Po III i ostatniej już części Hobbita będziemy mogli się pożegnać z karykaturą Śródziemia no jeszcze będziemy czekali na Extended Edition która może jedynie podnieść poprzeczkę tego dziwadła chyba,że Silmarillion nakręcą bardzo bym się ucieszył nie chce mi się żegnać z tym pięknym światem fantasy który niestety ostatnio oglądałem jedynie w LotR ;((
Mnie szczerze Silmarillion zanudzil - pierwsza ksiazka w ktorej utknalem i Jakos nie mam zamiaru jej dokonczyc.
Wiadomo LOTR jest najlepszym odzwierciedleniem Śródziemia i nic to nie zmieni. Natomiast w Hobbicie jest dużo błędów, ale szczególnie najdziwniejsze są wprowadzone zmiany twórców, przecież wiadomo, że w pierwszych założeniach nie miało być Azoga, a Bolg miał odgrywać dominującą rolę. Nie rozumiem twórców, czemu tak postąpili zamieniając postacie CGI, gdzie tak naprawdę jest tu sens. Następne co może się nie podobać to niepotrzebny wątek miłosny, a właściwe ten romantyczny trójkąt, powinni go wyrzucić zaraz do kosza przed kręceniem. Można było nakręcić wiele ciekawszych wątków, jak retrospekcja z Ered Luin itp. zamiast tego bezsensownego romansu. Podobnie w pierwszej części Gobliny w Kronikach, znaczy w pierwszych szkicach wyglądały bardziej groźnie i brzydkie, nawet krasnoludy też prezentowały się lepiej w niektórych szkicach.
Już Ci raz pisałem na temat tych błędów. Za 10 lat w hobbicie też może być ponad 35 błędów.
Zresztą są to błędy nie widoczne na pierwszy rzut oka, aby je zauważyć trzeba o nich wiedzieć lub zastopować film. Śmieszne jest zatem wytykanie tego typu błędów.