PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 250088
5,7 66 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Wczoraj obejrzałem sobie jeszcze raz Niezwykłą Podroż i dopiero zwróciłem uwagę na to, że ptaki w świecie Hobbita odgrywają naprawdę dużą rolę.

1. Rudzik, który informuje Radagasta o niebezpieczeństwie w Dol Guldur
2. Orły, które uratowały kompanię.
3. Drozd (nie trzeba chyba mówić o jego roli)

I teraz kwestia kruków. Zauwazyłem, ze są one wymieniane w filmie. najpierw Glion w Bag End mówi, ze Oin odczytał znaki i że kruki wracają pod Górę. Potem jeszcze na Carrock jeden z krasnoludów mysli, ze widzi kruka, chociaz jest to drozd. Skoro tak jest ta kwestia poruszana już w NP, to ja myslę, ze daina też powiadomi kruk wysłany przez Thorina. Tyle, ze chyba nie będzie mówił.
A wy co o tym myślicie?

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

ptaki były ważnym elementem Śródziemia tak jak już sam wcześniej pisałeś więc to kruk powinien powiadomic Daina o kłopotach Thorina

ocenił(a) film na 4
kasiadabrowa1

Tak tylko, że ptaki i Jacksona nie mówią. Orły np. nie mówiły.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Wydaje mi się, ze masz rację, tak jest najbardziej prawdopodobnie, ale w takim razie o czym mówi tam Bard? : http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Tam+i+z+powrotem-2014-662242/discussion/Kto +powiadomi+Daina,2437519

SmaugTheGolden

Nie mam pojecia :)

ocenił(a) film na 9
SmaugTheGolden

Dajże ty już spokój z tym Bardem, wkrótce wszystko się wyjaśni ;-)

ocenił(a) film na 10
Ciasteczkowy_Potwor18

Chyba faktycznie nie chodziło o zawiadomienie Daina, a Bard rozmawiał z tym człowiekiem o kompanii Thorina - jaką drogę obrali. (patrz powyższy link)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

W poezji staroangielskiej ptaki są przewodnikami, to coś mu zostało w pamięci. No i mamy kruki Odyna...

ocenił(a) film na 10
TangoAndWaltz

Oczywiście piszę o Tolkienie.