Wczoraj obejrzałem sobie jeszcze raz Niezwykłą Podroż i dopiero zwróciłem uwagę na to, że ptaki w świecie Hobbita odgrywają naprawdę dużą rolę.
1. Rudzik, który informuje Radagasta o niebezpieczeństwie w Dol Guldur
2. Orły, które uratowały kompanię.
3. Drozd (nie trzeba chyba mówić o jego roli)
I teraz kwestia kruków. Zauwazyłem, ze są one wymieniane w filmie. najpierw Glion w Bag End mówi, ze Oin odczytał znaki i że kruki wracają pod Górę. Potem jeszcze na Carrock jeden z krasnoludów mysli, ze widzi kruka, chociaz jest to drozd. Skoro tak jest ta kwestia poruszana już w NP, to ja myslę, ze daina też powiadomi kruk wysłany przez Thorina. Tyle, ze chyba nie będzie mówił.
A wy co o tym myślicie?
ptaki były ważnym elementem Śródziemia tak jak już sam wcześniej pisałeś więc to kruk powinien powiadomic Daina o kłopotach Thorina
Wydaje mi się, ze masz rację, tak jest najbardziej prawdopodobnie, ale w takim razie o czym mówi tam Bard? : http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Tam+i+z+powrotem-2014-662242/discussion/Kto +powiadomi+Daina,2437519
Chyba faktycznie nie chodziło o zawiadomienie Daina, a Bard rozmawiał z tym człowiekiem o kompanii Thorina - jaką drogę obrali. (patrz powyższy link)
W poezji staroangielskiej ptaki są przewodnikami, to coś mu zostało w pamięci. No i mamy kruki Odyna...