwy ork.

Porównajcie sobie zdanie z Hobbita, gdzie Azog nazwany jest goblinem, a potem tekst z Dodatków do Powrotu Króla, gdzie ten sam Azog nazwany jest już orkiem.

kamilxxx09

kłótnia, między armiami krasnoludów, elfów i ludzi, powinna zostać pokazana w filmie to by dodało emocji w filmie wiec raczej coś takiego powinno być w filmie

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Ja bym nie byl urażony gdyby elfy i krasnoludy trochę zdążyły się pobić ;)

kamilxxx09

Widze ,że nikt nie wspomniał o Beornie który wpadł od tyłu i przechylił szale zwycięstwa w momecie przewagi armi wroga.

ocenił(a) film na 9
Asim

^No i o samych orłach, które też brały udział w walce :)

kamilxxx09

O niebezpieczeństwie ze strony armii Dol Guldur już przynajmniej częściowo wiedzą – dzięki oddziałowi orków Bolga. Pozostaje kwestia tego, czy się przygotują …

Myślę, że będzie też armia goblinów z Gór Mglistych, jako kompletna „niespodzianka” zarówno dla bohaterów i dla widzów (którzy o armii z Dol Guldur już dawno wiedzą).

Ktoś pisał kiedyś, że ma być jakiś następca Wielkiego Goblina, a taka postać bez bitwy raczej nie miałaby co robić ;)

Poza tym myślę, że gobliny mogą być właśnie Piątą Armią. Bo na razie mamy krasnoludy, elfy, ludzi i orków, a wilki w takiej konwencji filmu nie nadają się na osobną armię.

Wiem , że u Tolkiena gobliny i orkowie to ta sama rasa, przetłumaczona tylko w książce dla dzieci na bardziej „swojskie” słowo gobliny. Ale pozostawiając książkową nazwę gobliny dla szczepu z Gór Mglistych PJ może osiągnąć dwa w jednym – być wiernym tradycyjnej nazwie, do której przywykły wszystkie dzieci, które czytały Hobbita przed LOTR i równocześnie uzyskać piątą armię w miejsce wilków.

Zobaczymy :)